Gașca lui Habarnam la conducerea României

Îmi amintesc de alte zăpezi (imense) pe care le-am trăit prin iarna lui 1976 sau 1977. Ninsese atât de mult, încât până și Ceaușescu a hotărât să declare situație/stare de urgență (ce-i drept nu mi-amintesc prea bine sub ce formă era). Mi-amintesc însă perfect că 3 zile nu s-a învățat în toată țara și toate instituțiile de învățământ (de la grădiniță până la facultăți) au fost închise. Un alt fapt bun care s-a întâmplat atunci a fost acela că, toți cei care puteau munci, trebuiau să participe la deszăpezire în mod obligatoriu cât puteau  și acolo unde se aflau.

S5000771

Deși nu suntem înzăpeziți, în fotografia de mai sus se vede stratul gros de zăpadă așternut de la ora 9.00 de azi dimineață până la ora 18.00. El măsoară aprox. 60 de cm.

Ce constat eu acum. O gașcă de habarnamiști (e chiar o poveste pentru copii „Aventurile lui Habarnam”) se străduie puternic, de când a început această grozăvie de viscol, zăpadă și iarnă siberiană să ne convingă că ei știu ce fac. Sunt de-a dreptul consternată și în același timp îngrozită. Probabil toți acei indivizi (habarnamiștii) nu au copii, nu au părinți în vârstă, nu știu nici măcar în ce constă ninsoarea, habar nu au cum e să fii înzăpezit, habar nu au cum e să n-ai căldură, mâncare și apă, în fond, habar nu au de nimic.

Cum poți lăsa sute de mii de oameni să înfrunte nămeții de zăpadă numai pentru ca să ne explici în ce constă diferența între stare de alertă și starea de urgență. Nici nu mă interesează asta. De ce să aflu eu, cetățen român, că pot muri fiindcă n-am înțeles că starea de urgență e o chestiune tehnică și că Președintele nu poate să…o dea. Așa că aș putea traduce ce a zis preșdintele: „Vă rugăm insistent pricepeți (nu e prima oară când ne face proști), nu o dăm. Starea de urgență.”

Mai acum vreo două zile primul ministru în funcție, de la înălțimea elicopterului care l-a transportat, nu a văzut decât oamenii care stăteau la căldură în case și militarii care deszăpezeau. Pe cei înfometați, însetați, astupați de tonele de zăpadă, bolnavi sau morți nu i-a văzut. A dat câteva ordine și a plecat liniștit să-și pună capul pe perna moale de acasă. Sper să aibă câteva coșmaruri în care să viseze că e îngropat de viu, nu are mâncare și apă, zăpada i-a acoperit total casa și e întuneric beznă. După asta militarii care ar putea veni să-l dezgroape să constate că, de fapt, stătea la căldură în casă și să-l lase acolo.

Între timp ar putea să primească și un SMS, cu ultimele puteri ale telefonului , în care să i se explice că Președintele nu găsește condițiile tehnice ca să declare stare de urgență.

Între timp am aflat că la alții se poate  și am citit asta:

Muntenegru a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul din cauza intemperiilor, astfel ca circulatia masinilor particulare este interzisa si cetatenii sunt obligati sa stea la dispozitia autoritatilor pentru a ajuta la deszapezire, in contextul in care ninsorile continua in Balcani.

„Premierul Muntenegrului, Igor Luksici, mai multi parlamentari dar si suporteri ai clubului de fotbal Buducnost au ajutat duminica autoritatile municipale sa curete zapada de pe strazile capitalei Podgorita, in contextul ninsorilor abundente, relateaza postul B92 in pagina electronica. Luksici a curatat cu lopata zapada din fata sediului Guvernului, in timp ce mai multi parlamentari si presedintele Parlamentului, Ranko Krivokapici, au indepartat zapada de pe acoperisul cladirii Legislativului.”

Sursa:http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/stare-de-urgenta-in-muntenegru-premierul-parlamentari-si-suporteri.html

Oricum președintele ne-a spus clar și răspicat că nu eram și nu suntem pregătiți pentru o iarnă ca asta. Primarii, prefecții și orice alți funcționari importanți care își mai fac veacul prin administrațiile locale sunt acolo doar de dragul de a fi nu și pentru a face ceva.

De aici din cartierul de unde locuiesc mie personal totul mi se pare o mare bâlbâială și un haos. 

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: