Guvernul României fără rușine: „Eu când vreau să majorez, majorez.”

Articol preluat integral de pe: Ziare.com http://www.ziare.com/stiri/ani/guvernul-majoreaza-salariile-inspectorilor-ani-cu-pana-la-4-000-lei-1215815

„Guvernul majoreaza salariile inspectorilor ANI, cu pana la 4.000 lei

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa majoreze salariul brut al inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate (ANI), cu sume cuprinse intre 2.000 lei si 4.000 lei.

Ordonanta a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.
"Agentia Nationala de Integritate functioneaza in prezent cu un numar de doar 26 inspectori de integritate cu functii de executie, al caror salariu mediu net este de 2.567 lei, in conditiile in care atributiile acestora sunt multiple. Numarul redus de inspectori si lipsa de motivare salariala constituie elemente care pot afecta eficienta acestei institutii", au declarat surse oficiale.
Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern prevede astfel exclusiv modificarea cadrului legal privind salarizarea functiilor de specialitate din cadrul ANI (director general, director, sef serviciu, inspector de integritate, pe toate cele 4 grade: superior, principal, asistent si debutant), prin stabilirea unui salariu de baza brut lunar asimilat cu salariile inspectorilor de concurenta si functiilor de conducere din cadrul Consiliului Concurentei.
In aceste conditii, salariul brut lunar al unui inspector superior va creste de la 5.601 lei la 8.285 lei, salariul unui inspector principal va fi majorat de la 4.375 lei la 7.555 lei, salariul unui inspector asistent va urca de la 2.976 lei la 6.825 lei, iar salariul acordat unui inspector debutant va creste de la 1.924 lei la 3.902 lei. ”

Cu alte cuvinte, dacă guvernul constată că inspectorii ANI nu mai inspectează cum trebuie firmele și persoanele fiindcă citez: „lipsa de motivare salariala constituie elemente care pot afecta eficienta acestei institutii” se apucă rapid de majorat. Și majorează, și majorează, și majorează de nu se mai oprește.

Din păcate guverul rămâne surd și orb la lipsa de motivare salarială din sănătate și învățământ unde medicii și profesorii cu cât au salarii mai mici cu atât trebuie să fie mai motivați să-și exercite fără  greșeală profesia.

Să trateze pacienții și să-i și vindece, ba chiar să-i scoale din morți fiindcă altfel vine inspectorul ANI, care acum e foarte motivat la buzunar, și-l bagă pe medic la pușcărie. Nici profesorul nu cred că scapă dacă inspectorul foarte motivat de la ANI vine să constate că pentru suma de 800-1000 de lei elevul nu a învățat cât trebuie într-un an școlar. Inspectorul, cu motivarea în buzunar de 8.285 lei pe lună, va munci și va fi recompensat pe principiul simplu: „Vă dăm ca să vă motivăm.Doar vouă.”

Diferența dintre salariul unui inspector ANI debutant va crește în aceste condiții nesimțit de mult față de salariul unui medic debutant sau al unui profesor:

3.902 lei se va opune, tot cu nesimțire,  jalnicului de  la limita inferioară a subzistenței 800 – 1000 lei.

Sigur că atunci când ai doar 26 de inspectori e ușor să majorezi din pix orice salariu. Profesorilor și medicilor le spui clar: anul acesta nu avem bani de majorări.

Nu știu cum se face dar statul are întotdeuna grijă să motiveze doar pe cei ce controlează nu și pe cai care muncesc.

PS. A nu se înțelege că mă opun instituțiilor care controlează dar, dacă le privim cu atenție (instituțiile de control), o mână de oameni la nivelul țării au salarii motivante, în timp ce o mulțime de oameni (să fie câteva milioane?) se luptă să supraviețuiască.

Ce e mai rău? Toate guvernele fără excepție au procedat la fel.

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. aura

     /  februarie 1, 2013

    Discutia nu e despre ce bugetari mor sau nu de foame, ci de faptul ca salarizarea in domeniul public e in continuare discretionara si nu se face dupa o lege unitara. Asta se cheama mita guvernamentala, n-am nici o indoiala ca s-a facut pentru a cumpara bunavointa celor de la ANI. Asa si-au cumparat toate guvernele bunavointa justitiei.

  2. Mie mi se pare că discuția este depre: nerușinare (a guvernului), cei care nu neapărat mor de foame dar au dreptul să trăiască mai mult decât decent (asta fiindcă guvernul și celelalte structuri ale puterii confundă decența cu supraviețuirea); legi care nu se respectă niciodată după ce candidații acced la putere (care le ia mințile și le umple buzunarele); salarizarea mizerabilă a unor categorii sociale care mențin statul în funcțiune dar n-au puterea și ar mai fi vreo câteva.
    Ultima mi se pare o formă de sclavie a secolului XXI fiindcă guvernul le salarizează atât cât să nu moară de foame în timp ce le cere să muncească dublu, triplu, multiplu…să dea randament și să pună pasiune. Despre bani nu poate fi vorba atunci când ai devenit medic, profesor sau om de cultură. Nu și iar nu. Toți aceștia trebuie să muncească din pură pasiune și să nu pună la …suflet faptul că nu au ce mânca, nu au mercedesuri la scară, nu au locuri rezervate oriunde (restaurante), nu au nimic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: