Dr. Doom confirmă diagnosticul lui Marx: capitalismul se (poate) autodistruge

Dr. Doom adică domnul Nouriel Roubini ne taie toate speranțele pe care ni le pusesem noi, oamenii de pe Pământ, în vreo relansare economică, în vreun miracol american, în vreo nouă economie de tip japonez, în orice ar putea să ne aducă bani în buzunare fiindcă, deși n-aduc fericirea, plătesc o mulțime de facturi.

Dar … n-a fost să fie. D-nul respectiv, care pare un fel de Pythia, știe ce vorbește și, mai mult, îi dă dreptate lui Marx. Capitalismul nu e chiar fericirea pe pământ și nici nu va supraviețui comunismului. Asta ca să tranșăm situația fiindcă în goana lor după supraviețuirea cu orice preț companiile de oriunde dar și statul (vezi România) reduc costurile dând afară angajații. Și ce să vezi! Fără salariați companiile mai supraviețuiesc dar… degeaba fiindcă cei deveniți șomeri nu-și mai permit să cumpere ceea ce au ele de vânzare. Nici nu era chiar așa vreo viziune extraordinară și bănuiesc că fiecare om cu scaun la cap (cum ar fi zis bunica mea) s-a gândit la asta.

Numai cei care au strigat sus și tare (FMI mai tare ca toți) că trebuie cu orice preț reduse costurile, că trebuie cu orice preț dați afară oamenii, că trebuie, trebuie și iar trebuie află acum că Dr. Doom le dă peste cap planurile. Povestea vine cam târziu fiindcă companiile și statul (oricărei țări) pot doar să aștepte să vadă prăbușirea. Omul anunță doar că „piețele nu funcționează”. Păi cine să scoată bani din buzunare sau din bănci? A era să uit: a precizat că „guvernele au luat măsuri greșite.” Guvernul de la București nu are însă nevoie de Roubini îl are pe Boc și el merge în direcția bună.

Nu era (și mai este) capitalismul societatea de consum? Uite că acum va fi societatea care se autoconsumă. Sau poate ar trebui să zic „se autodevorează.”

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: