Câteva întrebări și reflecții pe marginea discursului …daeaist. O fi bine, o fi rău?

Petre Daea.png

Petre Daea – preluare din discursul video.

Înainte de a citi discursul d-nului Petre Daea, ministrul agriculturii românești să extragem un scurt fragment din biografia sa:

„Petre Daea s-a născut la 2 noiembrie 1949, la Șișești, județul Mehedinți. A absolvit Facultatea de Agronomie Timișoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație (1982-1983). Este doctor în agronomie.”[1] extrasul din biografie a fost preluat de aici: https://www.antena3.ro/politica/petre-daea-biografie-cine-este-noul-ministru-propus-al-agriculturii-393845.html

Să mai remarcăm că este o exemplificare excepțională a celebrelor cuvinte  iliesciene: „Ancorat în realitate şi raportat la sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludeaza meandrele concretului”. Poate e cam mult spus universalitate. În rest totul (discursul) e …perfect idiot. 

Moment de geniu al Ministrului Agriculturii. Petre Daea, despre ”complexitatea și imensitatea fenomenului agricol” și despre colectivul care ”s-a așezat cu mintea și cu creionul pe pagina de scris” (VIDEO) (Titlul de la B1 TV)

http://www.b1.ro/stiri/politica/moment-de-geniu-al-ministrului-agriculturii-petre-daea-despre-complexitatea-si-imensitatea-fenomenului-agricol-si-despre-colectivul-care-s-a-asezat-cu-mintea-si-cu-creionul-pe-pagina-de-scris-video-175975.html

Umează discursul d-nului ministru punctat cu cele câteva întrebări și reflecții personale. 

  1. Cine te împinge și cum construiești traiectoria agriculturii?[2]

PD ”Complexitatea fenomenului agricol impune o abordare multidisciplinară și multiinstituțională. De fiecare dată când îți propui să analizezi fenomenul agricol, te împinge spre imensitatea, spre compexitatea fenomenului, spre interdependența între factori, spre o analiză profundă și atentă. Iată de ce devine extrem de complicat și foarte pretențios să-ți propui construirea unei traictorii viitoare pentru agricultură.”

  1. Conexiunea factorială există sau te detașezi cu puterea de percepție?

PD „Acestă greutate în proiecția viitorului agriculturii o poți atentua apelând la oameni de știință, la oameni cu multă experință, la analize atente, detașate, la analize în care trebuie să preiei cu dibăcie conexiunea factorială și, mai cu seamă, să detașezi cu puterea de percepție direcțiile de acțiune.”

  1. Cum consumi energia și nu stai cu spatele la prezent?

PD „Analizând agricultura și proiectând-o, presupune în același timp un consum al energiei pentru ceea ce ai făcut, întrucât nu poți să proiectezi viitorul agriculturii cu spatele la prezent cum, de altmiteri, nu poți să construiești prezentul fără a te gândi la viitor.”

  1. Colectivul de lucru se așează cu mintea și creionul pe pagină dar puterea de percepție nu te lasă să prinzi dibăcia. Oare?

PD „Iată de ce, în momentul în care colectivul de lucru care s-a așezat cu mintea și cu creionul pe pagina de scris pentru a desena viitorul agriculturii, s-a văzut într-o situație extrem de delicată în care puterea de percepție nu-ți dădea posibilitatea să prinzi cu toată dibăcia conturul realizării dar, mai cu seamă, nu-ți puteai așeza mintea pe hârtia de scris pentru a proiecta viitorul agriculturii.”

  1. Paginile existenței colectivului se dau la firea cunoașterii. Până în 2025, adică viitor. Emoția e cuvenită fiindcă președintele țării intuiește iar exercițiul zilnic e cu analiza critică. Cine proiectează agricultura în viitor?

PD „În această dificultate permamentă, un colectiv dornic de a pune în paginile existenței firea cunoașterii s-au așezat cu modestia cunoscută și strădania momentului la masa de lucru pentru a proiecta un viitor al agriculturii țării românești pentru o perioadă de timp care înseamnă atingerea anului 2025. Această formidabilă încercare a avut și emoția cuvenită unei asemenea abordări, mai cu seamă că această analiză se făcea sub conducerea preșendintelui țării care, intuind un concept de dezvoltare într-o acțiune permanentă, a pus în zilele de lucru sarcina specialiștilor de a găsi prin conexiune care sunt țintele pe care trebuie să le atingem într-o perioadă determinată de timp. Așa stând lucrurile, n-am putut ține exercițiul zilnic să abordăm această problematică decât cu ochii analizei critice ale prezentului, detașând acele tendințe care proiectează agricultura în viitor.”

  1. În sfârșit cartea s-a așezat (singură) pe masa de lucru și în Ministerul Agriculturii n-am putut găsi. Cartea va fi răsfoită de mulți și anii vor cântări efortul. Noi rămânem cu interesul pentru viitorul agriculturii. Românești.

PD „Specialiștii cu care am lucrat au avut strădania care îi caracterizează, dar, mai mult decât atât, au avut dorința de a face ceea ce practic, în Ministerul Agriculturii, n-am putut găsi. Cu atât mai mult pentru noi înseamnă o pagină de izbândă această carte, care s-a așezat pe masa de lucru, pe care cu siguranță o vor răsfoi mulți, chiar dacă unii dintre ei socoteau că o știu bine înainte de a fi proiectată. Să lăsăm anii să ne cântărească efortul, iar noi să rămânem mereu interesați de viitorul agriculturii țării românești”.

Oamnei buni, acest domn, doctor în agronomie, conduce momentan destinele agriculturii românești. Nu știu cum fiindcă nu cred că s-ar înțelege cu nea Costel, cultivatorul de varză. Sper doar că alambicările din meandrele concretului și discursul de mai sus să nu afecteze șansele României la…ploaie. Respectiv să nu vină o secetă pe care d-nu Daea să nu o poată depăși. 

ministrul-agriculturii

Pagina unde Petre Daea dovedește că este ministrul agriculturii. Românești.


[1] Imediat ce am timp voi căuta lucrarea de doctorat a lui Daea. Dacă nu regăsesc același stil „stilat” e clar că cineva i-a pus bețe în roate.

[2] Întrebările și reflecțiile îmi aparțin. Citatele sunt integral din discursul domnului Daea. Cred că e un nume predestinat.

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: