Sănătatea rectificată e pe lista de așteptare

Supărare mare în coaliție fiindcă Cseke, ministrul sănătății, a demisionat deși, auzim pe surse cum că Boc i-ar fi promis o rectificată „bomboană” financiară mai mare prin luna octombrie.

imagePână atunci „Sănătatea” urma să se mai „însănătoșească” prin aplicarea unui principiu pe care nici o altă țară nu l-a luat în considerare: dacă bolnavii nu au cu ce se trata, nu au unde se trata sau degeaba se duc la medic fiindcă acela nu mai există (plecat fiind definitiv într-o țară cu PIB mai mare) atunci înseamnă că la finalul aplicării programului de mai sus – REFORMA -  populația României va fi mai mică, dar muuuuult mai sănătoasă. Iată o realizare importantă a guvernului Boc.

Cseke n-a vrut totuși să ia în considerare oferta primului – ministru gândind că octombrie e o lună de toamnă și, dacă acum n-au fost bani, în toamnă nu prea mai avea de unde să „culeagă” premierul niște fonduri. Oricum nu din cauza fondurilor era supărat la culme d-nul Cseke ci mai degrabă din cauza „tratamentului” la care a fost supus. Pe scurt, i  s-a dat cu „sănătatea” ministerială în cap fiindu-i preferat la consultări celălalt CAP muuult mai mare  și mai tare, cel de la CNAS. Așa că Atilla al nostru și-a dezamăgit strămoșul celebru preferând „cu lașitate” să plece din guvern în loc să stea să se bată pentru fonduri.

Care fonduri (cum ar zice nea Marean) sub nici o formă nu puteau să meargă la Sănătate fiindcă, nu-i așa?, banii trebuie duși cu roaba la IN-VES-TI-ȚII. Nimeni nu pricepe că așa trebuie să meargă treburile: sănătatea trebuie pusă pe lista de așteptare, cam pe ultima poziție dacă se poate, în timp ce banii se investesc în: 

 • agricultura care stă să moară – 910 mil. lei;
 •  ministerul d-nei blonde ca să producă frunze multe – 300 mil. lei;
 • Ministerul Muncii (124,8 milioane lei) care nu prea are ce face cu mărunțișul acesta;
 • Ministerul Justiţiei (81,9 milioane lei) – probabil pentru plata drepturilor salariale restante la magistrați;

Bomboana de pe coliva sănătății vor fi însă INVESTIȚIILE  de la:

 •  Ministerul Administraţiei şi Internelor  (696,1 milioane lei, din care 37,4 milioane lei pentru programul privind Infrastructura de Date Spaţiale în Europa al Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi 12 milioane lei pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă de combustibil) și
 • Ministerul Transporturilor (cu 1,69 miliarde lei, din care 300 milioane lei pentru achitarea de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lucrărilor efectuate pentru construcţia de autostrăzi, 515,6 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente Programelor ISPA şi 130 milioane lei pentru majorarea capitalului social la CFR). Să sperăm că acești bani nu se vor duce pe apa Sâmbetei la acest minister după ce Mihai Necolaiciuc  a terminat de jefuit iar Noapteș nu-și poate justifica averea.

Mai aflăm că există și excepții de la investiții deoarece: „Cheltuielile de personal ale serviciilor de informaţii şi ministerelor din sistemul de apărare şi justiţie vor fi majorate, prin redistribuiri, pentru contribuţiile de sănătate şi pensii, cu 716 milioane lei, în baza Legii bugetului, care permite majorarea cheltuielilor de personal pentru acoperirea necesarului de credite bugetare aferente creşterilor salariale stabilite pentru anul 2011.” Deci uneori se permite, alteori nu se permite. La Sănătate nu se permite și de aceea, acolo, rectificarea a dat doar 341,2 milioane lei, „reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”. Și Sănătatea noastră ar fi avut nevoie de 4 miliarde. Punct.

Până vine rândul Sănătății românești să fie rectificată vom sta pe lista de așteptare, fiecare dintre noi. Orice român va trebui să plătească în continuare (ca prostul) asigurările de sănătate care intră în buzunarul larg și discreționar al CNAS și de acolo nu iese nimic fiindcă INVESTIȚII în sănătate nu se fac. Ele sunt riscante în perspectiva în care pacienții:

 • stau prea mult prin spitale și cheltuie bani anapoda;
 • merg pentru orice mică răceală la medic și li se prescriu medicamente prea ieftine;
 • cer servicii medicale prea multe;
 • vor să fie tratați în sistemul de stat ca în cel privat;
 • vor să aibă carduri de sănătate valabile de când intră la plata asigurărilor;

Toate astea și multe altele înseamnă pentru minister și CNAS bani aruncați aiurea  și, de curând, se și inițiase un proiect de lege prin care CNAS –ul reînvia niște practici draconice care să reducă numărul pacienților care doreau să se interneze sau doar să se trateze.

În schimb vom plăti mai mult ca să stea CNAS-ul liniștit fiindcă s-a inventat coplata.

Sunem pe lista de așteptare  a guvernului Boc.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: