Unde-i ONU?

Cândva națiile lumii s-au gândit să se organizeze ca să fie pregătite în caz de…ceva. Orice. Cât de pregătiți suntem azi?

Unde-i ONU? Adică unde e organizația creată pentru scopurile expuse mai jos în conflictul ăsta absurd (război crunt) care amenință, de fapt, întreaga lume? Unde sunt oamenii care lucrează la ONU? Nu sunt și ei plătiți să lucreze în favoarea obiectivelor pe care ONU și le-a propus? În 20 de zile de război am văzut o singură declarație a ONU care spunea cam ce știe toată lumea.

În plus, acolo, există un Consiliu de Securitate (Consiliul de Securitate al ONU – „CSNU este unul din principalele organe ale Națiunilor Unite, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale”). Curios nu? Menținerea păcii?

Rolul său, descris în Carta Națiunilor Unite, include stabilirea de operațiuni de menținere a păcii, instituirea de sancțiuni internaționale, precum și autorizarea de acțiuni militare. Rolul Consiliului de Securitate este exercitat prin intermediul rezoluțiilor Consiliului.

Deci unde e ONU în conflictul Rusia a invadat, bombardat Ucraina fără niciun fel de respect față de suveranitatea acestei țări?

Dar poate nu știați că acest consiliu, adică Consiliul de Securitate, are cinci membri permanenți cu drept de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului:

  • China
  • Franța
  • Federația Rusă
  • Regatul Unit
  • Statele Unite ale Americii

„Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate sunt singurele națiuni recunoscute ca posesoare de arme nucleare sub tratatul de neproliferare nucleară.” Doar recunoscute fiindcă nu știm câte sunt nerecunoscute.

De neproliferare, să fim înțeleși, dar și de neamenințare aș zice eu.

Adică orice s-ar vota acolo, și s-ar propune, și s-ar dezbate vine azi, mâine Rusia și zice: NU. Eu mă opun!

(Asta e ca și cum soțul și-a bătut groaznic nevasta, vine poliția să îl ia și bărbatul zice NU. Poliția pleacă cu coada între picioare fiindcă bărbatul are drept de veto.)

E de râs forțat dar văd că în Ucraina tragediile nu se mai sfârșesc.

Și rămâne întrebarea: ce mai face astăzi ONU în afară de declarații? Îi trebuie probabil niște luni ca să se întrunească cam tot așa cum face CNA-ul la noi. Că nu se poate repede fiindcă urgențele se rezolvă încet, cu cap. Până să rezolvăm noi ceva poate se rezolvă conflictele singure.

Obiectivele ONU, conform Cartei ONU, sunt următoarele :

  • să menţină pacea şi securitatea internaţionale;
  • să dezvolte relaţiile prieteneşti între naţiuni, întemeiate pe respectarea principiului egalităţii în drepturi a popoarelor şi dreptului lor la autodeterminare;
  • să realizeze cooperarea internaţională în soluţionarea problemelor internaţionale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar şi în promovarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale;
  • să fie un centru pentru armonizarea eforturilor naţiunilor în realizarea acestor scopuri comune.

În realizarea obiectivelor de mai sus, ONU şi membrii săi trebuie să acţioneze în conformitate cu următoarele principii:

  • egalitatea suverană a tuturor statelor membre;
  • îndeplinirea cu bună credinţă a obligaţiilor asumate conform Cartei;
  • soluţionarea diferendele internaţionale prin mijloace paşnice;
  • abţinerea de a recurge la ameninţarea cu forţa sau folosirea ei împotriva integrităţii teritoriale ori independenţei politice a vreunui stat sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile ONU;
  • statele membre trebuie să acorde Organizaţiei asistenţă în orice acţiune pe care aceasta o întreprinde în conformitate cu Carta ONU şi să se abţină de a da ajutor vreunui stat împotriva căruia ONU întreprinde o acţiune preventivă sau de constrângere;
  • nici o prevedere a Cartei nu autorizează Organizaţia să intervină în chestiuni care aparţin esenţial competenţei interne a fiecărui stat.

Peste toate mai avem și niște miniștri ruși ca niște fake-uri în Photoshop dar mai avem și niște miniștri + șefi de state europene, americane (Vestul adică) pentru care ce zice Lavrov a cumva de necombătut fiindcă, nu-i așa? el exprimă o poziție oficială.

Dar dacă vreun șef de stat, ministru de externe sau orice alt oficial ar începe să pună întrebări lui Lavrov care tot apare pe la conferințe explicative?

De exemplu: „Domnule Lavrov, cum se petrece exact operațiunea dumneavoastră militară pe care noi o vedem zilnic sub formă de război?

Cum de bombardamentele voastre rusești ucid civili ucraineni?

Cum de tancurile voastre rusești (aici deja m-am enervat) trec granița Ucrainei și înaintează pentru raderea de pe suprafața pământului a orașelor ucrainene?

De ce sunt omorâți de militarii ruși copiii și femeile, bătrânii și cei bolnavi dar în Ucraina?”

Acum așteptăm să ne răspundeți. Ca să nu mai pierdem timpul să ne scutiți cu operațiunea militară, denazificare, demilitarizare, sau alte baliverne.

Să discutăm concret pe RĂZBOI. Asta e. Război.

Eu aș mai zice ca Lavrov să își asume răspunderea că îi transmite întrebările astea dar și altele, multe lui Putin. Ca un fel de rezoluție ONU fără niciun drept de veto.

Articolul anterior
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.