Apelul doctorului Musta

Medicul Virgil Musta: „Rămâneţi «pe baricade»! N-avem o meserie oarecare. Ne-am ales-o la bine şi la greu“. „Acum este nevoie mai mult ca niciodată de noi. Nu intraţi în panică, nu luaţi decizii pripite acum, când oamenii au nevoie de noi toţi!”

Pandemia 2020

Ușor de zis, greu de făcut, mai ales în România. Cineva a postat pe FB zilele trecute o imagine dublă și am primit și eu una. În stânga era un medic chinez echipat aproape în costum de astronaut în lupta lui cu Coronavirusul/Covid19 și în dreapta era un medic din UK. Nu o să vă vină să credeți dar cel din UK avea un șorț și o mască. Gata! Asta doar ca să ilustrăm că nimeni de pe planeta asta nu cred că a fost pregătit de așa o pandemie dar despre asta …altădată.

Ce-i drept doctorul Musta are dreptate să facă acest îndemn dar, pe de altă parte (și asta e doar o părere personală), această categorie profesională (ca și profesorii, de altfel) a stat pe baricade în timpuri de „pace” mult, foarte mult. Vreo 30 de ani.
În toți anii ăștia cât a stat pe baricadele „păcii” a primi doar vorbe goale, promisiuni și, de foarte multe ori, șuturi (nici nu mai spun unde). Când medicii s-au revoltat cei mai mulți au plecat fiindcă se săturaseră. Nu trăiești cu vorbe goale, promisiuni și șuturi. Cei care au rămas aici au primit și ei, în final, câte ceva. Doar salarii fiindcă de medicamente, tratamente, aparatură, costume de protecție sau protocoale pentru cele mai diverse situații nici nu poate fi vorba.
Acum, se pare, a venit rândul medicilor să dea înapoi ce au primit. Sigur că asta nu-i scuză dar gândind din perspectiva lor, în acest moment, poate nici nu-i acuză.

În fond fiecare medic care abdică de la jurământul lui Hipocrat trebuie să analizeze bine dacă ăsta e începutul restului vieții sale din momentul în care și-a abandonat pacienții, profesia, conștiința…

Articolul anterior
Articolul următor
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.