Prietenie pe internet

Carmen Mușat Coman dând autografe la lansarea cărții. Librăria Cărturești. În urmă cu vreun an am publicat greșit pe blogul meu, la Blogroll, numele  d-nei Carmen Mușat Coman. Îmi plăcuse un articol peste care dădusem întâmplător: „Ion Nebunu’ și ora de franceză” (articolul poate fi citit pe blogul autoarei). Carmen mi-a precizat elegant că nu am transcris bine numele și că făceam o confuzie. După îndreptările de rigoare s-ar fi zis că totul s-a terminat. Nicidecum. De-abia se pornea.

Așa am început o lungă corespondență …electronică cu Carmen Mușat Coman. Cu povești și  afinități, cu simpatii și necazuri, cu întâmplări și comentarii pe blogurile noastre. Așa am ajuns prietene fără să ne fi văzut vreodată …fizic.

Amita Bhose Așa am ajuns să urmăresc extraordinara ei activitate de a scoate la iveală cu migală, răbdare și fără grămezi de bani fragmente importante din viața și opera unei alte extraordinare femei: Amita Bhose. Încă din anii adolescenței mele aflasem despre Amita Bhose.  Era înainte de epoca …meditației transcendentale căreia i-au căzut victime o mulțime de români dornici de o evadare (măcar spirituală) în condițiile dure ale comunismului „epocii de aur”. Din  păcate mișcarea numită „Meditație transcendentală” nu a fost ceea ce părea să fie și chiar Amita Bhose a avut de suferit  doar fiindcă era de origine indiană. Comuniștilor nu le trebuiau probe, le trebuiau doar țapi ispășitori.

Astăzi Carmen Mușat Coman a devenit „proprietara” unei edituri, „Cununi de stele”, și desfășoarăCoperta cărții o febrilă activitate de scriitoare. Lansarea cărții ei „Cum s-a făcut de-am rămas fată bătrână” la Librăria Cărturești pe 29 iulie este sigur doar începutul (sau poate continuarea) unui drum frumos în lumea scrisului. Cu un fin spirit de observație, cu trăsături ferme de…condei, cu un simț deosebit al umorului, prietena mea de pe internet va face, sunt convinsă, carieră în lumea literară.

Am avut privilegiul de a primi un exemplar cu autograf din cartea sa chiar înainte de lansare și trebuie să declar că am fost impresionată  de tot ceea ce am citit.

Sigla edituriiEditura „Cununi de stele” s-a născut însă din dorința autoarei de a scoate la iveală întreaga operă a Amitei Bhose.  Această indiancă cu inimă de aur care, din dragoste pentru Eminescu, a hotărât să vină în România, să rămână în România și să-l traducă pe Eminescu în bengali pentru a-l face cunoscut indienilor (În 1972 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea în bengali a lui Eminescu).

Libraria Carturești. Site. Pentru cei ce încă mai au nostalgia cititului cu cartea în mână (nu pe calculator),  a „savurării” mirosului ce emană din paginile încă nepipăite ale unei cărți, a redescoperirii  farmecului lecturii la lumina …veiozei, merită să dați o raită pe la link-urile propuse. Cărțile se pot comanda.

 

 

Reclame
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. stan

     /  august 7, 2009

    NU VA-TI SATURAT DE MISA ? TOT MAI CREDETI IN TAMPENIILE ALEA DE TE FAC SA VOMITI? EU STAU IN LONDRA , INDIENII SUNT DE TOT RAHATU SI TOTATA FILOZOFUIA LOR ( SE ROAGA LA ALTI OAMENI-GURU LA VACI SI INGENERAL SUNT FF INNAPOIATI- RELIGIILE MONOTEISTE SUNT CU VREO 2000 ANI INAINTEA LOR ) . nasol daca ai pus botu la tampeniile lor

  2. Este pentru prima și ultima dat când aprob un astfel de comentariu. Și o fac dintr-un singur motiv: să-ți dau peste botu’. Nu ai citit cu atenție (deloc?) postul meu. Dacă l-ai fi citit ai fi observat că nu despre asta era vorba. MISA nu a intrat in discuție în nici un moment și nici cât de înapoiați sunt sau nu sunt indienii. Ca în toate civilizațiile (țările) și acolo exista bogați si săraci, filozofi, genii sau înapoiati. Asta nu dă dreptul nimanui să judece pe cineva pe care nu-l cunoaște. Și asta nu dă dreptul cuiva să se exprime de tot…r…tul (așa cum faci tu). Bănuiesc că România devenise neîncăpătoare pentru așa o …„personalitate” și din această cauză a trebuit să te muți la Londra. Dacă ai așa o părere bună despre religiile monoteiste scrie o carte! Altfel totul e…apă de ploaie. Aici ai demonstrat doar că nu ești deloc înaintea celor pe care îi blamezi. Nici măcar cu un an. Există grupuri de sprijin în Londra pentru cei care au rămas în urmă cu educația în România? Poate ar fi cazul să cauți unul.
    Cer scuze cititorilor blogului meu că am aprobat un astfel de comentariu. Am explicat însă de ce am făcut-o.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: