Avem dreptul, domnule Tokes!

Laszlo-TokesRăspunsul la (Evenimentul Zilei – 25 iulie) ”…se continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei” (declarația lui Tokes) ar fi: și ce dacă? Suntem în România și, avem dreptul să ne facem o viață acolo unde ne dorim. Că suntem ortodocși sau catolici, români, maghiari, sași sau romi ne putem duce să trăim acolo unde credem că ne este bine. Nici un moment nu trebuie să ne gândim că există o Transilvanie interzisă pentru aceia care ar dori să meargă să trăiască în ea fiindcă sunt de altă religie sau sunt de altă etnie. Iar dacă națiunea maghiară e în pericol, cumva, de extincție, așa cum pretindeți dumneavoastră, domnule Tokes, asta se datorează doar propriei politici duse de Ungaria (și chiar propriiilor trăsături naționale) care, de sute de ani, încearcă să demonstreze că are ceva ce n-a avut niciodată, că este ceva ce n-a fost niciodată, că alte națiuni sunt de vină pentru ceea ce n-a ajuns niciodată.

Să fim clari: și Rusia visează să mai fie ce a fost. Nu cred că se mai poate. Ca urmare nici imperiul austro-ungar nu-l veți mai vedea vreodată deși mulți visează la el. Nu suntem datori să vă dăm nimic în schimbul Trianonului fiindcă așa e istoria: unii pierd, alții câștigă. Și, la Trianon România a câștigat fiindcă avea dreptate, iar Ungaria fusese învinsă. Imperiul nu mai exista.

Poate vă revizuiți atitudinea asta fanatică cu autonomia și vă dați seama că dumneavoastră sunteți dator să vă liniștiți și să lăsați românii și maghiarii să-și trăiască liniștiți viețile pentru că în 20 de ani v-ați străduit să răscoliți toate sentimentele antiromânești ale maghiarilor de pretutuindeni. Din câte îmi dau seama maghiarii (sau secuii pe care-i poți număra pe degete) nu sunt atât de ușor manipulabili pe cât vreți dumneavoatră să ne dovediți. Sau sunt ceva mai deștepți decât liderii lor.

P.S. Cine ziceați că face colonizarea ortodoxă a Transilvaniei?

Anunțuri
Articol anterior
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: