Eșecul UE în „lupta”cu teroriștii

bomb

Aeroportul belgian sub teroare

Zilele trec, lunile trec, oamenii uită, politicienii se laudă dar, vine momentul aducerii aminte și nu oricum ci …cu sânge, cu morți, cu bombe, cu teroare. Așa s-a întâmplat în 22 martie 2016 în Belgia. După 4 luni de la masacrul de la Bataclan din Paris, lumea uitase. Păcat! Fiindcă teroriștii nu dorm, mai bine zis nu abdică deloc de la „vigilența” învățată în taberele de instrucție. Și pentru ei e simplu: nu se gândesc deloc la tratate internaționale, la drepturile omului, la femei și copii, la loviturile date …umanității, la o mulțime de alte lucruri aparținând lumii civilizate. Din această cauză nu au mustrări de conștiință. De fapt, nu au conștiință. Ce să facă cu ea? Nu e deloc folositoare în ceea ce plănuiesc pentru distrugere.

Am văzut toată dimineața emisiuni de știri la noi sau la CNN. Încontinuu. Nu m-am lămurit deloc dacă cineva are vreo soluție, vreo strategie, vreun plan de viitor în stoparea unor atacuri viitoare. Cineva însemnând politicieni sau șefi, șefi de state, etc. Nu. Toată lumea se lamentează, se îngrozește, se baricadează, se evacuează, se …iau măsuri, se lansează alerte, se implementează coduri, se, se, se….Nimic concret. 

Pe de altă parte nici nu mă așteptam să fie ceva concret. Nu se poate. Nu există în această luptă de „guerillă teroristă” ceva care să pună teroriștii, cum ar zice românii, cu „botul pe labe”. Nu. Ei rămân ca ei, iar America și Europa ca ele. Ei, teroriștii nu au de gând să întrerupă lupta și pentru asta sunt dispuși să moară la o simplă comandă; ele, continentele/țările cele mai afectate, vor să dea impresia că luptă. Afirmă asta cu tărie dar, să mă ierte Dumnezeu!, ce luptă poate fi aceea în care cetățenii nevinovați mor masacrați de teroriști iar autoritățile anunță după aceea că teroriștii vor fi prinși. Și sunt prinși. Uneori. Abdeslam a fost prins. Ce a urmat după? Infernul pentru niște simpli cetățeni, moartea pentru unii dintre ei.

Absurdul oricărei astfel de situații este acela că vigilența cetățenilor este adormită, din timp în timp, cu conferințe de presă, declarații pline de fermitate, atitudini bătăioase din care se alege, scurt și cuprinzător, praful, la următorul atac terorist. Cetățenii mor, sunt mutilați, îngroziți și asta e o certitudine.

De exemplu: 

 „Oroarea este la fel de nemărginită ca și hotărârea de a învinge terorismul’ după aceste atentate. Asasinii de la Bruxelles sunt teroriști care nu au nicio considerație pentru regulile umanității”, a declarat Merkel la Berlin, în fața presei, precizând că cei care au comis atacurile sunt „dușmani ai tuturor valorilor umanității”.

„Cu toţii ne amintim ce loc frumos şi sigur era Bruxelles-ul. Acum nu mai este aşa, ci a devenit o lume diferită. Statele Unite trebuie să fie vigilente şi inteligente”, a scris Donald Trump pe pagina sa de Twitter. 

„Este o nouă confirmare că este absolută nevoie ca noi toţi, cei cărora ne sunt scumpe pacea, şi prosperitatea şi propăşirea personală, să ne unim toate eforturile să luptăm pentru a termina cu acest flagel al secolului XXI, care continuă să distrugă vieţi nevinovate”, declară Lazăr Comănescu.

„Terorismul a lovit Belgia, dar toată Europa este vizată şi toată lumea preocupată.  Aceste atacuri vin după altele. Parisul a fost ţinta atacurilor, la jumătatea lui ianuarie, apoi la jumătatea lui noiembrie. Şi alte continente au fost vizate, mă gândesc la Africa. Avem de-a face cu o ameninţare la nivel global, care cere o ripostă globală”, a spus Francois Hollande.  Am citat de pe site-urile realitatea.net și digi24

„Trebuie să fim uniți indiferent de naționalitate, rasă sau religie în lupta împotriva nenorocirii reprezentate de terorism”, a spus Obama într-un discurs susținut în cadrul vizitei sale istorice la Havana. „Îi putem învinge și îi vom învinge pe cei care amenință siguranța și securitatea oamenilor din întreaga lume”, a adăugat liderul de la Casa Albă. „Vom face tot ce vom putea pentru a-i sprijini pe prietenii și aliații noștri”, a mai spus Obama, care anterior l-a sunat pe premierul belgian Charles Michel pentru a-i transmite susținerea sa. Am citat de pe site-ul Ziua News

Cu valul de refugiați primiți în Europa cu brațele deschise de șefi de stat și de guvern în spiritul umanității și al drepturilor omului, nu cred că ne îndreptăm în direcția cea mai buna. Și nu din pricina faptului că am ceva contra refugiaților ci pentru că, personal, consider că ei nu-și vor găsi locul într-un alt tip de cultură, într-o altă țară, pe un alt continent. Câți dintre ei, necunoscând limba, vor ajunge…ceva, cineva? Poate doar cetățeni de mâna a 2-a, a 3-a, a…

Sigur că vor exista întotdeauna și voci care vor afirma sus și tare că nu trebuie să ne pierdem speranța, că trebuie să dăm o „replică” unor astfel de orori, că trebuie să „luptăm”, să nu cedăm…Da. Și? La ce ne folosește speranța? Poate doar la propriul psihic, fiindcă altfel nu ne-a adus înapoi nimic. 

Anunțuri
Articol anterior
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: