Clasa politică de …riți – piți

Tot aud pe la toate posturile de televiziune urmatoarea sintagmă: „poporul va sancționa clasa politica prin vot.”  Ha, ha, ha, haaaaaaaaaa și așa mai departe. Cum să sancționezi ceva ce nu există? Care clasă politică? Ca să fie clasă politică aceasta trebuie să aibă principii, idei, o conduită morală (nu doar mimată), să se pună realmente în slujba celor care i-au acordat încrederea lor. Și atunci când o parte a acelei clase politice a ajuns la guvernare să nu stea degeaba 6 luni (8 luni, un an)  împărțind "ciolanele" grase miniștrilor, liderilor de partid, secretarilor de stat (degeaba) ambasadorilor, revoluționarilor (și va las pe dumneavoastră să căutați toate categoriile posibile și imposibile). Și așa mai departe.

Să fie clar: noi, în Romania, nu avem o clasă politică în condițiile în care principiile (liberale, social-democrate, de dreapta, de stânga etc.) sunt pur și simplu cârpe de șters pentru picioarele oricui. De la orice lider la ultimul membru de partid.

Ar mai trebui să fie atât de responsabilă (clasa politică prin membrii ei) încât să fie dispusă (din convingere) să nu facă nici un fel de compromisuri care ar afecta propria imagine sau care n-ar fi în interesul țării sau al cetățeanului. Unde s-o gasim?  Dacă n-ar fi tragic aș zice chiar că putem s-o trecem la categoria comico – tragic: o masă amorfă de indivizi cu pretenții de politicieni care se joacă pe …câmpul din apropierea casei/vilei de lux.clasa politica 

„- Care clasă politică?”

 

Cine pe cine a sancționat în ultimii vreo 15 ani? Campaniile cu: „Meregeți la vot fiindcă numai așa vom putea schimba ceva!” au ajuns să-mi facă sila. Votul nu are nici o semnificație în România de azi. Și pentru asta trebuie să-i „mulțumim” minerului Iliescu, președintelui de paie Constantinescu, răzgândacului Tăriceanu, Vadimului și războinicului luminii.

Mai trebuie să includem în categoria celor care trebuie să primească „mulțumirile” poporului român pe toți cei care au făcut ca votul și democrația să pară …o bagatelă și nici atât: parlament, guverne anterioare, lideri făcuți peste noapte, vedete politicianiste, zăvorance purtătoare de cuvânt, columbence girând Meiri, posturi tv de garsonieră exploatând bârfa tipic românească în forma ei grosolană, batjocoritoare și plină de venin.

Doar dacă privesc la „scena politică” din ultimele săptămâni nu mai am nici un dubiu:

 • D-na …„Riți – Piți” nu înțelege că țara e în criză și îndrăznește să-mi spună mie, cetățean, că ea nu știe cum s-au cheltuit 75.000 de euro doar ca tinerii să se distreze;
 • D-na Andronescu face un  „apel” (zic eu disperat și inutil) la profesori să înțeleagă că nu sunt bani. Poate le spune și de ce ar trebui să înțeleagă ei asta dacă Riți – Piți n-a înțeles.
 • Absolvenții de clasa a VIII – a intră, fără discriminări, la SAM-urile transformate în licee  de d-na ministru. Asta da egalitate de șanse!
 • D-nul Boc se „muncește” să explice cum își vor lua o …mulțime de tineri case în condițiile în care ei nu au 1000 de euro venituri/lună ci doar vreo 1000 de ron   fiindcă doar prețurile sunt în euro în timp ce salariile se plătesc în lei.
 • Toți se laudă pe toate drumurile că au câștigat alegerile europarlamentare care sunt, de fapt, o mare minciună. (cu cele câteva voturi în loc de vreo 18 milioane). Aș vrea să văd și eu vechea echipă de europarlamentari care vine în fața țării și povestește de ce îmi este mie sau țării mai bine „azi” decât „ieri” în urma activității de…. europarlamentariat desfășurată de ea. N-o să văd!
 • Vanghelie (cel analfabet) își dă peste tot cu presupusul ca un mare filozof (l-a căutat și găsit chiar pe …Herodot pe goagăl);
 • Ministrul Bazac îmi spune tot mie, cetățean, că trebuie să mai dau niște bani la sistemul de sănătate pentru că eu am și din banii aceștia dumnealui va elibera niște vouchere gratuite celor care nu au.
 • Băsescu vorbește în dodii dorind să înlocuiască un sistem de învățământ ce merge din ce în ce mai prost cu o reformă care să facă din filozofi tâmpiți sau …tinichigii, sau invers;
 • Mazăre, Geoană și acoliții adunați sub formă de partid PSD se dau de ceasul morții cum să aibă un cuvând de spus în coaliția contra naturii și contra celor ce …au votat;
 • Parlamentarii sunt de paie și se comportă ca atare;
 • Laszlo Tokes nu doarme noaptea fiindcă românii nu știu maghiara sau fiindcă maghiarii nu au o regiune a lor sau fiindcă dumnealui este, a fost și va fi europarlamentar care stă la Bruxelles pe voturile noastre și pe banii noștri și nu face nimic pentru România;
 • Pogea se imaginează salvatorul românilor în criză mai ales când spune apăsat cum anume trebuie să se…, sau să se… cu banii.
 • Mai vine și Isărescu și vorbește despre redresarea …crizei românești după care consilierii dumnealui ne spun că datoria Băncii Naționale este să vorbească încurajator;
 • Gripa porcină s-a dovedit a fi un mare balon de săpun după ce  aflarăm că gripa sezonieră face mai multe victime (morți) decât ea. Dar… mai aflăm că nu se mai vindeau vaccinurile și poate existau și  stocuri periculoase de măști care riscau să se degradeze.
 • Mai aud și povestea științifico-fantastică spusă de guvern la fiecare 2-3 zile despre legea unică de salarizare  care se va aplica la…Paștele cailor în România dar …dă bine să afle medicii și profesorii cam cât de mult vor câștiga și să se iluzioneze că vor și primi salariile acestea.  Și, mai ales, să afle toată țara cum se preocupă guvernul de salariile …secolului următor.

Clasa politică a dat un guvern de …riți – piți  care conduce țara și atitudinea pe care am văzut-o la ministrul tineretului este simptomatică: așa gândesc toți. Fără nici o excepție. Ei sunt acolo și se cred imuabili, invulnerabili, indestructibili (cum bine s-a demonstrat de curând cu Năstase), inamovibili. Greșesc: nu se cred. Sunt. Fiindcă voturile noastre nu valorează nici cât o ceapă degerată (pentru ei).

Anunțuri
Lasă un comentariu

2 comentarii

 1. nora

   /  Iunie 21, 2009

  Excelent scris! Felicitari!

 2. As fi preferat ca cele scrise de mine sa nu se dovedeasca adevarate. Sa ma fi inselat. Din pacate cred ca n-am scris decat despre „varful icebergului”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: