BUCURAȚI-VĂ!

Dacă fiecare dintre noi, cei care suntem numiți frecvent, „oamenii  obișnuiți”, „omul de pe stradă”, „omul de rând”, „populația”, sau mai știu eu cum, dar cu conotația evidentă de „aproape neștiutori”, naivi chiar  în ale economiei, politicii, războaielor, spionajului etc., ar ridica privirea și ar scruta cu atenție clasa politică a țării, poate ar reuși să „vadă” cu adevărat ce se întâmplă în propria țară sau pe mapamond.

imageRecent inflamatul scandal provocat de pierderile uriașe (oare?) la bursă „efectuate subtil” cu banii (cu care nu mai aveau ce face, să recunoaștem) ai unora dintre mai marii privatizați ai țării, m-a făcut să mă întreb (a câta oară în ultimii vreo 2-3 ani?): „De ce criza mondială este suportată doar de cei amintiți mai sus, în primul paragraf?”

Aflu în fiecare zi de la știri cam ce se întâmplă în Germania. Angela Merkel dă sfaturi și se transformă într-un fel de Mesia european dar nici un membru marcant al politicii germane nu apare ca fiind afectat iremediabil de criză. Nu e falit, nu a ajuns la fundul sacului, e bine îmbrăcat, are bani de vacanțe exotice sau mai puțin exotice, stă în case luxoase și dă sfaturi din Bundestag.

Nici în Franța nu e altfel. D-nul câștigător al ultimelor alegeri, François Hollande, nu se stresează prea tare că francezii o duc rău decât în…vorbe fiindcă  el sau membrii guvernului nu o duc deloc rău.

În Spania s-au revoltat „oamenii de rând” și n-am văzut nici un membru al parlamentului lor sau al guvernului protestând prin stradă. Ei nu au ce să caute acolo. Ei trebuie doar să explice populației că e o criză care trebuie trecută probabil „cu fruntea sus” și cu burta goală.

De Grecia ce să mai vorbim! Toată Grecia o duce rău și are parte de mișcări mai mult sau mai puțin revoluționare dar nimic nu-i clintește pe cei care acum afirmă sus și tare „trebuie să strângem cureaua”.  Ei de ce nu strâng cureaua?

În România „populația” e prostită de vreo câțiva ani buni de toată clasa politică indiferent de care parte s-ar afla. Nimic nu e ce pare a fi. USL nu-i PDL dar nici departe nu e fiindcă nimeni, din nici un partid, din nici un guvern de până acum, de la președinție sau din agențiile  aflate cu sutele prin țară, din primării sau din alte structuri bine înfipte în banii noștri, nu o duce rău în criză. Mie chiar mi se pare că o duc mult mai bine de când cu criza fiindcă de câte ori e nevoie „plâng” cu  lacrimi de crocodil pe umărul țării explicând cum vor face și vor drege ca să evite „sărăcirea populației”. În rest…NIMIC.

Nu știu ce succes a avut mișcarea „Occupy Wall Street” fiindcă, evident nimeni din America sau din altă țară n-a vrut să facă prea mare vâlvă pe această temă. Ceea ce ar trebui să vedem însă în fiecare zi aproape că ne sare în ochi și noi tot nu vedem: primii care o duc excelent în această criză mondială sunt bancherii. Ei au creat-o, ei au aruncat-o pe umerii populației globului și tot ei sunt singurii care au rămas în picioare. Nici o statistică nu mi se pare impresionantă deși aflu în fiecare zi că băncile pierd bani fiindcă au dat credite neperformante. Ei și? Cele mai mari salarii sunt la bănci, cele mai bune venituri le înregistrează tot băncile și, cu puține excepții care trebuie să confirme regula, băncile înfloresc. 

Așa că m-am hotărât: nu pot decât să mă bucur că atâția oameni au pierdut atâția bani  dându-i  lui Cristian Sima,  fiindcă s-au dovedit a fi lacomi și au acordat încrederea lor unui individ ca el. Bine le-a făcut! Fiindcă n-am văzut nici unul din ăștia făcând ceva atunci când președintele se rățoia la noi  tăindu-ne, scurt și cuprinzător, 25% din niște salarii de mizerie. Nu, pe atunci ei jubilau că nu-i poate atinge criza, iar d-nul care învârtea banii pe degete dădea lecții la televizorul care „a prostit poporul”. Cum în zilele noastre există puține motive de bucurie eu zic că ne putem face unul: bucurați-vă că mai sunt și alții fraieri! Sigur că aș putea să mă gândesc la celebrul proverb „Nu te bucura de răul altuia!”, dar cred că în aceste timpuri am să fac o excepție.

Ultimele știri sunt sumbre: criza va mai dura vreo 5 ani.

Deci, cum spuneam: BUCURAȚI-VĂ!

Anunțuri
Articol anterior
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: