Între moartea lui Knut și loialitatea câinilor japonezi…

… se întinde vast și cotropitor o lume de…oameni.

Oameni pe uscat, oameni pe apă, oameni în aer. O lume (de oameni) care aleargă nebună către un viitor secol și mileniu al tehnologiilor fantastic de performante. O lume (de oameni) care nu are timp să privească în urmă, care nu mai are timp de fapte mărunte, care nu mai înțelege rosturile, vieții și propriei umanități.

KnutMoartea simpaticului urs polar Knut e poate un semnal: nimeni nu poate trăi singur oricâtă grijă i-ar purta ceilalți, oricare ar fi aceștia, dacă el e dincolo de gratii. Vizibile sau invizibile. Și sunt convinsă că a murit de …SINGURĂTATE. Din păcate  el nu a avut un prieten …japonez.

De partea cealaltă a lumii loialitatea câinilor japonezi ar trebui să ne pună pe gânduri mai mult decât distructivul cutremur  sau furibundul  tsunami. Cum am ajuns (noi, oamenii) în situația ca lecțiile importante să vină de la animale și umanitatea să se transforme (doar) într-un cuvânt de dicționar?Câinele care nu și-a părărsit prietenul

Între cele două momente nu se prefigurează nimic pașnic printre oameni.  A început un nou război.  Alianța crede că ăsta e cel mai bun lucru de făcut. Eu aș spune că toată civilizația noastră se reduce la un mare ZERO dacă nu reușim, în secolul XXI, să producem altceva în afară de moarte.  Adică, niște oameni de pe planeta noastră, decid la masa (rotundă) cum să omoare alți oameni.

Finanțe uriașe și o mașinărie de război imensă s-a pus în mișcare împotriva lui Ghadafi și (se prefigurează) a altor lideri din lumea arabă. Oare vor muri numai vinovații? Greu de crezut. Oare cei care vor rămâne o vor duce mai bine? Democrația va triumfa? Care democrație?

Și, în timp de rachetele de milioane de dolari cad ploaie în Libia, Elizabeth Taylor a murit. A luat cu ea o lume întreagă, o lume de vis, o lume de miracole, o lume a frumuseții și în același timp a dramelor umane. O LUME.

Nici prin țara numită România nu se mai găsesc la raft cele câteva trăsături care să facă din  populație oameni: morală, principii solide, cinste, corectitudine, adevăr, etc. Noi ne mulțumim cu circurile de rigoare: rasiștii ies la drumul mare, ungurii cântă imnul țării în care nu stau dar în care vor să plece cu tot cu bucata care le-ar conveni mai mult, dimensiunile șpăgilor se lățesc la miliarde de euro, politicienii se dau în aceeași stambă veche – vezi Severin-, cozile revin (de ce oare l-am asasinat pe Ceaușescu?) apocaliptic, Boc se crede invincibil iar președintele – omul providențial.

O singură certitudine: nu am învățat nimic din nici o istorie.

 

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: