Legile de dat bani înapoi se aplică și invers?

În fiecare zi, de o bună bucată de vreme încoace, aud de tot felul de legi  (adică LEGI) pe care guvernul le-a descoperit ca încălcate flagrant de bugetarii (probabil la fel de …nesimțiți ca pensiile în accepțiunea lor) care și-au îndesat bani în buzunare fără să se gândească la bietul stat (român) nici măcar o clipă.  Pe bună dreptate guvernul se pune acum pe treabă și caută banii prin buzunarele prin care au intrat. Din acest punct de vedere nu este nimic anormal. Ai primit bani nemeritați și care nu erau prevăzuți în nici o lege, în afară de cea a bunului plac de a mânui niște finanțe?  Acum trebuie să-i dai înapoi.

Am bani de luat. De la stat.

  

Pe de altă parte constat că am avut guvern/guverne degeaba în anii anteriori (în vremurile ceaușiste asta se numea: Cooperativa „Munca în zadar”).  Guvernul trebuia să guverneze iar instituțiile din subordine trebuiau să-și facă treaba. Fiscul, garda financiară, ANI, agenția X,Y, etc. nu cumva trebuiau să vegheze atunci ca acești bani să nu fie primiți în mod nemeritat de bugetarii blamați astăzi? De ce au primit salarii toți aceștia și abia azi au constatat că, de fapt, nici unii nu au muncit. Propunerea ar fi ca toți cei care trebuiau să guverneze sau să „păzească” finanțele țării să pățească la fel: să li se ia banii primiți nemeritat drept salariu. Azi. Cred că s-ar aduna mult mai mulți bani la bugetul slăbănog al României.

Și dacă tot am pornit pe linia legilor care trebuie, musai, aplicate într-un stat civilizat, cum se exprima d-nul ministru Vlădescu, înseamnă că statul român este foarte dator unei mulțimi de bugetari. Cea a cadrelor didactice deși, foarte probabil, există și alte categorii de bugetari. Pentru ele, pentru cadrele didactice, legile au fost făcute doar ca guvernul României să se șteargă pe picioare la ușa Parlamentului și să declare sec: nu sunt bani! În fond au fost legi de campanie electorală.

Cum în anul 2010 guvernul, prin miniștrii lui (săraci și cinstiți?), tocmai a hotărât că legile trebuie respectate, trebuie să ne așteptăm (cu bucurie nedisimulată) ca ele să fie respectate și invers. Adică statul îmi este dator și, ca în orice stat civilizat, mă aștept să-și achite datoriile. În afară de legea (care ar trebui aplicată retroactiv) de mărire a salariului cu 50% (votată cu mare tam-tam anul trecut), statul român îmi este dator și cu primele de vacanță pe care cadrele didactice le-au câștigat în instanță. Pe mulți ani în urmă. Deși hotărârea definitivă e veche de un an de zile, n-am văzut ca statul să nu „doarmă” noaptea din cauza faptului că nu a respectat legile. Dar situația  e pe cale să se schimbe. Acum e momentul.

Uitasem să vă spun: sunt profesor.

Etichete Technorati: ,,,,
Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: