Lovitura de stat din Turcia a reușit excepțional. Invers.

recep_tayyip_erdoc49fan_senate_of_poland_01

Recep Tayyip Erdogan

M-am tot gândit și am ajuns la concluzia că singura explicație valabilă este că omul politic, Erdogan adică, nu se simțea confortabil în pielea de președinte al Turciei moderne și laice. Era chiar, aș zice, într-o disperare totală. Așa că s-a gândit că ar fi bine să se așeze solid (mai solid) pe poziții de neatacat, profund religioase și de tip „pupat papucul sultanului”. Cum numai sultanul (fost) dispunea cândva de puteri nelimitate asupra supușilor săi, având chiar drept de viață și moarte, Erdogan nu a mai stat pe gânduri. Și-a dat puci! Scurt și cuprinzător, luând occidentul și SUA prin maaare surprindere. Rușii erau pe fază!

Că i-a luat prin surprindere se vede cu ochiul liber și nici un serviciu secret nu mai e ce era odată (adică celebrele MI5, CIA, FBI, Mossad-ul) dacă nici unul nu reușit să avertizeze lumea mare că Turcul își va face de cap. Așa că toți așteaptă o revenire în …minți, aș zice, a lui Erdogan, lucru care nu cred că se va întâmpla. Și asta doar fiindcă am „văzut” de curând avionul prezidențial neatacat și nedoborât deși avioane de luptă erau acolo ca să-l atace și palatul de njde milioane de ce-or fi ele al, cât de curând, sultanului. Adică unul din cele 3 mari palate ale lui. Ce n-a văzut Parisul! Și de data asta e la propriu și la figurat. Sau invers!

ak-saray

Palatul lui Erdogan. Fotgrafie preluată de pe  http://www.gandul.info/

Așa că Erdogan face, pur și simplu, joc de gleznă pe marea scenă a lumii, punând SUA, Rusia, occidentul și țările arabe cu ochii pe foc și fără soluții. Mai puțin Rusia (poate) ținând cont de circumstanțele în care Erdogan și-a cerut umil scuze pentru doborârea avionului rus și de avertismentul oferit pe tavă (oare?) președintelui turc. E un fel de …oricum ai da-o pierzi.

Grav e că SUA „girează”, fără să vrea, puciul ăsta inversat, cu baza NATO de Incirlick pe care Erdogan a avut grijă s-o includă în puciul eșuat al celorlalți ca să o percheziționeze, să-i întrerupă curentul electric, să demită comandantul, totul pe baza unor suspiciuni. Adică procurorii lui…suspectează. Care procurori?

Baza asta poate fi chiar un fel de nod gordian și Erdogan să fie cel care-l taie. Atunci ar fi un fel de…„Adio arme!”, nu-i așa?

Cireașa de pe tort: Turcia a reînceput bombardamentele asupra PKK, a decretat starea de urgență și a anunțat că populația civilă nu va avea de suferit. Probabil ca să demonstreze că nimic nu e nelalocul lui în Turcia. Totul e OK!  Arestații, împușcații, umiliții, demișii, suspendații….doar un procent nesemnificativ din marele sultanat cu sharia cu tot, care se prefigurează la orizont. 

Și uite-așa NATO și-a pus o bază militară cu de toate într-o țară al cărei conducător devine (dacă nu cumva era) din ce în ce mai pervers.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: