Ruinele din Filipeștii de Târg

De curând am poposit, din nou, la Filipeștii de Târg, Prahova. De această comună mă leagă multe „amintiri comuniste” dar și mai multe amintiri, cu adevărat, frumoase.

Aici am avut ocazia să revăd, cu oarecare tristețe, ruinele aflate chiar în centrul comunei. Spun cu „oarecare tristețe” deoarece, în urmă cu mai mult de 30 de ani, ruinele erau mult mai mari și păstrau mai mult din arhitectura inițială. Trecerea anilor a lăsat urme adânci, dar este de lăudat inițiativa autorităților locale de a le scoate din anonimat: în jurul ruinelor s-a stabilit un perimetru împrejmuit, zona e menținută curată și există reflectoare nocturne care le pun, într-un fel, în valoare.

Ruinele sunt, de fapt, ceea ce a mai rămas din Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino, palat ridicat între anii 1633 – 1641.

„În secolul al XVII –lea are loc pătrunderea Cantacuzinilor în Filipești, istoria lor împletindu-se cu cea a familiei Filipescu. În decursul timpului între familiile boierești erau strânse legături de rudenie ca urmare a deselor căsătorii între descendenți. Căsătoriile aveau rolul de a menține sau mări moșiile care reprezentau puterea economică a boierimii și totodată poziția lor socială și economică.

…Constantin Cantacuzino (1598 – 1663) se stabilește în Țara Românească.

În timpul lui Alexandru Coconul (1623 – 1627) ajunge mare postelnic (1625), funcție pe care o va deține și în timpul lui Matei Basarab (1632 – 1654). În 1628 se căsătorește cu Elina fiica lui Radu Șerban și a Elinei care la rândul ei era fiica banului Udriște Mărgineanu. Această căsătorie l-a făcut stăpân pe <<moștenirea boierilor din Mărgineni ale căror moșii se întindeau de la Mărgineni, Filipești, până la hotarul cu Transilvania pe de o parte și pe alta a Prahovei, plasându-l printre cei mai bogați boieri din Țara Românească.>>[1]

„Postelnicul a fost plăcut impresionat de frumusețea și poziția localității încât s-a hotărât să ridice aici un palat, ale cărui ruine se văd și azi.”

Am citat din monografia (pag. 27 – 28) realizată de d-nul Eugen Podeanu (profesor de istorie și consilier local), om al comunei și comunității, despre comuna Filipeștii de Târg, monografie pe care am avut onoarea să o primesc cu autograful autorului la manifestarea culturală din 26 decembrie 2013.

Deocamdată monografia, însoțită de fotografii și de o bogată bibliografie, a văzut lumina tiparului doar în vreo câteva exemplare dar, poate în viitor, ea va fi în librării și biblioteci fiindcă există foarte multe locuri interesante în Filipeștii de Târg și o istorie aparte a zonei, plină de fapte, întâmplări și evenimente pe care nu mulți le cunosc.

Profesor Eugen Podeanu_Monografie Filipestii de Targ (1)_xProfesor Eugen Podeanu_Monografie Filipestii de Targ (2)

____________________________________________

[1] N.I. Simache, Creșterea domeniului feudal în secolul al XVII –lea, Studii și materiale privitoare la trecutul județului Prahova, vol.III, 1970, p. 107

_______________________________________________

Ruine Palat Cantacuzini (1)Ruine Palat Cantacuzini (2)Ruine Palat Cantacuzini (3)Ruine Palat Cantacuzini (4)Ruine Palat Cantacuzini (5)Ruine Palat Cantacuzini (6)Ruine Palat Cantacuzini (7)Ruine Palat Cantacuzini (8)Ruine Palat Cantacuzini (9)Ruine Palat Cantacuzini (10)Ruine Palat Cantacuzini (11)

Anunțuri
Articol anterior
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: