Colindând pe la Bookfest 2010

Bookfest_2010 (9) Cu toată canicula anunțată insistent prin toată presa m-am hotărât să fac anul acesta o vizită la Bookfest. După ce am aflat cam pe unde se intră la Romexpo fiindcă nu mai fusesem de mult acolo, am aflat și cum se intră: 2 portari își luaseră în serios „foncția” și dirijau nu numai intrarea pe poartă ci și circulația. Dădeau indicații „prețioase” pe unde să o iei și cum să te …parchezi, cum să întorci și cum să pleci din calea altora.

În cele din urmă am ajuns acolo, la intrare, pe la ora 10.30. Căldură de foc afară dar răcoare înăuntru. Trebuie să recunosc că am fost plăcut impresionată de aglomerația dinăuntru deși forfota lumii  nu ascundea neapărat oameni care cumpărau cărți.  Cu toate acestea editurile se întreceau în oferte cât mai avantajoase (și nu mă refer doar la prețuri) dar și în prezentări sau lansări incitante.

Cât am colindat târgul, vreo 3-4 ore, am dat peste „de toate”.  Marile edituri chiar vindeau cărți fiindcă oferta nu era de ratat: o carte bună între 5 și 10 lei. Unii cumpărători luau „en gros” socotind că merită toți banii.

Bookfest_2010 (2)Bookfest_2010 (3) Bookfest_2010 (4) Bookfest_2010 (7)

Cam pe când terminam de colindat a treia oară târgul și mă gândeam să plec fără să fi găsit și ceva carte despre muzică, despre arta muzicală, despre orice domeniu al muzicii, poposesc la standul Editurii Didactice și Pedagogice și găsesc totuși ceva: un dicționar de teatru liric și o scurtă istorie a muzicii. Și gata.

Doi pași mai încolo mă aștepta o surpriză: Grigore Cartianu tocmai lansa (mai bine zis relansa) cartea cea mai bine vândută a târgului (după relatările din presă): „Sfârșitul Ceaușeștilor”. Tismăneanu era cel care făcea onorurile cărții adăugând și ale sale sublinieri sau laude(binemeritate de altfel) către autor.

Când tocmai îi admiram pe cei doi nu mică mi-a fost mirarea să dau ochi în ochi cu încarceratul Victor Atanasie Stănculescu. Mă gândeam că tocmai a fost eliberat sau poate nici n-a mai fost încarcerat, mă gândeam că poate am vedenii dar…nu, nu aveam. Era tocmai  Stănculescu. Cu ochii la Cartianu și cu urechile la Tismăneanu nu prea înțelegeam ce caută acolo Stănculescu. În final am înțeles că sosise de la Jilava (cu doi posesori de pistoale la vedere care îl păzeau) și că venise să dea autografe.  Deși  mi s-a părut puțin „luat” (cum ar zice regretatul Florian Pitiș), Stănculescu s-a străduit să  învie amintiri din revoluția românească (oare?) și a ajuns să ureze „La mulți ani” unei doamne din public. Ca să vezi ce pușcărie fac unii în România!

Cartianu prezentându-și cartea Tismaneanu

Cartianu_Tismaneanu_Stanculescu Cartianu dând autografe.

De la Cartianu și Ceaușești am ajuns pe la salonul dedicat Spaniei. Foarte elegant și …cam atât. Cel puțin atunci când l-am vizitat eu. Erau câțiva privitori de carte pe la vreo două standuri.

Bookfest_2010_Spania (14) Bookfest_2010_Spania (15)

Pornind spre ieșire m-am oprit un pic și pe la alte câteva lansări:

Cartarescu Curtea Veche_Lacramioara Stoenescu (2)

Pe ici pe colo, prin publicul doritor de carte sau doar de… imagine  mai dădeai și peste câte un politician (Vosganian) sau peste vreun realizator de talk-show (Robert Turcescu) sau peste edituri tinere cu cărți deosebite – editura „Cununi de stele”.

Curtea Veche_Robert Turcescu (8) Cununi de stele Cărțile editurii Cununi de stele

Bookfest_2010 (8)Bookfest_2010 (6)

Una peste alta la Bookfest 2010 te simțeai bine și, dacă aveai timpul necesar, puteai să stai o zi întreagă pe acolo fiindcă nu te plictiseai. Unele edituri ofereau chiar spații în care cititorii pasionați se puteau delecta cu câteva capitole din cărțile alese.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: