Una am votat, alta s-a ales

Scena politică românească s-a cam îngustat. Atât de mult că nici cei care au câștigat alegerile nu au de unde alege pentru un guvern. Partidul aflat la guvernare până acum, PNL-ul, a făcut o lege electorală ciudată, alambicată și proastă. În urma prostiei pe care a făcut-o s-a ales cu firimituri de voturi și acelea primite la marea redistribuire și, se pare, chiar prin grija PSD-ului. Vreo 15-16 %.

România s-a ales cu 4 mari (?) formațiuni politice intrate în Parlament. După 19 ani de la Revoluție partidele mici și foarte mici au rămas, în sfârșit, acolo unde le era locul: la ușile Parlamentului. Nu că asta ar însemna prea mare lucru pentru noi, alegătorii.

Și nici nu înseamnă atâta timp cât una am votat și alta s-a ales. Degeaba am votat în mod expres o anumită persoană (capcanele uninominalului ), prin redistribuire altcineva a  ajuns  în Parlament.

Procesul electoral a decurs, de această dată, ușor la votat dar atât de complicat la numărat, încât rezultatele au dat dureri de inimă întregii țări și au provocat șocuri cam dure celor 2 partide aflate pe primele 2 locuri în cursa finală: se alege, nu se alege, se alege, nu se…

Oricum, noi asistăm la bătălia pentru „ciolanul suprem” sau „plăcinta națională” mascată sub grija pentru „țărișoara noastră”. Vai, ce vom face dacă nu intrăm la guvernare că nu are cine să aplice programul de criză? Vai, cum să lăsăm noi PSD -ul să facă guvernul când avem 3 fotolii (moi) în plus în Parlament și dreapta a câștigat? Pe noi „ne doare Trianonul” dar suntem deschiși absolut oricărei propuneri că doar n-o să stăm pe margine să vedem doar de la distanță cum se consumă feliile din marea plăcintă. Cine sunt cei care se bat? „Actorii” din campania electorală. Bine că au renunțat pentru moment la bâte și ciomege.

Tocmeala e dură și pretențiile nu țin deloc seamă de votul popular, așa redistribuit cum a ieșit. Primul la pretenții e PNL-ul care nu renunță la postul de premier fiindcă d-nul Tăriceanu riscă să rămână în anonimatul total în care l-ar fi trimis o altă lege electorală, normală. Cu ce drept are această nengociabilă pretenție mi-e greu să înțeleg. De fapt nu mi-e greu dar mai speram că mai are un oarecare bun simț.

PSD-ul ar guverna cu oricine numai să nu stea în opoziție. Nu știu ce programe ar putea să armonizeze un partid de stânga cu unul de dreapta dar e clar că alegătorii nu asta au votat.  De fapt, au ajuns și ei creadă că tocmai alegătorii le dau ghes  fiindcă promisiunile au fost pe măsură: salarii, pensii, mii de euro pentru cei ce se întorc acasă, etc. Nici figurile din partid (ajunse celebre la DNA) nu prea ar sta în opziție fiindcă ar pierde  mult și afacerile nu merg deloc când nu ai guvern care să-ți țină spatele: primării, fonduri europene, bani nerambursabili.

Nici PDL-ul nu stă mai bine cu toate cele 3 fotolii în plus și cu toată dreapta aleasă de popor, fiindcă nu prea are ce alege. PNL-ul l-a mai lăsat o dată baltă deci nu se poate avea încredre în el. PSD-ul a făcut ce-a vrut pe banii guvernului Tăriceanu (deci va dori să tot dea ca să arate că face ceva) și mai are și niște oameni pătați rău cu care numai asocierea de nume și ar slăbi serios vreo viitoare guvernare. UDMR  n-are pretenții mari fiindcă a învățat lecția: Se face guvern ? Vrem și noi.

Într-un final ne vom trezi că cel mai bine pentru noi ar fi un guvern format din: alianța PSD-PC (ultimul fiind doar momentan și doar prin inițiale în alianță) + PDL (cu cele 3 fotolii în plus) + PNL ( fiindcă trebuie să avem și un premier) + UDMR ( fiindcă nu poți lăsa o minoritate majoritară pe dinafară). În acest fel toată lumea ar guverna mulțumită, ar avea majoritate oriunde, moțiunile ar lipsi cu desăvârșire și ordonanțe n-ar mai exista fiindcă atunci când ar fi nevoie de o lege ea s-ar vota imediat.

Așa se pot armoniza toate pretențiile, toate programele, toate interesele. Sigur că ar mai fi o mică problemă cu alegătorii dar….aceasta este rezolvabilă. Experiența ultimilor 19 ani ne arată că democrația se face și cu procente mai mici. 39% din cei cu drept de vot au mers la vot. Și dacă mergeau 100% ar fi avut vreo importanță? Nu, bineînțeles.

 

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: