Un sistem ultraeficient: plătești și n-ai

O știre difuzată de posturile de televiziune (un fel de congres al medicilor la Sinaia) mi-a atras  atenția și mi-a confirmat ceva ce bănuiam de mult. Plătim, toți și mulți, (scuzate să-mi fie următoarele cuvinte) ca …proștii, asigurări medicale de pe urma cărora beneficiază cei fără venituri, cei cu venituri mici și eventual parlamentarii. Alte categorii sociale care să aibă acces la servicii medicale  de calitate și de stat eu nu am găsit în România. Și culmea! nici nu ne revoltă asta.

Legea reformei în sănătate și Constituția României au fost împănate cu articole prin care țara e declarată stat social și, în atare condiții, toți cetățenii ei trebuie să contribuie la sistemul asigurărilor de sănătate. Aici chestiunea cu TOȚI devine confuză pentru că, prin „toți” se înțelege  „toți cei care au din ce să contribuie”. Ceilalți, adică cei care nu au nici un venit sau au un venit (social) – foarte mic, se înțelege -  sau au venituri nedeclarate (foarte mulți)  nu intră în categoria „TOȚI”.

Așa că primii care intră în categoria TOȚI sunt bugetarii aflați la/ în serviciu. Lor li se iau sume substanțiale din salariile pe care, cu o grijă nemăsurată, guvernul a avut grijă să le căsăpească cu peste 40%, pentru plata CAS-ului. Din aceste sume substanțiale plătitorul bugetar  nu beneficiază de aproape nimic (a se înțelege zero) fiindcă sumele se distribuie (după un algoritm necunoscut) pe la cei …săraci.

IMG_6592

Ai o problemă și trebuie să mergi la medic în calitate de bugetar? E de rău fiindcă trebuie să te programezi la medicul de familie. Programarea poate să dureze iar tu s-ar putea să și mori dacă e făcută prea târziu. Dacă ajungi totuși la medicul de familie cu programare și te duci la ora stabilită trebuie să ai răbdare: urgențele intră primele și poți avea vreo 3 sugari și vreo 4 gravide înainte așa că…după 3-4 ore te poți considera norocosul pacient consultat (?!) de medicul de familie care poate fi mai interesat de ce-ți face fiul din Canada sau ce cure de slăbit ai mai urmat. Și totuși dacă după consultație capeți un diagnostic și rețeta ai parte de …surpriza super neplăcută: nimic din rețeta pe care ai primit-o nu se compensează sau doar ție nu ți se compensează fiindcă nu mai sunt fonduri, nu ai dreptul, sunt alții mai săraci, ai serviciu, etc.

Și mai grav este când, după ce ai făcut adevărate investiții în rețeta pe care medicul de familie a scris-o pentru cele mai scumpe medicamente care nu se compensează, constați că trebuie să mergi la medicul specialist. Altă programare, alți nervi, alte proceduri. Între timp boala se tot agravează. Proverbul „Boală lungă – moarte sigură” este ceea ce se poate aplica cu succes nesperat (poate vindem brevetul) în reforma sănătății din România.

Și totuși, după ce nu ai reușit să faci nimic cu boala personală pentru care plătești gras și obligat toate CAS-urile la stat, toate sediile din fiecare județ și oraș, toți funcționarii care nici măcar nu-ți pot da un răspuns la un eventual mail de tip telverde, trebuie, cu siguranță, să iei drumul…medicinei particulare. Fără asigurare, fără să fii despăgubit de casa de asigurări, fără să ai vreun drept. Doar să plătești pe oriunde te duci. Din nou. Și nimeni nu decontează fiindcă legea prevede că asiguratul are obligația de a plăti dar CASA de asigurări NU are obligația de a deconta.

De ce nu decontează casa de asigurări dacă tu, pacient, poți demonstra cu facturi (așa cum se face în alte domenii) că ai achitat costurile tratamentului pe care l-ai urmat într-o clinică particulară? Dacă m-aș duce la clinica AKH din Viena mi-ar deconta? De ce eu pacient /plătitor de CAS am obligații și casa de asigurări nu are?

Și, mai ales, de ce statul (prin oricare instituție  de control financiar care stă cu anii degeaba și mănâncă bani din impozitele noastre) nu obligă (prin lege) marile companii și regii să-și plătească aceleași dări către casa de asigurări? Nu de alta, dar din discursul recent al președintelui Băsescu se subînțelegea că nimeni nu e de vină fiindcă aceste tocătoare de bani statali nu au plătit dările la stat. Pardon, de vină sunt angajații că nu le-au obligat. Și eventual angajații deveniți pacienți.

În curând reforma sănătății în România va trece la un nivel superior: COPLATA.

PS. între am ajuns chiar pe la acel congres  al medicilor de la Sinaia. Fotografia de mai sus.

Reclame
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. O singură remarcă am la ceea ce ai scris mai sus şi anume că, fără supărare, nu bugetarii sunt cei mai nefericiţi beneficiari ai sistemului medical actual. Gândeşte-te la un angajat în sistemul privat (de orice natură) care plăteşte contribuţii duble, triple la CAS (după remuneraţie, deh) are parte de fix acelaşi tratament! În rest, ai perfectă şi dureroasă dreptate.

  2. Îmi pare rău să aud că angajații sistemului privat o duc la fel de rău ca bugetarii în sistemul de sănătate ultraeficient. Din declarațiile tip „cărămida în piept” aparținând ministrului sănătății, primului ministru sau președintelui României se înțelegea că prin domeniul privat nu mai ai loc de atâta bine. Ba chiar că din cauza lor nu au bugetarii tot ce le-ar trebui. În orice caz societatea civilă ar trebui să se trezească repede. Să facă ceva, orice, fiindcă legile actuale aduc cu ele doar obligații pentru orice român de rând (probabil acela fără iPad) și o mulțime de drepturi pentru președinte, miniștri, parlamentari, directori de regii și companii. Cred că aici se încadrează și interlopii ținând cont că dacă ajung după gratii statul român le asigură tot confortul și are așa o grijă de sănătatea lor încât pot sta chiar acasă dacă sistemul în sistemul penitenciar se simt…stresați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: