Trăim în zona crepusculară

Zona Crepusculara Totul e confuz, totul e întortocheat, totul e gri, totul e nebulos, totul e relativ, totul e exact așa cum se vede și nu cum am spera să fie, totul…se estompează sau se aglomerează.  Începem un an vopsit  în puternice tonuri  de gri, negru, albastru și, mai ales, cenușiu.

După euforia (cui?) câștigării alegerilor (oare cine le-a câștigat?), după speranțele scheletice scoase printre ultimele din cutia Pandorei, după ce o țară-ntreagă și-a cheltuit toți banii de sărbători, fără să dea nici o atenție avertismentelor de criză lansate ca niște ghiulele ba de presă, ba de guvernanți, ba de diverse personaje cu măști de analiști politici sau economici, ne trezim acum din amorțeală.

Între masacrul din Palestina și criza gazelor din Rusia nu mi se pare a fi nici o diferență. De ce să pornești a masacra vreo populație cu armele dacă ai la îndemână o conductă de gaze care aprovizionează toată Europa? Nici nu trebuie să te prefaci că ai vrea să oprești gazele întregii Europe ci doar să le oprești pentru vecinul  răuplatnic (oare?): Ucraina. Rezultat: acțiunea a avut succes. Ucraina începe frumos să  extragă ( citește, fure) din conducta care, oricum, trece pe teritoriul ei.  Și, la urma urmei, de ce n-ar face-o? Fiecare stat are de apărat ceva: cetățeni, scaune de miniștri, președinți (de stat, de diverse companii) , imagine, etc. și nu prea mai contează cum o face. În context declară frumos: „…se jură că nu fură”. Nici Moldova n-o să stea cu mâinile în sân că doar are și ea la îndemână aceeași conductă.

Ultima știre ne spune că Putin a ordonat Gazprom: să se reducă urgent  livrările de gaze către Ucraina. No comments!

Rusia însă face declarații cu substrat: ar fi bine să găsim o cale de a ocoli Ucraina. Cine „să găsim?” că nimeni nu se arată interesat să construiască o asemena conductă prin alte țări iar proiectele vechi au căzut în dizgrație o dată cu criza.

Aida -pensionara În țară aflăm lucruri și mai intersante. „Gardianul” ne arată azi  imaginea Aidei-pensionara, care cred că a ieșit la pensie pe la 25 de ani și s-a reangajat fiindcă nu-i mai ajungea. Pensia. „Fosta garda de corp a lui Adrian Nastase, Aida Bajenaru, dupa ce a iesit la pensie din SPP, si-a mai gasit un job  la Camera Deputatilor, ca director la Directia de Asistenta Logistica. Pensia doamnei Bajenaru este de 31.200 RON la care se adauga salariul de 45.135 RON lunar.”- scrie ziarul citat.

Problema e că „Miss Aida – pensionara”, nu e singura. Foarte mulți alții ca dumneaei au reușit să se pensioneze (probabil prin magie albă sau neagră și nu aplicându-li-se legea pensiilor) și apoi au constatat că pensiile sunt foarte mici. Cum aveau putere de muncă s-au gândit să nu stea degeaba și să ajute „țărișoara noastră”, România. Așa au ajuns dumnealor înapoi la serviciu.

Abia acum cred că încep să înțeleg de ce guvernul Tăriceanu nu avea niciodată bani pentru pensiile pensionarilor care începeau de la 3 lei și se opreau pe la 300. De ce nu putea guvernul, săracul, să mărească salariile profesorilor care, după o viață de muncă, nu puteau/visau să ajungă la 451.350.000 lei vechi lunar. De ce nu erau bani pentru salariile medicilor care, s-o fi gândit guvernul, oricum vor pleca în alte țări și nu le mai trebuie salarii  mărite. Mă întreb: salariul doamnei era/este indexabil? Aștepta/așteaptă și dumneaei majorările de 5%, 7%, etc?

Nu că aș avea vreo speranță că guvernul Boc e pornit să facă ceva cu adevărat viabil. Dovada: promisiunile campaniei electorale s-au estompat, au dispărut total în decorul de zonă crepusculară și cu greu se regăsesc în discursurile ținute pentru ocuparea funcțiilor cheie. Pentru ei.  Mai mult, beregata unora se dovedește mult mai atractivă pentru colții altora decât promisiunile date votanților, adică nouă. Nimeni nu e la fel de ferm în a-și ține promisiunile motivând, ca și guvernele anterioare, că situația nu e cum ne-am fi așteptat, ba e chiar mai rea decât ne-am fi așteptat. Așa că dragi cetățeni aveți de făcut următoarele:

Pasul 1. Punerea poftei în cui.

Pasul 2. Strângerea curelei.

Pasul 3. Mulțumiți – vă cu cât mai puțin. E criză.

Pasul 4. Noi (guvernul) lucrăm pentru bunăstare și credem că vom trece 2009 cu bine. Poate doar noi.

Pasul 5. Guvernul va avea de luat niște decizii grele și total nepopulare.

Peste toate acestea se suprapun  așa-zisele știri: ce audiență au avut televiziunile cu maneliști, cât am mâncat, cât am băut, cum ne-am drămuit banii, ce credite avem, de ce le avem, facturi demențiale la căldură, ce trafic infernal a fost pe DN1, câți morți în accidente rutiere, câți schiori pe pârtiile țării, câți români au plecat în străinătate și de ce, psihologi care vin să ne povestească de ce și cum suntem noi românii stresați la serviciu pe 5 ianuarie, cum țopăie vesel euro sărind praguri psihologice încă din decembrie, și iar ajungem la cum se poate rezolva conflictul din Gaza deși se vede cu ochiul liber că nu se poate rezolva, etc.

  „A venit momentul să-i ştergem de pe faţa pământului. Pentru mine e un festival pe care îl aşteptam de mult. Hamasul trebuie distrus şi acum ştiu că au Copil Hamas. Inarmarea incepe din copilarie?venit şi trupe al-Qaida să-i ajute. Israelul face ce trebuie. Numai în ultimii doi ani, la mai puţin de 100 de metri de casa mea au căzut 20 de Qassamuri. O vecină a murit şi alta a fost rănită. Cum să nu fiu fericit că au intrat cu tancurile peste ei? O să stau aici toată noaptea şi o să mă bucur de priveliştea asta. Îi tot aud pe europeni că sunt copii acolo. Da, sunt, dar Hamasul îi foloseşte ca scuturi ca să apere depozitele de armament. Voi omorî şi copii dacă trebuie, deşi îmi pare rău pentru ei. E uşor să plângi de mila lor de la 2.000 de kilometri, aşa cum fac politicienii europeni.” Aceasta este declarația unui soldat israelian consemnată de „Evenimentul Zilei”. Dincolo de aceste cuvinte nu pot să-mi imaginez dacă acolo, în zona de conflict cei care se omoară cu îndârjire unii pe alții sau omoară sec și rece copii și femei, tineri și bătrâni, israelieni, palestinieni și români,  se mai pot numi oameni. Poate trebuie să redefinim noțiunea de om. Poate, pe Pământ, rămân din ce în ce mai puțini oameni, poate omul nu e ceeea ce  credeam că e.

Reacția restului  lumii la masacrul amintit e slabă. Opriți focul în Fâșia Gaza! clamează și Palestia și Rusia, UE nu se implică fiindcă treaba e deosebit de încurcată și Hamasul terorist își face de cap de ani de zile fără să-l intereseze că victime sunt oamenii nevinovați, Iranul are interese mari legate de vânzarea de armament, America n-are timp de așa ceva și trebuie să fie atentă la propria țară atâta vreme cât un Președinte (Bush) nu îndrăznește să mai facă nici măcar declarații iar celălalt (Obama) nici nu s-a instalat, în Indonezia pământul pare că se zvârcolește continuu scoțând din străfunduri numai cutremure de la 5,5 grade  în sus, criza afectează și Japonia. România, ni se spune, nu va fi extrem de afectată.

Am intrat și trăim  în Zona Crepusculară. Vede cineva vreo ieșire?

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: