La ce folosește un …Robinet?

Expertul Răspuns posibil: la …„relații internaționale”. Așa a gândit cred și Rusia când a hotărât, cândva, în istorie, să nu lase din mână „rețeaua” de „relații” construită solid pe, celebrul deja, Robinet de gaze naturale.

Robinetul s-a dovedit a fi mai  „diplomat” decât orice ambasador al Rusiei pe oriunde în Europa și chiar în lume iar mișcarea lui în sensul  invers al acelor de ceasornic, mai eficientă decât orice tratative la masa rotundă. Ba chiar aș îndrăzni să merg cu gândul mai departe și să bănui o  implicare „ activă” a …d-nului Robinet în criza actuală. Poate nu la nivel mondial dar sigur la nivel continental. Și e foarte sigur că va avea o lungă „carieră” ținând cont de adâncimile pe care le atinge criza în fiecare zi. Cât despre „proiectul Nabucco” nu cred că e cazul să ne amăgim. Criza nu ne dă speranțe că fondurile uriașe pe care le implică ar putea fi dirijate către el. Oricum nu în următorii vreo 10,15  ani.

De vreo 20 de ani încoace tot mapamondul privește la televizor cum cele două mari puteri ale lumii, SUA și Rusia (în fond un URSS esențializat, concentrat), își pun mănușile de catifea pentru a mai juca o partidă de: „Eu sunt cel mai puternic”. Bănuiesc că o joacă de ochii lumii, dar o iau în serios. În „teatrele de război” (ce expresie cinică!) mor oameni, mii de oameni, iar pe „ringul de box”,  „tratativele” cu „mănuși de catifea” dau măsura celui mai…puternic. Și, trebuie să recunoaștem, la acest capitol, SUA pierde.  Fiindcă nu are un …Robinet. Dacă avea …probabil Cuba era de mult în capitalism.

Așa că azi Europa se uită la televizoarele imense aflate prin Parlamentul European de la Strasbourg și vede ceea ce se transmite din Moldova. Nu cred că e cazul să ne amăgim că nu știe ce se întâmplă acolo. Dar ce are a face ce știe cu ceea ce ar trebui să facă? În cazul acesta: absolut nimic. Nu are nici o legătură fiindcă ea,  Europa,  a dus deja niște „tratative” dure în iarnă cu d-nul Robinet. Ce-i drept a ieșit aproape învingătoare dar Urs(s)-ul nu e dispus să mai tolereze abateri de la  „tratat”.  De asta dă comunicate. Cinice și în doi peri.

Așa că tinerii din Moldova vor trebui, probabil, să aștepte …epuizarea gazelor naturale  sau să inventeze urgent ceva cu care Europa să se poată încălzi. Sună cinic dar: închiderea granițelor Moldovei fără explicații, arestarea și încarcerarea tinerilor și jurnaliștilor, blamarea României că face jocuri murdare împreună cu Transnistria, expulzarea ambasadorului nostru, acuzațiille în stil comunist și metodele folosite pentru a  le difuza în lume, sună și mai cinic.

Și lumea …crede. Sau se amăgește cu …„așa o fi”, „știu ei ceva”, „ăia sunt doar infractori”,etc.

Așa se „construiesc” relațiile în 2009. …fiindcă Moldova nu e în Europa (și nici nu vrea să fie prea curând), fiindcă UE nu e ce pretinde că e, fiindcă Rusia e ceea ce știm că e, fiindcă America are un Președinte de culoare, fiindcă în lume se mai moare de foame, fiindcă …populația globului numără peste 6 miliarde, fiindcă…

Anunțuri
Lasă un comentariu

1 comentariu

  1. Nici nu se ridicase și s-a prăbușit: proiectul Nabucco | Totul E Relativ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: