Manipularea cu sondaje

tb_240_331634_0806_manipulare

De câteva zile încep să cred, cu tărie, că multe dintre sondajele realizate(?) de diverse ziare, reviste, televiziuni sunt sortite să manipulze opinia publică. Chiar dacă există mulți români care nu au acces la ele și nu le citesc sau nu află așa – zisele rezultate, ele tot vor putea manipula o parte importantă a electoratului. De ce spun asta? Simplu. De unde vedeam pe internet sau pe la televiziuni sondaje cu rezultate statistice pentru fiecare partid, astăzi situația s-a schimbat brusc.

Am văzut dintr-o dată un sondaj care arăta procente bunicele pentru alianța PSD+PC. Restul partidelor erau total puse în umbra acestei … Alianțe. Constituită în virtutea proverbului „Fă-te frate cu dracul până treci puntea!”, Alianța alianțelor PSD + PC, apare ca „lider de piață” dacă pot spune așa. Azi, înainte cu o săptămână de alegeri. Care alegeri stau, de pe acum, sub marele semn al absenteiemului. Tot sondajul amintit spunea despre vreo 35% dintre cetățenii României care nu vor vota. Despre vreo 15% care vor pleca din localitățile unde ar trebui să voteze și tot așa.

La ce fel de participare la vot ar trebui să ne așteptăm într-un week-end prelungit de alegeri, de Sfântul Andrei și de Ziua Națională a României? Cei mai mulți alegători se vor transforma frumos în turiști în acestă minivacanță de joi până marți. Bine gândite alegerile acestea! Cred că actualului guvern trebuie să-i mulțumim că ne-a dat puțin concediu în timp ce-și făcea ordine prin creierele „obosite”.

Sunt convinsă că mulți nici nu vor ști că sunt alegeri. Cei care vor ști vor fi mai interesați să plece la munte. Cei care vor rămâne sunt cei care nu pot să plece. Să ne gândim: cine va vota?

Vă invit să facem, fără să publicăm nicăieri, un sondaj în legătură cu procentul celor care vor vota.

Anunțuri
Articol următor
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. mirela

     /  Noiembrie 25, 2008

    Cei care nu stiu ca sunt alegeri poate ca nici nu trebuie sa voteze. In ceea ce priveste sondajele, se pare ca nu influenteaza char atat de mult (in jur de 1,5% din votanti.

    http://www.infomina.ro/pdf/Manipularea%20prin%20sondaje%20-%20mit%20sau%20realitate.pdf

  2. S-ar putea sa ai dreptate in fond. Cei care nu stiu ca sunt alegeri n-au prea votat nici pana acum.Si exista un procent, acelasi probabil, care a votat mereu. Ceilalti conteaza doar vreo 1,5% si procentul acesta reiese tot din niste sondaje. Scuza-ma, te rog, daca, de la un timp nu mai am nici o incredere in nici un procent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: