Orașul de vis al lui Volosevici are și cartiere. Aici se spulberă visul.

Acum vreo câteva zile aflu dintr-o știre fugitivă cum că…Evenimentul zilei a publicat un interviu  cu primarul actual al Ploieștiului la categoria: Orașul de vis. Da, ați văzut bine și orașul și categoria. După ce citesc interviul cu pricina și mai găsesc și niște răspunsuri documentate cu fotografii de la ploieștenii care nu se pun de acord cu …visul lui Volosevici mai aflu ceva stupefiant. Omul cu interviul (Marius Nica) nu realizase interviul. Semnătura lui era acolo din greșeală. Răspunsurile lui Volosevici s-au „petrecut” online acum vreun an dar…în criză de articole Evenimentul zilei le publică acum. Tot e bine fiindcă nu știam că trăiesc în orașul de vis.

Deși ne-am obișnuit cu toții ca 75% din articolele din ziare să fie cam false, nu te-ai fi așteptat ca Ploieștiul să devină așa de rapid un oraș de vis. Poate ar fi bine să-i facă primarul reclamă personal prin Europa să mai vină câțiva turiști, să mai câștigăm un bănuț, etc.

Primarul Ploieștiului  Andrei VoloseviciPână se gândește domnul primar ce să facă să-i prezint o parte a „visului” și promit că revin în zilele următoare și cu fotografii.

Cartierul Enăchiță Văcărescu,  înființat în urmă cu 30 de ani, este lăsat în paragină tot de atunci. Aici nu se face nimic sau aproape nimic. În ultimii ani a apărut un amărât de Profi, o piață care pare și este cam insalubră, și o mulțime de…filiale ale unor bănci. Au apărut și vreo câteva bănci propriu-zise care s-au scâlciat cam repede. Oficiul poștal din cartier devenise cam neîncăpător și așa a rămas, parcările sunt total insuficiente și au trebuit să treacă vreo 3-4 ani pentru ca, prin interiorul cartierului, să se facă sensuri unice pe o serie de străzi fiindcă era imposibil de circulat. Și acum se circulă la fel fiindcă puțini șoferi și, și mai puțini taximetriști, le respectă. Adică regulile impuse prin semne. Și asta fiindcă n-am văzut polițiști prin cartier de vreo 2 ani.

Spațiile pentru gunoiul menajer sunt total insuficiente și există cel puțin o astfel de platformă – 414 – aflată în apropierea punctului termic 5  care are 3  tomberoane mici la un număr de vreo 250 de apartamente. Nu pot descrie mizeria existentă aici (de 30) de ani dar puteți citi articolele anterioare publicate tot pe acest blog. Ghena arată în același fel indiferent ce operator de salubritate o „vizitează”.

În tot cartierul există un singur „parc” pentru copii ( și acela amenajat cam strâmb, pe niște dune) și o mulțime de spații neamenajate. În fond, copiii cartierului nu au unde să se joace  dar perseverează jucându-se prin mijlocul străzii, pe la gunoiul menajer, printre mașini, etc.articolul din Evenimentul zilei

Cea mai gravă problemă a cartierului este însă rețeaua stradală. În urmă cu 30 de ani străzile au căpătat un „înveliș” de beton (nu, nu beton) care s-a degradat continuu. Mașinile grele, șanțurile tăiate pe unde vrei și pe unde nu vrei,  reabilitările de la ApaNova, Dalkia, zăpezile, ploile și soarele arzător au adus toate străzile din cartier la starea de drumuri de țară desfundate sau de foste zone de  război. Pe nimeni nu interesează să asfalteze cartierul de la cap la coadă. Pe nimeni nu interesează că în iarna trecută n-am văzut un utilaj de deszăpezire și că, pe lângă platforma 414, am înotat zile în șir cu mașinile (vreo 17 că atâtea se adună aici la blocul meu) într-un amestec de apă cu zăpadă de vreo 30-40 de cm. Pe nimeni. Adică nici pe primar sau mai bine zis: nu pe primar.

Și tot în acest cartier avem parte de străzi neasfaltate de  pe vremea lui Ceaușescu: de exemplu strada Furnica. Este mică (poate prea mică și n-o văd cei de la drumuri) și e tot neasfaltată deși asfaltul a trecut acum vreo 2 ani, razant, pe lângă ea.  Strada mai lungă a căpătat asfalt, ea (Furnica) nu.

Nici la capitolul blocuri nu stăm mai bine. Vremurile ceaușisto-comuniste ne-au lăsat moștenire vreo 10-15 blocuri pline de panouri solare care se degradează continuu, se dezmembrează, ne cad în cap, fac găuri în acoperiș și nimeni nu vine să le dea jos. Culmea e că nici asociațiile nu le pot da jos fiindcă se aleg cu amenzi. Tragerile la sorți pentru reabilitare termică au dat câștig de cauză pentru vreo 2-3-5 blocuri, restul trebuie să aștepte. Între timp noi plătim facturi și …pierderile Dalkiei.

Din când în când, de sărbători, prin cartier se  stabilesc „comercianții ” care vând șosete și chiloți, artificii și căciuli, mărțișoare și floricele de plastic și orice mai vreți, fără  să-i întrebe nimeni de autorizații. Și totul se petrece pe niște tarabe așezate ca la câmp, pe capre de lemn, acoperite cu plastice mizerabile și proptite de vitrinele magazinelor.

Interviul cu primarul Volosevici

Spațiile verzi ale cartierului sunt puține și total neîngrijite. Pe lângă centrala termică „înfrățită” cu platforma de gunoi menajer 414 se află o mică junglă fiindcă ADPP -ul, sau cum s-o mai fi numind, face curat și taie gardurile vii de …ochii soacrei.

Dar, trebuie să recunoaștem, în discursul domniei sale din Evenimentul zilei primarul tocmai asta ne explică: cum că nu există destule parcări, cum că ar asfalta dumnealui toate străzile, cum că ploieștenii sunt oameni activi și critici, cum că…

Și mai recunoaște că, în fond, n-avem nimic din ce ar trebui să avem dar suntem un oraș de vis. S-avem pardon! (cum ar zice nenea Iancu pomenit și de primar) din visul propus avem totuși ceva: avem echipa Asesoft. De acum pot să mă consider fericita locuitoare a orașului în care trăiește și joacă echipa de mai sus și să nu mă mai plâng că n-am un trai civilizat deși plătesc toate taxele și impozitele pe care mi le cere primăria.

Poate ar fi cazul să-mi explice Domnul primar unde-i visul? Realist vorbind cred că dumnealui visează. Public mai jos câteva  fotografii care cred, se încadrează perfect, în Ploieștiul de vis.

Platforma 414 azi o ghenă mizerabilă - 414 3 tomberoane mici pentru 250 de apartamente. aceeași ghenă

Fotografiile au fost făcute  azi, 28 iunie 2010, la ora 19.15.

Important: am descris doar 50% din ceea ce aș fi putut scrie despre acest cartier al nimănui.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: