Voicu intră la pușcărie, virtutea pleacă prin decret

virtúte (calitate morală) s. f., g.-d. art. virtúții; pl. virtúți

VIRTÚTE, virtuți, s. f. 1. Însușire morală pozitivă a omului; însușire de caracter care urmărește în mod constant idealul etic, binele; integritate morală. ♦ Înclinație statornică specială către un anumit fel de îndeletniciri sau acțiuni frumoase. 2. (În loc. prep.) În virtutea… = pe baza, în puterea, ca urmare a… – Din lat. virtus, -tutis (cu unele sensuri după fr. vertu).

Senatorul, de curând devenit pușcăriașul, Cătălin Voicu a rămas și fără ultima alinare acolo, după gratii: d-nul președinte Băsescu, recunoscând implicit că nu a stat prea mult pe gânduri când a semnat pentru…virtutea recent condamnatului, a dat cu subsemnatul pentru retragerea… virtuții.

Nici nu mă întreb de ce i-a retras Băsescu ordinul „Virtutea militară în grad de cavaler” (adică cea mai înaltă din clasa ei) actualului pușcăriaș. Cel mai mult mă întreb: ce-a făcut individul s-o merite? Și dacă mă gândesc mai bine: cine stabilește ce calități trebuie să aibă cel care va primi (în viitor) o astfel de distincție sau ce anume trebuie să îndeplinească ca să fie astfel decorat? Sau nu-i trebuie calități ci doar să apară pe o listă pe care președintele o aprobă din…pix, poate stilou?

Chiar și numele decorației devine, acum, un nonsens: virtute militară unui condamnat pentru infracțiunea de trafic de influență, adică ceva ce e opusul virtuții. O persoană  a fost decorată cu o distincție care ar fi trebuit, în toate felurile, să certifice o calitate morală excepțională, un caracter deosebit, integritate, etc. Cu ce ne-am ales? Cu o jalnică terfelire a însăși noțiunii de virtute și cu o serioasă prăbușire (a câta?) a încrederii în instituțiile românești care acționează la întâmplare, în cel mai fericit caz.

După care, ei, cer poporului să se sacrifice, să suporte criza, să accepte salariile tăiate, să aibă răbdare, să reziste, și alți o mulțime de „să”. Și pentru asta poporul nu primește Virtutea în nici un grad.

P.S. Să fi interpretat actualul pușcăriaș distincția primită în sensul: „în virtutea faptului că am această decorație nu-i așa că pot să-mi permit …puțin trafic de influență?”Limbă scoasă 

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: