Rușanu fără rușanu, pardon, rușine

L-am văzut pe acest individ, că domn nu îi pot spune, la televizorul omniprezent în casele noastre în timp ce explica și zâmbea ghiduș în spatele buzelor care vorbeau altceva, fără rușanu, rușine, cum sunt salariile de la ASF muuuult mai bune fiindcă ele sunt deja micșorate (în 2013 sau 2012) cu 50%. Cu acest procent am deja o problemă fiindcă nu înțeleg cum poți micșora, în România, un salariu și să-ți rămână în continuare bani, euro mai precis, să-ți cumperi ce vrei și să mai arunci și cu banii pe fereastră, să-ți trimiți copiii să studieze în Anglia și să te plimbi prin China,Thailanda sau insule paradisiace.

RusanuBa mai mult, explica d-nul Rușine, Rușanu cum s-a gândit dumnealui să le mai micșoreze în așa fel încât de la vreo 14.000 de euro (doar un exemplu) să ajungă la doar 7000 de euro (en gros 350.000 milioane lei bani vechi).

"Ce pot să vă spun, e că salarizarea e în concordanţă, în 2013 salariile conducerii ASF au fost la jumătate faţă de salariile fostei conducerei a CSA in 2012, iar pentru 2014 vom propune colegilor din Consiliul ASF reducerea salariilor cu 50% faţă de 2013.” zicea d-nul Rușanu. Ce concordanță nemaipomenită în salarizarea asta și ce propunere de …bun – simț!

Nu vreau să întreb decât atât: ce profesor sau medic din România ar fi de acord să primească acest salariu de „mizerie”? 7000 de euro redus. Cam cine o fi? Cam câți or fi?

Pe de altă parte unele televiziuni titrau aseară cum a fost „obligat” d-nul Rușanu să facă asta când mass – media a aflat de cazul „Astra”, adică societatea pe care d-nul șef Rușanu trebuia să o păzească ca să nu ne păcălească pe banii noștri. Și d-nealui a dat chix. La fix. Ce-i trebuie românului despăgubiri? Să se descurce singur că de-asta a trăit în comunism!

Asta cu obligația iar nu o înțeleg: de ce există legi care dau drepturi muulte celor sus – puși sau puși în puncte cheie și cu mare putere și legi care spun că profesorii, medicii, funcționarii, artiștii nu pot avea aceste drepturi fiindcă, vezi Doamne!, nu le-au negociat. Oare sindicatele din aceste domenii nu știu să negocieze?

Nici salarizarea d-nului Rușanu nu s-a lăsat mai prejos, dat fiindcă  a fost și e încă șef, a câștigat fooooaaaaarte bine de când e la ASF, chiar și așa cu salariul tăiat la jumătate: 72.000 de euro în ultimele două luni din 2013. Bine că presa nu a dat decât salariul pe două luni. Cred că mi-ar fi fost imposibil să înțeleg salariul pe 12 luni sau făceam vreo depresie postdecembristă de atâtea zero-uri puse în coada unui salariu românesc.

Analiștii economici, dar mai ales cei politici, plimbători pe la televiziuni în emisiunile de seară, caută totuși explicații. O explicație ar fi aceea că: ASF nu e plătitiă de la buget. E cam ca explicația bețivului care îi răspunde răstit nevestei „Ce? Beau banii tăi?”

N-o fi plătitiă de la buget dar banii asiguraților au fost atât de „bine” folosiți în scop de salarii la ASF încât nu știu de ce nu iau și alții modelul.

Și când te gândești că un salariat face economii, draconice uneori, ca să-și poată plăti toate datoriile și să se mai și asigure, parcă-ți vine să-i „ștergi” d-nului Rușine, Rușanu, zâmbetul de pe buze într-un mod sigur neortodox.

Concluzia: ca să se îngroape salariile uriașe se propune, bineînțeles, o …anchetă parlamentară. USD (adică formată din PSD, UNPR şi PC o asociere nouă că se plictisiseră de cea veche) propune și PNL e de acord. Frumos, foarte frumos! De atâtea comisii de anchetă în Parlament n-o să mai fie loc pentru parlamentarii care ar trebui să lucreze, adică să LUCREZE efectiv.

Și o mostră de cinism de la Rușanu:

„Dacă le compari cu salariul mediu din România, sigur că sunt mari. Dacă le compari cu acelea din industria reglementată şi supravegheată, sunt la acelaşi nivel. Ambele comparaţii au temei, dar ambele comparaţii trebuie să ţină cont de faptul că salariile de la ASF nu sunt stabilite arbitrar, ci sunt conform legii. Mai mult, ele sunt cu mult sub nivelul celor obţinute de fostele conduceri, care îşi acordau lunar sporuri de şedinţe, de doctorat, de confidenţialitate, de vechime. Sporuri care nu mai există. Tot noi, încă de la înfiinţare, am făcut publice salariile conducerii ASF (un gest de transparenţă pe care nu l-aţi mai văzut la astfel de autorităţi). Privesc şi eu cu interes când văd că acum se pune în dreptul numelui nu salariul net, ci venitul brut, cu tot cu prima anuală, şi nu pe o lună, ci pe două luni. Aşa-zisul «mister» al salariilor conducerii ASF va fi definitiv spulberat la începutul lunii martie, când vom publica în declaraţiile de avere, toate sumele încasate. Iar în martie 2015 veţi vedea că veniturile aferente acestui an, 2014, sunt reduse cu mai mult de 15% faţă de cele de la momentul comasării fostelor autorităţi de supraveghere.” Mai că-mi vine să plâng de mila d-nului Rușanu care, invocând legea, ne și dă cu ea în cap!

Am citat din „ZF Eveniment” http://www.zf.ro/eveniment/aflata-sub-presiune-publica-conducerea-asf-promite-sa-si-reduca-la-jumatate-salariile-uriase-12109430

Notă: sublinierile îmi aparțin. Cine are în România un salariu  la care se pot aplica sublinierile și să-i rămână și bani să trăiască?

PS. De câte ori aflu de legile care guvernează cele 2 lumi diferite, cei cu bani și cei fără bani, îmi amintesc de prima frază rostitiă de profesorul meu, Emil Poenaru, la primul curs de socialism (da, era în comunism): „Dacă nu ai nimic, îți dorești bani. Dacă ai bani, îți dorești puterea. Din păcate un om așa de valoros a murit, dar teoria sa a rămas să confirme lăcomia celor avizi.

Nimic nu s-a schimbat. Lumea celor bogați e separată total de lumea celor fără bani. A cântat asta ABBA, o trupă celebră, și e la fel de actuală și astăzi. „Bani, bani, bani…”
Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: