USH + MECI = DIPLOME NULE

Uraaaaa! Am o diplomă de la Spiru Haret. E nulăăăăăăăăăăă! „Absolvenții Universității Spiru Haret care au terminat forme de învatamant neautorizate vor putea să-si valideze diploma într-un interval de 5 ani, în urma promovării unui examen de validare, a anuntat joi ministrul Educatiei, Ecaterina Andonescu, care a adăugat că cerut conducerii universitătii să nu organizeze concurs pentru programele neacreditate.”

Ceea ce se poate citi mai sus este una dintre zecile de declarații  ale d-nei ministru al învățământului, devenite rapid o știre.  Știre care mai pune, încă o dată, tensiuni  mari și multe pe un  domeniu deja aflat la pământ și extrem de sensibil: învățământul românesc.

Interesant este însă altceva. Cel puțin în ultimii 5 ani, de când la Spiru Haret au apărut (ca ciupercile după ploaie) o mulțime de specializări  neacreditate și neautorizate făcute la distanță sau la  frecvență (extrem de) redusă, Ministerul  Educației Cercetării și Inovării (sau cum s-o mai fi numit de-a lungul istoriei recente) n-a luat act de aceste neautorizări. Treaba mergea cam așa: Universitatea Spiru Haret solicita atâtea …mii de diplome și MECI se conforma aș spune: „cu ochii …larg închiși”. Așeza frumos sigla ministerului pe orice diplomă fără să clipească la acest măreț act. Nu întreba, nu controla, nu se mira, nu verifica nimic, nu…. Doar punea sigla.

Sigla Ministerului Educației Cercetării și InovăriiStudenții și absolvenții, „aburiți” anual  de explicațiile înșelătoare și convingătoare dar și  seduși  de viitorul statut de ..licențiat în CEVA (ORICE), nu conteneau să  plătească anual taxele aferente școlirii lor. Și cum n-ar fi făcut-o dacă pe diplomele lor figura sigla Ministerului  Educației Cercetării și Inovării ? Asta era garanția că studiile lor n-au fost în zadar.

Astăzi facultățile respective au fost declarate așa cum erau: neautorizate și neacreditate. Foștii absolvenți și actualii studenți s-au trezit, peste noapte, fără diplome și implicit fără drepturile conferite de aceste diplome. În concluzie: NULE.

Probabil instituțiile care i-au angajat le vor cere înapoi salariile primite în calitate de licențiați în…CEVA sau vor deveni rapid viitorii șomeri fiindcă nu mai corespund postului, neavând acea calificare. Calificare pe care ar putea s-o obțină în următorii 5 ani.  …și vor îmbătrâni  urmând o facultate.

Dacă din punct de vedere legal situația trebuia rezolvată,  din punct de vedere moral cele 2 instituții,  universitatea și ministerul, sunt la fel de vinovate. Nici cei care și-au dorit o diplomă nu sunt total inocenți dar…în final au primit o diplomă care vreo câțiva ani s-a dovedit a fi …valabilă.  Bănuiesc că ministerul și Universitatea vor fi târâte în lungi procese pe care s-ar putea să le piardă fiindcă s-au „ jucat”, de-a lungul unor ani buni, cu viețile și carierele unor oameni.

A nu se înțelege că mă pronunț în favoarea păstrării actualei stări de lucruri. Mi se pare însă aberant, imoral și nedrept să le spui oamenilor că începând de azi: Știți, de fapt, nu sunteți licențiat! Vă rugăm să vă licențiați, din nou, în următorii 5 ani!

Cred că această situație este ilustrarea perfectă a sintagmei: „totul e relativ”.

Etichete Technorati: ,,,,,
Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: