Politica ploii…

Cam așa aș traduce situația de la grupul școlar din Covasna sau „să ne facem că plouă” și toate se vor aranja. De ani de zile politicienii noștri asistă cu nepăsare (condamnabilă) la modul în care o organizație alcătuită exclusiv pe criterii etnice și (aproape) fără nici un principiu politic (liberal, social, democratic) și am numit aici UDMR-ul, își face mendrele prin guvernele României, pe teritoriul României. Și nu mă refer la faptul că au fost  în toate guvernările dacă din aceste guvernări ne-am fi ales cu o întărire a democrației, cu o politică echilibrată, dispusă să promoveze drepturile oricărui român de indiferent de etnie, trăitor pe oriunde prin România sau chiar prin lume.

sabina_elena_05976900

Dar nu s-a întâmplat așa. Insinuându-se peste tot, promovând politica pașilor mici, oarecum umili și perverși, clamând o autonomie pe care, eu personal, nu o înțeleg, promovând agresiv limba maghiară și însemnele maghiarimii de parcă i-ar fi obligat cineva să vorbească românește, să învețe românește, UDMR-iștii și-au ales de fiecare dată câte un reprezentant cât mai agresiv cu putință, Laszlo Tokes fiind de departe culmea lor, a tuturor. Politicienii românii n-au înțeles să tragă liniile de rigoare între a fi român, român de altă etnie și a fi maghiar udemerist.

Rezultatele se văd azi când nu distingem deloc bine că trăind în România trebuie să avem toți, dar absolut toți, aceleași drepturi fie că suntem majoritari, fie că suntem minoritari. Și asta fiindcă un stat trebuie să fie corect cu orice cetățean. Nu trebuie să acorde niciunuia drepturi în plus doar fiindcă e de altă etnie, fiindcă e majoritar, fiindcă e minoritar, fiindcă e negru sau verde sau doar fiindcă așa vrea un partid.

O elevă era cât pe-aci să fie drastic sancționată (poate chiar mai mult) că și-a permis (tupeu, nu alta!) să poarte în țara ei, acasă la ea, în liceul în care învață, tricolorul. De ce nu a cerut voie? Unde se credea ea? Ce-o fi fost în mintea ei? Doar asta mai avea să o întrebe diriginta și s-o pună să dea notă explicativă ca în vremurile de tristă amintire fiindcă tricolorul i l-a smuls pe principiul „să nu-i enervăm pe unguri”.

Pe de altă parte am ajuns în situația lui decembrie 1989 (cred că e trasă la indigo) în care tinerii au curajul să facă ceea ce politicienii nu au. Să facă gesturile care exprimă adevărul și nu să dea din gură, oratoric, retoric și frumos, mințind pe oriunde se duc: în Parlament, la guvern, la Bruxelles, etc.

În timp ce Consiliul Național al Elevilor consideră:

„…că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a „îndrăznit” să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona, conform legii, aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept”,

„Conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna a decis să nu aplice sancţiuni elevei care, începând cu data de 15 martie, când s-a sărbătorit „Ziua maghiarilor de pretutindeni”, vine în fiecare zi la şcoală cu o banderolă tricoloră pe cap. Conducerea liceului a remis, ieri (21 martie),  un comunicat de presă în care menţionează că doreşte aplanarea acestui conflict, prin urmare nu va aplica nici un fel de sancţiuni.”, anunță ziarul „Mesagerul de Covasna”.

Nici nu – mi dau seama de ce ar fi putut să o sancționeze (până și sancțiunile regulamentului școlar sunt tot „apă de ploaie”) deși inițial asta se dorea. Cu ardoare aș spune, deoarece inspectorul școlar general al ISJ Covasna, Keresztely Irma, a declarat miercuri: "Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve.” Adică, aș traduce eu: de ce nu stă ea în banca ei cum stau toți elevii români? De ce să vrea ea să poarte însemne românești de ziua maghiarimii? De ce să nu ceară voie? Și tot eu aș răspunde: fiindcă am ajuns să fim o majoritate minoritară în țara noastră și trebuie să cerem voie să ne exprimăm, în timp ce Laszlo Tokes face declarații segregaționiste, belicoase și pline de ură în Parlamentul European. Și Parlamentul European îl acceptă.

Alții însă se pronunță pro sau contra purtării bentiței tricolore fără ca măcar să aibă argumente valide. Citeam, de exemplu, că gestul elevei ar fi fost provocator. Ei și? Ce ar fi putut să facă eleva de 15 ani? Să aștepte să vină la guvernare? Să organizeze o masă rotundă cu elevii și profesorii liceului? Să scrie o scrisoare Președintelui? Eu cred că a ales să facă ceea ce i s-a părut corect și bine ca răspuns la purtarea doliului național pe 1 Decembrie de către elevii maghiari și la declararea unei zile naționale într-o țară care are deja o zi națională. Între noi fie spus, și dacă ar fi făcut o masă rotundă sau ar fi scris Președintelui, s-ar fi ales cu „apa de ploaie” de rigoare.

Personal cred că etnicii maghiari (elevi sau nu) își puteau sărbători ziua națională (redenumită a „maghiarilor de pretutindeni”) fără să fie atât de vizibil agresivi și fără să clameze asta într-un grup școlar care are doar 2 clase de elevi români, restul fiind doar clase de elevi maghiari. Asta cu ce o fi semănând?

Grupul școlar "Korosi Csoma Sandor" din Covasna este, după cum am cercetat, singurul liceu din acest mic orășel. Până în 2012 liceul nu a avut decât clase cu predare în limba maghiară dar, constatând probabil că rămâne fără elevi, a înființat în anul 2012 și 2 clase cu predare în limba română (de la clasa a IX- a). Păcat că liceul are un nume căruia ar trebui să-i facă cinste, personalitatea lui Sándor Kőrösi Csoma fiind una de renume internațional.

Conflictul a izbucnit de-abia acum când elevii maghiari, mulți la număr în liceu,  majoritari cu alte cuvinte (60 în fiecare an de studiu), au avut de-a face cu problemele și aspirațiile colegilor lor români. Elevii români din liceu sunt într-o „superbă” minoritate dacă analizăm cifrele: aprox. 240 de maghiari la 56 de români, deci 4:1.

La capitolul învățare liceul stă cam la fel de prost ca majoritatea liceelor de acest fel de prin România, întrucât în 2012 doar 15 elevi din 63 au reușit să ia Bac-ul. În schimb ministerul (adică MEN sau poate doar ISJ Covasna) a aprobat  înființarea a 2 secții cu predare în limba română tot anul trecut.

Concluzia care se impune după acest scandal este aceea că politica unei țări trebuie făcută în interesul tuturor, pentru fiecare, pentru oricare. Majoritatea și minoritatea să nu aibă drepturi deasupra legii și politicienii să nu fie lăsați să facă ce vor.  Cei care i-au ales să-i tragă la răspundere imediat nu să aștepte scandalurile viitoare sau votul din 4 în 4 ani.

PS. Tocmai mă pregăteam să public acest post când am citi o știre mică pe burtiera televizorului: flash mob la Constanța de Ziua Națională a Greciei – 25 martie. L-am vizionat și am văzut cum zeci de tineri au ales să danseze pe un mare bulevard din Constanța în loc să manifesteze în piața publică afișând drapelul  Greciei și cerând autonomia Dobrogei. Deci, se poate.

Tinerii greci dansând. Flash mob la Constanța de Ziua Greciei.
Anunțuri
Articol anterior
Lasă un comentariu

8 comentarii

 1. Daca totul e relativ, de ce este gresit ce au facut maghiarii?

 2. Tocmai fiindcă totul e relativ fiecare judecă în funcție de propriile repere. Și când spun „fiecare” asta poate să însemne un om, o etnie,o clasă socială, un popor. Reperele noastre nu se potrivesc. Poate datorită istoriei, poate datorită educației, poate datorită celor 50 de ani de comunism care au trecut greu peste noi dar, în mare parte, datorită politicii din ultimii 23 de ani.

 3. Deci atunci nu trebuie sa spunem ca ce au facut ei este gresit, pentru ca din punctul lor de vedere, ei au procedat corect. Noi ar trebui sa-i intelegem si sa acceptam.

 4. Postul meu făcea referire directă la politica pe care partidele din România au dus-o ani de zile făcându-se că nu văd și nu aud cum o organizație alcătuită pe criterii etnice (UDMR), cum spuneam, persistat să ceară și să obțină drepturi pe care alții nu le au doar pe principiul „noi suntem mai mulți”. Așa s-a ajuns ca într-o școală cei „câțiva” elevi români să nu aibă nimic de spus. De-asta s-a revoltat eleva și bine a făcut după părerea mea fiindcă și ea (și ei, elevii români) au aceleași drepturi. Eu asta spuneam și nu mi se pare deloc o mare realizare să-ți pui doliu de Ziua Națională a țării în care trăiești dar nici nu i-am blamat pe cei care au făcut-o. Doar că, cei care trăiesc în acele locuri împreună, unii cu alții, s-ar putea să nu simtă la fel cu mine. Agitatori sunt peste tot și nu obosesc niciodată când e vorba de a-și atinge scopurile. Oricum, constat din comentariile dumneavoastră că sunteți o persoană tolerantă doar când vine vorba de maghiari. Dacă e să luăm punctul de vedere al fiecăruia, nu doar al maghiarilor, atunci e totul perfect: și ceilalți (românii) au procedat corect. Din punctul de vedere al fiecăruia totul poate fi considerat corect: un musulman are dreptatea lui deci, e corect; un american are dreptatea lui deci, e corect; un alb are dreptatea lui deci, e corect dar și un negru are dreptatea lui așa că…avem câte o dreptate pentru fiecare. Omenirea însă nu se prea poate ghida după dreptatea fiecăruia și a ales să facă legi (scrise și nescrise) în care majoritatea are sau avea întâietate. În acest moment există o răsturnare de situații și, în multe țări din lume, minoritățile tind să devină privilegiate fiindcă au nevoie (și capătă) drepturi pe care majoritatea nu le are. Fenomenul există de mult în America și nu știu dacă e o direcție bună. Sigur că se caută compensarea anilor în care majoritatea domina minoritatea dar o situație în care minoritatea se bucură de ceva (multe) în detrimentul majorității nu va rezolva situația.

 5. Eu am legat titlul postului de titlul blogului. Daca snteti de parere ca totul este relativ, inseamna ca nimic nu se poate nimi gresit sau corect, ci fiecare are dreptul ca sa considere ce e bine pentru el sau nu.

  Deci in acest caz, ceea ce au facut maghiarii este bine din punctul lor de vedere. Si fata a facut bine din punctul ei de vedere. Si oricine face ceva, e bine. Criminalii trebuie eliberati, pentru ca daca ceva gresit nu exista inseamna ca ei nu au facut nimic gresit. N-ai cum sa faci ceva ce nu exista, nu?

  Din fericire, in America legea suprema a tarii nu permite ca sa se faca legi in care majoritatea are intiietate. Tirania majoritatii se gaseste doar in democratie, nu in libertate. Majoritatea nu are dreptul ca sa incalce drepturile minoritatii. Dar desigur dvs nu sinteti de acord, pentru ca totul fiind relativ, fiecare are dreptul sa faca ce-i place.

 6. Titlul bogului meu nu reprezintă neapărat filozofia mea de viață ci doar o constatare, constatare care în timp s-ar putea întări sau dimpotrivă. La cum trece timpul peste noi și la câte lucruri „imposibile” devin „posibile” s-ar putea ca viitorul să ne aducă foarte mult relativism. În ceea ce privește faptul că eu aș fi sau nu aș fi de acord cu, vă citez, „Majoritatea nu are dreptul ca sa incalce drepturile minoritatii”, cred ați citit postul meu făcând prea multe legături cu titlul blogului. Eu tocmai asta spuneam că nimeni (nici majoritatea, nici minoritatea) nu are acest drept, deși mi se confirmă deseori că minoritatățile acționează azi ca o majoritate, reclamând drepturi în plus. Asta nu înseamnă că majoritatea nu a acționat greșit de multe ori sau nu încearcă încă să-și afirme încă supremația acolo unde are condiții propice. În România problemele cu maghiarii sunt create artificial de o politică prost dusă (cum spuneam…a ploii) dar la asta contribuie substanțial și cei care profită de „coarda sensibilă” a celor două nații.

 7. Ati spus:

  Omenirea însă nu se prea poate ghida după dreptatea fiecăruia și a ales să facă legi (scrise și nescrise) în care majoritatea are sau avea întâietate.

  Ati afirmat ca omenirea a ales sa faca legi in care majoritatea are intiietate. Eu am scris ca aceasta informatie este incorecta, pentru ca Constitutia SUA nu face legi in care majoritatea are intiietate.

  Daca deocamdata sustineti relativitatea, trebuie sa acceptati ca legile si politicile si parerile sint relative, deci nu puteti ca sa spuneti ca exista o politica „prost dusa”, pentru ca in relativitate nu exista nimic prost.

 8. …și omenirea a făcut aceste legi. Cea mai bună dovadă este aceea că peste tot (în lume) ca să legiferezi ceva, ca să iei o hotărâre, ca să scapi de eventuale „bătălii” pe idei, oamenii votează. Și votul lor înseamnă, sau se dorește să însemne democrație, iar în democrație asta înseamnă o majoritate. Majoritate înseamnă 50+1 sau 2/3 din total chiar și acolo unde democrația e doar o fațadă sau există comunism sau dictaturi. Până și acolo „impresia” contează. Parlamente și guverne, organizații mai mici sau mai mari, comitete și comiții (vorba lui Caragiale) și-au asigurat această majoritate, deci continui să afirm asta și doar faptul că, vă citez: „Constituția SUA nu face legi în care majoritatea are întâietate” nu înseamnă foarte mult întrucât SUA nu e întraga lume. Ea are vreo 250 – 300 milioane de oameni și omenirea are vreo 7 miliarde.
  Pe de altă parte aș vrea să încheiem acest „dialog” aici fiindcă mi-a devenit clar că nu citiți cu atenție comentariile mele, altfel ați fi obervat că nu sunt o susținătoare a relativității, subliniez, iar titlul blogului meu e doar o constatare, subtitlul său fiind „despre orice”.
  PS. Eu, de exemplu, am observat că primul dumneavoastră comentariu a fost vis-a-vis de maghiari și de faptul că nu ar fi făcut nimic greșit. Așa o fi… dar trăim în România și realitățile sunt altele. După cum și acolo, în America, realitățile nu sunt tocmai cele văzute în filme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: