În România?

Pe 21 mai 2012 s-a întâmplat să doresc să vizionez o emisiune de știri la Realitatea TV în ideea de pură informare.

Pe la orele 22.00 „trecute fix” trec pe Realitatea TV. Nu stau mult fiindcă, văzând informațiile afișate de compania de cablu UPC, mă gândesc imediat că am nimerit pe unul din canalele Panoniei. Așa se numesc cele N la puterea „n” canale pe care UPC le oferă în limba maghiară la pachet, netraduse fiindcă sunt pentru maghiari și fără subtitrări fiindcă sunt pentru maghiari.

Derulez mai departe căutând postul Realitatea. Nu-l găsesc fiindcă deja îl găsisem dar nu mi-am dat seama. Mă întorc. Postul se transmitea (încă) în limba română. De-asta se și certau (încă) în limba oficială a țării, invitații la emisiune. Îmi amintesc imediat că UPC – Ploiești  face frecvent astfel de inversări în afișarea unor informații la posturile românești. La posturile maghiare nu se întâmplă niciodată ca informațiile să fie afișate în limba română. Nu știu de ce dar încă mai caut.

IMG_9054

Propun companiei de cablu UPC să  furnizeze informații despre toate posturile numai în limba maghiară. Poate învățăm cu toții maghiara așa cum își doreau liderii UDMR. Mai propun ca la posturile românești toate reclamele să fie în limba maghiară și nu în limba română. Și o ultimă propunere fiindcă tot se apropie alegerile: emisiunile electorale să fie în limba maghiară. Ar fi un dublu câștig: românii n-ar mai pierde vremea în fața televizoarelor unde se fac mii de promisiuni mincinoase iar maghiarii ar sta doar în fața televizoarelor ca să afle ceea ce nu pot afla când aceste emisiuni se transmit în limba oficială a țării.

Chiar UPC ar putea să-și reinventeze numele: Universul Panoniei pe  Cablu

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: