Legea și ciocanul

legea și ciocanul ”……Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a spus că în această situaţie acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă persoanei vătămate, aceasta fiind o condiţie esenţială  prevăzută de Codul Penal. „Dacă un poliţist a văzut această scenă, nu a putut face nimic atâta timp cât nu există plângerea. Este esenţial ca persoana vătămată să sesizeze poliţiştilor în scris. Victima trebuie să meargă la IML pentru eliberarea certificatului în funcţie de  numărul de zile de îngrijire medicală, fapta poate fi reîncadrată juridic”, a declarat Cristian Ciocan. ”

Acest extras de știre se află pe realitatea.net și este un comentariu la bătaia cu ciocanul administrată, cu sălbăticie, de un șofer de Dacie unui pieton, nervos la rândul său pentru faptul că nu era lăsat să traverseze pe culoarea verde.

Imaginile vizionate mi s-au părut de-a dreptul șocante dar… mult mai șocantă mi s-a părut declarația domnului Ciocan (cred că numele este predestinat și poate că nu  „ciocan” ar trebui să fie purtător de cuvânt al Poliției, mai ales după acest incident).

Imediat mi-a venit în minte întrebarea: Ce s-ar fi întâmplat dacă în urma loviturilor de ciocan pietonul ar fi…decedat. Acolo, pe loc. Trebuia …decedatul să urmeze procedurile legale? Adică să meargă la IML pentru eliberarea certificatului de ….deces și apoi la Poliție să depună plângerea …în scris, pentru ca fapta să poată fi încadrată juridic? Acest fapt era esențial și lovirea cu sălbăticie, nu?Trebuia să specifice cumva și cât a durat agonia? Sau trebuia să spună dacă și cât i s-a administrat resuscitarea? În tot acest timp polițistul care a văzut scena și-a imaginat că este la …film, că are un coșmar sau că este la vreun antrenament al forțelor speciale? Sau trecea în revistă toate articolele de lege la care, eventual, ar fi putut fi încadrată fapta cu ciocanul.

Oare, în România, avem vreo lege prin care polițiștii pot să intervină în momentul în care o persoană este bătută, lovită, agresată, înjurată, eventual ucisă,  sub privirile lor? Sau există legi care protejează polițiștii și nu le permit acestora să se apropie măcar (nicidecum să intervină) de astfel de fapte pentru că nu pot fi încadrate juridic?

Concluzia care se impune: încadrarea juridică are o importanță capitală și e o condiție esențială pentru ca cetățenii să fie protejați de polițiști. Nu uitați să depuneți sesizarea la poliție altfel veți avea numai de pierdut. Agresorul poate să facă orice și el nu va putea fi nici măcar întrebat ce face. Legea (care lege?) nu are articole pentru încadrarea lui juridică. Victima, eventual decedatul, va putea fi încadrat …juridic la „faptul divers” de la știri.

 

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. Am vazut si eu scena. Socante sunt amandoua -scena si declaratia. Nu pot decat sa ma bucur ca se respecta legea in Romania si sa-i doresc domnului Ciocan care umple televizoarele cu uniforma si zambetul lui profesional, nu profesionist, sa nu aiba incidente la volan. Acelasi lucru mi-l doresc si mie si tuturor.

  2. N-ai când să te plictisești în România. Aplicarea legii în litera ei ne va scuti de multe …neclarități. Cu spiritul legii mai avem de așteptat. Sintagma „litera și spiritul” ajunge greu la personaje precum d-nul(?) Ciocan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: