Protecția consumatorilor

Întrucât sesizările (nenumărate) nu prea au primit răspuns din partea organului numit „Protecția consumatorului” și nici măsuri n-am văzut să se ia la modul serios, m-am gândit că n-ar fi rău dacă consumatorii ar fi avertizați de alți consumatori păcăliți (ce să-i faci se mai întâmplă!).

Pate?

Azi despre: pateul fin de ficat de rață

Știați că pateul fin de ficat de rață este „confecționat” în proporție de 32% din ficat de porc, 16% grăsime de pui și are și 1,4% vin de Porto? Nu, nu cred că știați. Și nu știați nici că se vinde cu prețul de 95 de lei kilogramul, deși ficatul de rață (slab după cum ne spune eticheta) este doar în proporție de 9%.

Așa că rața (și ficatul ei) din pateul fin de care este vorba în etichetă este aproape subînțeleasă de moment ce 48% din ingrediente sunt porcul și puiul, 41,6% înseamnă țesut conjunctiv de pui, apă, grăsimi, agenți, emulsificatori, bla,bla,bla și 1,4 %  vin de Porto.

Acum e de înțeles că vinul de Porto e scump și de aceea nu se regăsește în cantitate mare, dar de ce pateul se numește „de ficat de rață” când putea foarte bine să se numească „de ficat de porc”, de „grăsime de pui”, de „țesut conjunctiv” sau de „emulsificatori”?

Întrebarea cea mai incomodă este: de ce costă 95 de lei kilogramul ceva care numai fin nu e și aproape nu conține ficat de rață? Adică plătim aproape 100 de lei pe un amestec înfiorător denumit „Pate fin din ficat de rață cu vin de Porto”. Produsul se vinde din caserole la vitrina cu servire asistată și pe etichetă apare și perioada lui de valabilitate: 24 de ore  la temperatura de 3-6 grade.

Aici intervine o altă întrebare: caserola desfăcută din vitrină se vinde întotdeauna în 24 de ore de la deschidere? Dacă se vinde cumva  în vreo 3-4 zile (sau mai mult), ținând cont de prețul mare al  produsului, cum se mai menține termenul de valabilitate? Oare consumatorii nu cumpără un produs deja expirat după trecerea celor 24 de ore de la data deschiderii lui? Unde este trecută data desigilării produsului?

Așa că, nu numai că nu mâncăm ceea ce ar trebui fiindcă suntem păcăliți, dar și plătim sume enorme ca să ne otrăvim, fie din cauza ingredientelor, fie din cauza valabilității dubioase a produsului.

Toate cele de mai sus le-am aflat de pe eticheta tipărită a produsului pe care l-am cumpărat. În vitrină nu era specificat nimic în afară de nume: „Pate fin ficat de rață cu vin de Porto”.

Poate ar fi bine ca o etichetă tipărită cu caractere destul de mari ca să poată fi citită să fie obligatorie lângă astfel de produse în vitrină.

Eticheta pate ficat

Reclame
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. M.C.

     /  ianuarie 16, 2015

    Tare bine ar fi dacă lumea ar citi etichetele. Ar renunța să mai consume 80% din produsele de pe piață și atunci producătorii s-ar gândi de două ori înainte de a vinde asemena tâmpenii.

  2. Da, foarte corect. Eu aș fi citit-o dacă ar fi fost posibil. Din păcate pentru produsele din vitrina asistată de la orice magazin nu ai cum să citești eticheta. Doar dacă îți pui nervii la încercare și rogi vânzătoarea să facă asta. Poate nu e o idee rea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: