Băncile sunt „nevinovate”. Ele doar au ademenit.

Așa ne-a spus ritos d-nul Mugur Isărescu. Era ultimul om dintr-o serie neagră care nu reușise să „ia cuvântul” pentru a le spune românilor cam cât de  proști au fost când s-au lăsat ademeniți de bănci care, în fond, din lipsă de activitate, s-au gândit să facă pe intermediarii. Aici d-nul Isărescu a devenit confuz și a  uitat să spună toate datele problemei. A subliniat însă, printre rânduri, că România se duce de râpă fiindcă românii s-au împrumutat prea mult. De-asta a fost nevoit guvernul Boc să tot ia bani de la FMI în condiții suspecte și draconic impuse.

Operațiunea „Ademenirea”

„Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit pe români, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", zice Isărescu.

Pentru știința d-nului Isărescu definiția verbului a ademeni este: a atrage, a ispiti, a momi, atenta pe cineva, de obicei cu vorbe înșelătoare; a înșela pe cineva.

Concluzia este una singură: băncile, prin ademenirea cetățenilor, i-au înșelat la greu. De ce s-or fi lăsat ei înșelați? E simplu dacă te uiți la cei 50 de ani de comunism și constați că prin România magazinele se umpluseră de elecronice și electrocasnice de ultimă generație iar parcurile auto, de mașini care mai de care mai performante. O privire, fugară și comparativă, către o Dacie și un Audi  ar putea să-l lămurească și pe Isărescu de ce s-au lăsat românii ademeniți. Interesant ar fi să ne lămurească Isărescu de ce n-a ieșit cu declarația asta acum vreo, hai să zicem 5-7 ani, când o fi constatat el că românii iau creditele alea multe și mari („fără număr, fără număr”) ademeniți de băncile pe care într-o formă subtilă le patronează Banca Națională a României?

Ar mai fi o întrebare la care nu cred că Isărescu poate să răspundă: sunt românii vinovați că s-au împrumutat  și în urma împrumuturilor firmele și-au vândut mărfurile, economia a mers, profiturile au crescut, etc? Dacă răspunsul este „Da”, poate Mugur Isărescu ar trebui să-și caute de lucru în altă parte, nu la BNR.

În urma procesului de ademenire românii s-au ales cu câte o mașină, un frigider și vreo câteva aparate care să le facă viața mai ușoară. Băncile în schimb s-au ales cu profituri uriașe de care BNR s-a bucurat foarte tare. Ba chiar, câțiva ani de zile, BNR s-a jucat intens cu nervii noștri urcând cursul leu/euro/dolar după care a hotărât să lase piața liberă fiindcă aceasta începuse să se joace singură cu nervii noștri. Acum, după spusele lui Isărescu, va trebui să plătim până la ultimul bănuț operațiunea „Ademenirea” executată  cu artă de bănci. Băncile, în schimb, nu par dornice să ia parte la  vreo știrbire a profitului lor în timp de criză și nici să-și protejeze în vreun fel clienții.

Așa se face că diverși consilieri bancari ne informează pe cam toate posturile de televiziune că dacă se adoptă nu știu ce ordonanță dată de guvern clienții vor fi atât de protejați încât nu vor mai putea obține credite.  Într-un fel e foarte bine. Nu asta dorește și Isărescu? Să nu mai fim ademeniți. Și băncile, nu asta își doresc? Să nu mai dea credite. Ar fi o mică problemă cu profitul băncilor(de multe ori nesimțit)  care s-ar cam prăbuși nemaiavând ele pe cine să ademenească dar la cât de bine se fac astăzi bani din bani, sunt sigură că băncile se vor descurca. Vor găsi alți proști.

Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: