Poporul, Ceaușescu, România…

…răsună de peste tot, de prin toate colțurile micii noastre țărișoare de vreo câteva zile. Care țărișoară și-a început drumul prin democrație cu două asasinate, care n-a făcut o reformă monetară imediat fiindcă securiștii, politrucii și capii comuniști aveau bani și i-ar fi pierdut, care a așteptat legea lustrației 20 de ani și când a primit-o n-a mai avut ce face cu ea, care a găsit, într-un final, și vinovații pentru morții (toți) din decembrie: Stănculescu și Chițac.

 Poporul, Ceușescu, România În „răsunetul” celebrului deja imn comunist și în preocuparea generală, cam  macabră ce-i drept, de dezgropare a osemintelor celor asasinați, nimeni nu mai observă cum lucrurile, în România, se îndreaptă (se rostogolesc cu repeziciune aș spune) spre exact același dezastru ca în vremea lui Ceaușescu.

După o ordonanță scrisă probabil de un manelist fără prea multă școală (dovada că a uitat niște categorii și probabil și niște virgule) pe care primăriile au primit-o și citit-o cu atenție, s-a descoperit că actorii și muzicienii (respectiv teatrele și filarmonicile) se încadrează la personal administrativ. Ca urmare  trebuie dați afară fiindcă așa li se cere. Capetele primarilor și ale funcționarilor din subordine nefiind făcute pentru a gândi au acționat rapid pe principiul „noi dăm afară nu gândim”. Și uite – așa din această toamnă ne vom întâlni la piață cu funcționara care și – a băut deja cafeaua și face piața în timpul programului (de la primărie, fisc, direcția nu știu care, etc.) iar când ajungi la ghișeu sau în biroul dumneaei vei avea ocazia să primești acel rânjet subtil după ce a aflat ce/cine ești cu îndemnul „veniți mâine cu ștampila de la camera 24”.

Pe de o parte asta e rău. Ce-i ce se supun își merită soarta și dacă am privi măcar puțin în istorie am putea observa că nimic nu s-a făcut lăsând o țară pe mâna unor incompetenți. Deci bănuiala mea este: ne merităm soarta indiferent cine i-a votat sau nu. Aceasta nu este o chestiune de votare fiindcă, practic, nu aveam de unde alege cum bine s-a dovedit în cei 20 de ani. Niciodată n-am putut alege „ mai  bine” fiindcă nu aveam din ce. Rezultatul: guvernele proaste (pentru noi) ce s-au succedat pe la cârma țării au adus țara unde e acum. Asta ca să nu mai vorbim de manipularea prin minciuni electorale  gogonate.

Emil Boc ...la știri Pe de altă parte e bine. De ce să ne mai chinuim să schimbăm ceva când, așa cum bine remarca Boc, există o libertate a presei cum n-a mai fost niciodată (am citat din memorie). Rămâne de văzut dacă această libertate (care sub nici o formă nu e de blamat) va da populației sărăcite mâncare, îmbrăcăminte și căldură la iarnă. Probabil că luna decembrie (vezi momentul ’89) va fi un moment de cotitură pentru guvernul actual. Ei, guvernanții vor pleca/coti spre țările calde să-și facă vacanțele iar noi ne vom uita la pomul de Crăciun din poză din care am dat jos cadourile otrăvite.

Tabloul care se înfățișează ochilor mei pentru viitorii vreo 2-3-5 ani e unul cât se poate de democratic:  nimeni nu  ne va lua libertatea presei. Guvernul va avea însă grijă să ne ia libertatea materială, banii. Cu câteva excepții, în România, nu vom mai vedea decât oameni cu salarii „decente” (urăsc acest cuvânt) și șomeri care își vor face socoteala cum să ajungă 3/4 de ou la 3 copii și 2 părinți fiindcă așa scrie în coșul zilnic. Principiul comunist „de la fiecare după puteri fiecăruia după nevoi” începe să prindă puteri în democrația noastră  originală. Ce n-a reușit în timpul lui Ceaușescu va reuși acum. Deci, pentru cei care îl plâng pe Ceaușescu și regimul lui, e bine. Iar Boc  se răstește la noi, ceilalți, să nu ne mai lamentăm atâta pentru că am primit cadouri otrăvite și acum e timpul să ni le ia.

Europa va urma probabil modelul nostru fiindcă și la ei e…criză. Ce să mai facă Italia cu Scala din Milano? Dar Parisul cu Opera? Și oare la Salzburg  le mai trebuie orchestră simfonică? Iar la Viena nu cumva se cheltuiesc prea mulți bani cu Concertul de Anul Nou? Pardon, uitasem că primarii din România ascultă doar manele (99% așa zice președintele Băsescu) deci nu cred că a auzit vreunul de aceste instituții sau la ce folosesc ele. Sau se zice „iele”?

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: