Magistrați și analfabeți de-a valma la închisoare

Viorica DinuFaptul ca sunt inchisa ma umileste si nu imi ofera nicio alta forma de educare. In prezent, in Romania, penitenciarele nu sunt pregatite sa incarcereze persoane cu studii superioare. Acestea sunt amestecate cu analfabeti, cu care nu ai ce sa discuti si care nu te inteleg. Indiferent ce se intampla in viata cu un magistrat, el trebuie sa isi pastreze demnitatea. Eu mi-am pierdut aceasta demnitate dintr-o greseala sau din prea multa mila fata de oameni”, a declarat de curând  Viorica Dinu, fosta judecătoare Viorica Dinu[1], încarcerată sau, mai bine zis băgată la „pârnaie”.

Foarte supărată această judecătoare fiindcă i-a dispărut subit demnitatea. Nu știu pe unde umblă demnitatea judecătoarei sau cum s-a făcut de a pierdut-o, dar la o simplă lectură a vorbelor ei  pare că e o mare tragedie să fie încarcerată la un loc cu analfabeții (probabil analfabetele), care nu o înțeleg de loc. Oare când primea mită de la analfabeții cu mulți bani cum vorbea despre ei? La fel ca acum?

Pe de altă parte infractoarea de azi, deși era mai ieri, alaltăieri judecătoare, nu și-a pierdut (culmea!) deloc demnitatea în lunga perioadă în care s-a comportat identic cu oricare alt infractor. Nu, și-a pierdut-o de curând, atunci când a fost încarcerată fiind condamnată (la fel ca oricare alt infractor) pentru „constituire a unui grup infracțional organizat, cinci infractiuni de trafic de influență, dintre care una în forma continuată și trei infracțiuni de luare de mită” (am citat din rechizitoriu). Abia acum, aflată în închisoare, constată că România nu e pregătită să încarcereze… magistrați, adică persoane cu studii superioare. Probabil că din această cauză nu prea vedem magistrați încarcerați.

Judecătoarea infractoare nu e deloc supărată că a putut lua parte la constituirea unui grup infracțional organizat și luare de mită, pe lângă multe altele. Nu această stare o preocupă judecătoare ci, situația că nu are acces la nicio altă formă de educare. Păi, ce să-i faci? Ăsta e sistemul penitenciar din România și, probabil, din multe alte țări. Îți oferă doar reeducare, nu și o formă de educație pe care, în paranteză fie spus, trebuie s-o plătești, fiindcă educația costă[2].

Totuși, după un mic examen de conștiință Viorica Dinu (re)găsește demnitatea pierdută. Ce-i drept nu-și dă seama dacă a făcut o greșeală sau mila față de oameni (ca sentiment creștin) a fost atât de mare încât i-a „întunecat” mințile făcând-o să iubească mai mult banii și bijuteriile decât oamenii. Fiindcă încarcerarea e o perioadă grea în viața fiecărui judecător ajuns infractor, poate îi sugerează avocatul (sperăm că are unul) câteva activități care să-i redea demnitatea:

  • muncă  multă în folosul comunității/societății pe care a ales să o trădeze;
    • munca de mai sus ar putea începe cu alfabetizarea …anafabeților fiindcă acum are destul timp la dispoziție;
  • cititul intensiv al unor cărți în care valorile morale și etice (și enumăr aleatoriu): discernerea între bine și rău, cinstea, omenia, caracterul, altruismul, respectarea legii, etc., sunt puse mai presus de cele materiale, respectiv bani, bijuterii, case, mașini;
  • întoarcerea către creștinismul în care mila e milă și nu „mită”;
  • scrierea unei cărți sau pe blogul personal (vezi cazul Năstase);
  • zugrăvirea propriei celule fiindcă în cazul lui Sile Cămătaru a funcționat;
  • consultarea cu psihologul închisorii care-i poate explica, cu calm și răbdare, că și „analfabeții” sunt oameni chiar dacă n-o înțeleg;

Nu ar mai fi de spus decât că, atitudinea și declarațiile  judecătoarei ajunse la închisoare nu au darul de a mă liniști în legătură cu justiția din România. Fără să vrea, fosta judecătoare ne-a arătat cam ce fel de mentalitate există în sfera justiției (sigur, fără a generaliza dar și fără a bagateliza) și cam de ce vedem în fiecare zi la știri primari corupți reluând-și funcțiile, clanuri mafiote ieșind voioase din arest, fraude de milioane de euro acoperite de erori de procedură și multe altele.

Sinistru!


[1] Cine este judecătoarea Viorica Dinu (preluare de pe site-ul www.gandul.info.)

„Viorica Dinu este cea care a judecat dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu după ce acesta a ajuns din nou la Tribunalul Bucureşti. Viorica Dinu a fost şi cea care a deliberat în dosarul în care Sorin Ovidiu Vântu a fost acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. În acest dosar, Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
În ultima declaraţie de avere publicată în 2011, Viorica Dinu spune că deţine trei apartamente în Bucureşti, două terenuri, un autoturism şi bijuterii în valoare de 10.000 euro.
În ianuarie 2012, Viorica Dinu şi Antoanela Costache au aprobat eliberarea înainte de termen a interlopului Sile Cămătaru. Cele două judecătoare au considerat că Sile Cămataru s-a reabilitat şi au luat în calcul şi faptul că acesta şi-a zugrăvit singur celula.
Judecatoarea Viorica Dinu este cunoscută pentru o sentinţă controversată. În urmă cu trei ani, l-a achitat pe chinezul Zhao Tun Guo, membru al mafiei chineze (Triada), acuzat că şi-a ucis şi tranşat doi conaţionali în 1995, împreună cu un complice.
Presa a relatat la acea vreme că anchetatorii stabiliseră, în acest caz, cu probe confirmate de criminalişti, dar şi de martori, că Zhao Tun Guo şi-a ucis doi conaţionali, pe care ulterior i-a tranşat, le-a fiert carnea şi a aruncat-o în WC-ul unui imobil situat pe Bd. Dimitrie Cantemir, din Capitală, în anul 1995.
Tot Dinu a deliberat şi în cazul asistentei medicale Florentina Cîrstea, învinuită în dosarul bebeluşilor arşi la Maternitatea Giuleşti. Pe 30 septembrie 2011, magistratul a decis în recurs că asistenta medicala Florentina Cirstea să fie judecata în detenţie.
Viorica Dinu a fost şi cea care a soluţionat, în ianuarie 2010, cererea procurorilor Parchetului General de prelungire a arestării preventive pentru membrii clanului Preda, acuzaţi de trafic de droguri şi furtul armelor de la Ciorogârla. La momentul emiterii prelungirii stării de arest, cei 14 inculpaţi nu erau trimişi în judecată.”
[2] Societatea noastră (prost organizată și beneficiind și de o justiție care nu-și face treaba mai deloc) oricum plătește niște costuri imense doar ca s-o țină pe infractoarea judecătoare după gratii în timp ce copiii cu dizabilități, orfanii sau mamele sunt doar câteva categorii de la care se iau bani ca infractorii să stea, având toate condițiile, după gratii.
Anunțuri
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: