Aleea cu kitschuri sau „România – Land of Kitsch”

„KITSCH s.n. Termen folosit pentru a desemna arta de prost gust, pseudoarta; reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere artistice, multiplicate și valorificate comercial; obiect (carte, tablou etc.) de proastă calitate. [Pron. chici. / < germ. Kitsch]. ”

Această definiție preluată din DEX ar trebui poate transformată în așa fel încât toată lumea, dar absolut toată lumea, să înteleagă că e vorba de prost gust. Pentru că, pentru foarte mulți oameni, kitschul este chiar ceva…deosebit, în sensul bun al cuvântului. De exemplu pentru primăria din Bran care stă în mijlocul grămezii de kitschuri.

De foarte mulți ani nu am mai fost la Bran. Nu știu ce mă așteptam să găsesc acolo dar n-am dat în nici un caz peste „România – Land of choise”. Deși ziua era splendidă, și sfârșitul lunii martie ar fi trebuit, în teorie să fie o perioadă de curățenie generală și pentru orașul turistic Bran, lucurile stăteau …mizerabil. Pe lângă praful de rigoare, căruia nu i se opunea nici o stropitoare  sau vreo fântână arteziană, gunoaiele erau la ordinea zilei. Intrarea în, hai să zic piața din fața castelului Bran, m-a umplut însă de oroare.

Aleea cu kitsch-uri de la Bran (3) Aleea cu kitsch-uri de la Bran Aleea cu kitsch-uri de la Bran (2)

Nu mă așteptam să găsesc niscaiva opere de artă dar nici ceea ce am găsit. Tarabă lângă tarabă și toate pline cu maldăre de Kitsch-uri. În afară de câteva solnițe de lemn (făcute industrial, bineînțeles), ciorapi de lână lucrați cu andrele și fețe de masă cusute cu motive așa-zis românești,  nimic nu era din „România – Land of choise”. 

Se vindeau pisici din blană sau poate ar trebui să zic „cu blană”, capete însângerate de Dracula, chinezării luate la kilogram de pe cine știe unde, brelocuri de prost gust și foarte scumpe, jucării de plastic, ouă de lemn „încondeiate”cu mărgeluțe sclipitoare și lista ar putea continua.

Toate astea printre gropile aferente pavajului, gunoaie, tomberoane, câini vagabonzi dormitând la soare, și vânzători plictisiți dar gata la nevoie să-ți ia banii și să-ți explice cât de autentice sunt toate.

Aleea cu kitsch-uri de la Bran (7) Aleea cu kitsch-uri de la Bran (6)

Obișnuită cu România poate nu m-aș fi șocat așa de tare dar…sosisem acolo cu un grup de profesori din 6 țări europene: Norvegia, Spania, Italia, Anglia, Lituania, Turcia. Toți înțelegeau și știau ce înseamnă bunul gust. Așa că alegerea lor a fost simplă și dezamăgitoare: n-au reușit să cumpere nici un cadou simbolic pentru cei de acasă.

Castelul Bran și kitsch-urile aferente.

Venisem la Bran la insistențele lor fiindcă aflaseră de legenda lui Dracula deși noi îi avertizasem că Branul nu se leagă decât din întâmplare de acestă legendă. Singura noastră satisfacție (a celor care însoțeam grupul) a fost că vizitarea castelului i-a încântat. Și cam atât. Înainte și după vizitarea acestuia: nimic.

Nimicul acesta s-a transformat  într-o și mai mare  dezamăgire în momentul în care  a trebuit să luăm masa. Asta presupune însă o altă postare.

Propun și schimbarea  lui „România – Land of choise” în „România – Land of Kitsch”

Anunțuri
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. Buna definitie. Din pacate.

  2. Fără discuție România nu arată celor ce o vizitează decât o față prăfuită, prea puțin atrăgătoare, total neinteresantă și e departe de „România – Land of Choise”. Nici n-ar avea nevoie de reclamă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: