Ce să (mai) faci la Sinaia?

De vreo 2-3 ani de zile tot revin la Sinaia și nu doar în plimbare ci în sejururi de 7-10 zile. Statul la Sinaia, în sine, e benefic. Scapi de aglomerația Bucureștiului, inspiri aer montan, faci lungi plimbări care ajută la refacerea neuronilor tociți pe la magazine, cozi sau instituții bucureștene.

După ce ai aflat cum e Sinaia o dată, de două ori, de trei ori…începi să te întrebi cum arată, de fapt, Sinaia? Bifezi pe listă Peleșul și parcul Ghica, muzeele și cărările montane, telegondola și telecabina, trenulețul roșu și cel albastru, etc. dar ce mai poți face la Sinaia?

Păi, aproape nimic. Ieși la o plimbare în oraș, centrul Sinăii adică, și constați că pavajul arată rău și 3 muncitori refac 3 dale în 3 ore. Unde i-am lăsat acolo i-am găsit. Te lovești (oarecum) de niște chioșcuri hexagonale imense închise din toate părțile și vopsite în culoarea armatei române. Oare ce sunt? Nici un răspuns. În primele zile când le-am văzut instalate tot așteptam să se deschidă. Au trecut de atunci 2 ani. De prin presă am aflat că au fost făcute cu fonduri europene. Și nimeni nu întreabă de ce? Dacă te mai plimbi prin cei vreo 2 km de centru dai peste…cabinele telefonice londoneze, roșii și încuiate. Pe ele scrie clar: Info Sinaia. Înăuntru-gol total. Adică nici o informație.

Dacă nu vii la Sinaia să stai la hotel „all inclusive” ci preferi o vilă, din când în când, constați că mai ai nevoie și de câte ceva: mâncare, fructe, legume, șampon…Te declari mulțumit când dai peste Mega Image și Billa. Greșit! Prin Billa poți să te…plimbi, prin Mega Image poți doar să te strecori și să speri că nu trântești vreo sticlă cu preț exorbitant. Cel mai prost stă însă…piața pe care eu nici n-aș numi-o piață. 2 individe aflate într-o falsă concurență caută să-ți vândă marfă proastă drept bună și proaspătă iar alături de ele, coborând niște scări infernale, te trezești în paradisul lui 38, adică tot marfă proastă și foarte proastă, vândută ca fiind „de cea mai bună calitate”. Mai erau și niște brânzeturi expuse într-o vitrină deloc îmbietoare dar vânzătorul era…plecat. Din păcate am uitat să fotografiez „piața” din orașul turistic Sinaia, perla (?) Văii Prahovei. În rest, totul e bine la Sinaia.

Strada Cumpătu, pe care am ajuns să o cunoaștem fiindcă pe acolo stăm de obicei, se continuă cu strada George Enescu și arată (iulie 2016) ca după război. Se fac ceva lucrări masive în zonă dar nu asta ar deranja șoferii turistici sau nu. Utilajele grele aduse pentru montarea unor betoane imense au distrus drumul dar, mai ales, au distrus brazii care mărgineau prima parte a străzii. I-au rupt fără milă după ce fuseseră tăiați ca să nu ajungă la liniile de înaltă tensiune. Pentru restul străzii se lucrează fără nici o grijă pentru protejarea trotuarelor sau a străzii propriu-zise: un utilaj extrem de greu a distrus o porțiune de trotuar, un altul și-a trântit o bucată de câteva tone de metal pe caldarâm, noroiul se întinde pe strada cu asfalt vechi, iar șanțurile acoperite parțial vor face probabil „victime” printre anvelopele mașinilor cât de curand.

Această prezentare necesită JavaScript.

Peisajul dezolant e completat de case vechi lăsate în paragină, de vile nelocuite de ani de zile și restaurante abandonate, de câini vagabonzi plini de purici și căpușe, de mizerie pe marginea drumului și un pod de legătură care nu e absolut deloc întreținut. Cred că e singurul care face legătura între Sinaia și cartierul Cumpătu.

La intrarea pe pod un panou ruginit avertizează pe eventualii cetățeni certați cu legea să nu arunce aici gunoaie. Ce să vezi?, nimeni nu-l ia în seamă. Marginile râului Prahova sunt pline de gunoaie și se aruncă frecvent acolo. Ce să mai vorbim de pod! Dacă îl străbați pe jos te îngrozești: balustradele sunt ruginite, cu bare lipsă, cu surpături în pământ și asfalt, cu iarba crescută cât balustrada, cu trotuare distruse, etc. Cu alte cuvinte, primăria sau cei de la Drumuri și poduri nu au făcut nimic pentru întreținerea lui. Dar nimic. În plus eu am ajuns să mă întreb dacă nu cumva utilajele acelea foarte grele și mașinile cu diverse betoane nu or fi trecut chiar pe el? Oare chiar au făcut asta? 

Tot pe strada aceasta există și un gard după care se află o rezervație: „Arinișul de la Sinaia”, se mai află,  Stațiunea Didactică și de Cercetări Ecologice  și, mai sus, pe strada George Enescu, Casa memorială „George Enescu”. Cu toate acestea primarul reales, Vlad Oprea, și între timp trimis în judecată a stat din 2004 pe fotoliul moale și cald (bănuiesc) din primărie. Cam degeaba. Mă întreb (inutil) de ce a fost reales?

Această prezentare necesită JavaScript.

Primarul din Sinaia rămas fără primărie și trimis în judecată. Asta din aberațiile legilor noastre.

Anunțuri
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. la Fel

     /  Martie 7, 2017

    Daca tu ai ajuns sa te legi de Sinaia (unul dintre cele mai frumoase orase din Romania) pentru cum arata, inseamna ca ai probleme. Grave.

  2. Să mă scuzați, d-nule sau d-nă, „Nucontează”! Uite că la mine contează! Și nu știu care dintre noi doi are probleme mai grave: cel care vede niște lucruri sau cel care închide ochii. Eu nu am afirmat în nici un moment să Sinaia nu este un oraș frumos ci doar că cei care îl gospodăresc numai asta nu fac. De fapt nu fac aproape nimic pentru ca orașul să (re)devină o perlă a Carpaților cum era odată. Și ca să fim înțeleși: eu nu mă leg ci doar constat. Și am constatat ani de-a rândul așa că nu vreau să aștept până s-o hotărî nu știu ce primar al Sinăii, care (între timp) nu a fost arestat, că e folositor să cheltuie banii pe chioșcuri inutile sau pe cabine telefonice englezești și nu pe poduri rămase în paragină sau pe repararea drumurilor spre cartierul Cumpătu. Ca turist și om căruia îi place România dar îi place să se și plimbe prin străinătate nu pot să nu observ cum anumite lucruri ar putea fi mai bine făcute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: