Thriller cu…Boc

Regizorul thriller-ului: „Sânge proaspăt” „Să lăsăm ipocrizia la o parte, aşa se întâmpla şi până acum, avem nevoie de sânge proaspăt, avem nevoie de oameni care să facă politica noastră în teritoriu”, zicea mândru premierul nostru. De ce să o mai iei pe ocolite și să cauți justificări pentru orice funcționar pe care l-ai dat afară? Cel mai bine spui drept că ai nevoie de „sânge proaspăt” și asta e de ajuns.

„Pe noi ne interesează performanţa managerială, mai ales în aceste condiţii dificile de criză, când trebuie să avem o cooperare foarte bună între centru şi serviciile deconcentrate ale ministerelor”, mai zice personajul principal din thriller-ul românesc.

Ce nu spune sau nu știe d-nul Boc? Nu spune că avem un cod al muncii care este atât de bine realizat (în sens negativ) încât, în sistemul bugetar de exemplu, nu poți să dai afară un angajat incompetent (și subliniez asta) decât dacă faci niște anchete extrem sofisticate, te asiguri că nu ai vicii de procedură (fiindcă aici nu e ca în justiție!), ai grijă ca sindicatul să fie prezent la toate întâlnirile, găsești și dovedești cu martori sau acte cum că angajatul a mai făcut „prostii” (muuulte), ești pregătit să ajungi (după ce-l dai, eventual, afară), tu însuți, în justiție fiindcă angajatul are dreptul să te dea în judecată, și mă opresc. Nu pentru că n-aș mai avea ce spune.

Așa că nu prea înțeleg relevanța explicațiilor date de d-nul prim – ministru avid de „sânge proaspăt”. Și nu înțeleg fiindcă degeaba schimbă dumnealui niște șefi (deconcentrați) ca să se înțeleagă bine cu coaliția și cu partidul (nu știu care cu care sau care pe care) când la nivelurile inferioare nu se poate schimba aproape nimic. Și, mai ales, nu se pot schimba mentalități.

Oricum, cel puțin la un deconcentrat,  învățământul românesc ne-am obișnuit deja (de 20 de ani) cu schimbarea Inspectorului general la fiecare 4 ani pe motiv de ….culoare politică. Competent, incompetent nimic n-a contat. A stat acolo fix cât a stat și partidul respectiv la putere. Așa se explică (în mare parte) și o serie de decizii care se bat cap în cap peste legile deja existente sau de decizii care n-au nici o legătură cu legile. Ca să nu mai vorbim de bulversarea anuală a elevilor de  gimnaziu sau liceu în legătură cu examenele. Și totul are o mare legătură cu ministerul ce-și schimbă mereu doar sigla.

Așa că, din luna aprilie 2009, va trebui să ne obișnuim cu „transfuziile” periodice (probabil lunare/trimestriale/anuale sau după cheful celui care are nevoie de alt „sânge”!?) de „sânge proaspăt” fără să fim întrebați dacă ne trebuie. Sângele va circula prin venele coaliției sau doar prin venele PDL-ului și va „oxigena” probabil doar structurile de la vârf. E criză, nu? Nu cred că va ajunge vreun strop de „sânge proaspăt” și pe la „organele” principale din corpul, deja bolnav și obosit, al  țării.

Dar să nu disperăm! Există și „transplantul de organe” la care premierul încă nu a apelat. Cineva din partid ar trebui să-i facă d-nului Boc oferta pentru „transplantul de organe”. Poate ar fi bine să se înceapă cu UDMR – ul care tocmai a făcut un pas mic către pasul cel mare: i se dă o oarecare „undă verde” la autonomie. Deocamdată culturală. Apoi ar trebui să înceapă cu toate posturile (organele) mari și mici în care nu se regăsește culoarea politică …portocalie. Ce dacă nu sunt la vârf? 

Aș vrea să văd cum se prezintă țara peste un an de la această …transfuzie fără ipocrizie! Fiindcă, în fond, premierul din acest „thriller” prost regizat nu face altceva (și singur recunoaște) decât ceeea ce au făcut toți predecesorii dumnealui, indiferent de culoarea politică sub care au guvernat. „Omoară” sigur orice urmă de competiție loială, de profesionalism, care ar fi putut să mai reziste prin vreun „organ deconcentrat”. Sigur că acea lege clară și transparentă care ar fi trebuit să existe, referitoare la cine poate sau nu poate să ocupe un scaun de șef la  deconcentrate, deocamdată …lipsește. Se apelează astfel doar la trucuri vechi din guvernări și mai vechi. Toate sub deviza: „sânge proaspăt”.

Poate ar trebui inițiată o campanie națională care să găsescă urgent toate cantitățile de „sânge proaspăt” necesare coaliției actuale. Ce se întâmplă dacă după o funcționare de vreo 2-3 luni cu noul șef cu „sânge proaspăt” lucrurile merg și mai rău (politica din teritoriu se dovedește o farsă) și „pacientul” Județ, Inspectorat, Agenție, etc. e pe moarte?

PS. În acest post vampirii nu au ce căuta. Ar fi jigniți. Dar…sugestia ar fi: să se prezinte d-nul Boc la Cannes în calitate de regizor al acestui thriller. Dacă câștigă marele premiu la categoria: „Viața (din România) bate filmul”?

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. Hi, good post. I have been pondering this issue,so thanks for sharing. I’ll certainly be coming back to your blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: