Gaudeamus 2010. Ca la târg.

Adică lume, luuuumeeeeeeee. Multă lume. Ca și la Bookfest, în vară, târgul de carte de la sfârșitul lui noiembrie a adunat în pavilionul de la Romexpo tot felul de cărți și oameni. Era chiar un sentiment binefăcător să vezi, la intrarea în pavilion, o mare de oameni care forfoteau, nu în căutarea vreunor alimente ieftine, ci în căutarea cărților bune…și, dacă era posibil, și ieftine. Și au fost.

IMG_3193

Și fiindcă acolo, la târg, te aștepți întotdeauna să găseși niște chilipiruri sau doar ceva ce îți doreai de mult și nu aveai, pornești în căutarea lor. Ocolul târgului, ca să vezi doar ce se întâmpla pe acolo, dura vreo 2 ore. Așa am aflat că unii vindeau cafea iar alții prezentau cadouri deosebite, unii veniseră cu cărți foarte vechi iar alții cu hărți.

O editură prezenta tot felul de însemne și chiar un costum de mason. La capitolul „Pentru copii” toată lumea stătea foarte bine și se întreceau în a oferi jucării, CD-uri, DVD-uri, cărți și  jocuri la care generații de copii de acum câțiva ani nici nu visau.

IMG_3172IMG_3198CadouriIMG_3240IMG_3245

După ce începeai să te obișnuiești cu atmosfera târgului ajungeai să și cumperi  sau să te oprești la lansările de carte. La etajul I și ceva al târgului, d-na Carmen – Mușat Coman tocmai lansase noua ei carte „Cum s-a făcut de am rămas la cratiță” la editura care-i aparține „Cununi de stele”. Un succes, ținând seama că femeile care tocmai treceau pe acolo țineau să o felicite. Ce-i drept că titlul cărții era o invitație la lectură pentru femei dar ar putea fi un cadou, mai puțin obișnuit, pentru bărbați. Poate de Crăciun?

IMG_3185IMG_3186

Colindarea târgului mi-a adus și o plăcută surpriză la capitolul muzică. De undeva a răsărit în calea mea un stand mic cu CD-uri. Acolo am avut bucuria să achiziționez Oratoriile lui Paul Constantinescu în cea mai actuală interpretare.

Surprizele nu se terminaseră încă.  La standul editurii “Adevarul” m-am oprit să cumpăr unele dintre DVD – urile ce-mi lipseau și cartea lui Grigore Cartianu „Crimele revoluției”. Din aglomerația îngrozitoare și buimăceala vânzătorilor care nu mai făceau față, unii se alegeau cu teancuri de cărți alții cu teancuri de filme dar și cu ceva în plus.

Cartianu dădea autografe așa că urmai o coadă la care puteai „povesti” cu „colegii” de coadă despre politică sau personajele cărții, timpurile grele sau criza din România.

IMG_3223IMG_3226

Pe când coada își urma cursul  am descoperit că eram  vremelnici „vecini” cu … premierul Emil Boc aflat în vizită la târg.

IMG_3217IMG_3219

Explorarea standurilor târgului a continuat deși cu greu te puteai mișca prin aglomerație. Peste tot afișe, lansări, muzică sau anunțuri. În lumea care se îngrămădea chiar în fața mea l-am descoperit pe Liiceanu care participa la lansarea unei cărți a lui Mario Varga Llosa.

IMG_3235

Prin public am descoperit-o și pe Ana Blandiana.

IMG_3237

Probabil că vizita prin târgul de cărți ar fi putut continua mult mai multe ore și aș fi descoperit, la fiecare ocol, câte ceva interesant. Din păcate orice lucru bun e destinat să se termine…repede.

IMG_3203IMG_3208IMG_3210IMG_3231IMG_3269

IMG_3262

IMG_3300

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: