INSTANȚA SUPREMĂ: LEGEA

constitutiasteaua „Premierul Călin Popescu Tăriceanu a catalogat promulgarea legii majorării salariale a profesorilor de către preşedintele Traian Băsescu drept un act iresponsabil şi a precizat că se opune ferm acestei decizii”, anunță o știre pe site-ul realitatea.net.

Sunt de acord cu premierul Tăriceanu și voi duce mai departe gândurile dumnealui care, în conferința de presă din data de 24 octombrie, s-au oprit la jumătatea drumului.

DEX –ul on line, pe care ar fi putut să-l consulte și domnia sa definește astfel cuvantul: „IRESPONSÁBIL, -Ă, iresponsabili, -e, adj. (Adesea substantivat) Care este în situaţia de a nu putea răspunde de actele sale (reprobabile); p. ext. care este lipsit de simţul răspunderii; neresponsabil. – Din fr. irresponsable.”

Și să ne întoarcem. În urmă cu 4 ani noi, românii reponsabili, am mers la vot. Campanie mare, surle, trâmbițe, zîmbete, promisiuni, dreptate și adevăr, bla,bla. Cei iresponsabili(oare?) au stat acasă. Au ascultat frumos promisiunile și n-au votat. Cam asta a fost concluzia de atunci. Absenteism, populația nu înțelege importanța votului, încă, etc.

Ce a ieșit din urne?

La senat pe primele 2 poziții s-au situat:

· Uniunea Naţională PSD + PUR : 37.16% (3.760.560)

· Alianţa Dreptate şi Adevăr PNLPD : 31.71% (3.209.073)

Iar la camera deputaților:

· Uniunea Naţională PSD + PUR : 36.64% (3.692.608)

· Alianţa Dreptate şi Adevăr PNLPD: 31.26% (3.150.301)

Scandalul abia începea fiindcă Marea alianță DA voia neapărat la guvernare dar era în…minoritate. Jucați „artistic” pe lăbuțele fine ale …Partidului Conservator, pe atunci PUR, ce dădea speranțe când alianței DA când PSD –ului, viitorii iresponsabili ai țării au câștigat în cele din urmă șefia pe care și-o doreau: guvernul. Cam degeaba fiindcă majoritatea parlamentară era în…aer. Iresponsabilitatea a plutit deasupra României la fiecare dezbatere,decizie parlamentară.

Și am avut parte, noi votanții responsabili, numai de decizii și acte iresponsabile.

· Bugetul s-a făcut anual la modul …iresponsabil (și aproape alergând prin comisiile parlamentare), după cum ne-a spus chiar d-nul Tăriceanu printre cuvintele din ultimele zile: „s-a terminat cu achizițiile de mașini, calculatoare, etc…” drept pentru care aveam parte de rectificări dese și nu tocmai în spiritul dreptății în fiecare an.

· Economia a ajuns să duduie cu 2 luni înainte de actualele alegeri dar… aflăm nu poate susține nimic.

· Mai aflăm că țara (adică noi toți și mulți) a plătit iresponsabil salarii și pensii de lux, tot de 4 ani, unor oameni care rareori erau specialiști în ceva având însă grade mari de …rudenie.

· Avem un Parlament, se pare, plin de iresponsabili dacă privim la toate legile pe care le-au votat și cu care ne-am ales. Acestea au fost făcute doar de dragul de a avea legi fără ca vreun partid să devină cu adevărat responsabil de conținutul legilor adoptate.

Ultima iresponsabilitate pare a fi votarea în unanimitate a majorărilor salariale din învățământ devenită lege. Departe de mine gândul să susțin că acestă majorare n-ar fi corectă dar, ar fi fost o dovadă de responsabilitate din partea partidelor politice să-și urmărească, în cei 4 ani, programele și principiile și acesta să fi condus la legi. D-nul Ioan Talpeș (care a fost cândva acolo, printre oamenii Parlamentului) declara de curând într-o emisiune televizată că în Parlamentul României nu se dezbat legi de importanță pentru țară ci legi impuse de „grupuri de interese”. Așa arată Parlamentul României cel (i)responsabil.

Acum avem o lege datorată unor oameni care se află în situația de a nu răspunde pentru faptele lor (reprobabile) sau care, pur și simplu, nu au acest simț: al răspunderii, spune DEX-ul. D-nul Tăriceanu observă însă doar iresponsabilitatea actului Președintelui. De ce? Pentru că e strâns cu ușa (rău) și nu ar da bine să-și dea demisia în prag de alegeri după ce a evitat, la mustață, asta timp de 4 ani.

Dumnealui se dă de ceasul morții și ne demonstrează ce responsabil este refuzând să aplice o lege. Asta da responsabilitate în fața unei națiuni și în spiritul Constituției. Cu astfel de exemple dorește d-nul prim-ministru al unei țări să convingă electoratul să meargă la vot. Așa crede domnia – sa că românii vor putea fi, din nou, păcăliți să voteze responsabil. Pe cine, d-nule prim –ministru? Pe dumneavoastră arătând țării cum vă bateți joc de Constituție, de instituțiile și legile statului? Sau PNL –ul reprezentat în Parlamentul României și care a spus în unanimitate DA acestei legi? Poate pe d-nul ( fost ministru), Adomniței care s-a trezit în situația de a fi 2 într-unul, și s-a comportat ca atare, nereușind să se dedubleze complet și total?

Nu cred că trebuie să așteptăm vreun răspuns la întrebările de mai sus, ele fiind pur retorice și dorind doar să accentueze faptul că, indiferent ce se întâmplă în România, respectul față de legea supremă în stat, CONSTITUȚIA, ar trebui să fie mai presus de orice. De aceea există în fiecare țară o constituție și de aceea există legi. Legile, bune sau rele, trebuie respectate fără ca vreun cetățean, indiferent de statutul și funcția sa, să facă paradă de faptul că el poate, dacă vrea, să calce legea în picioare.

D-nul Tăriceanu asta a făcut: a călcat în picioare, cu bună știință, o lege ( o fi bună, o fi rea?) în fața unei națiuni dând cel mai prost exemplu pe care l-ar fi putut alege. Nu vom mai putea să cerem nimănui de aici încolo să respecte vreo altă lege dacă exemplul prost a venit tocmai din vârf și atât de vehement.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu avea dreptate: dacă nu era de acord să aplice acestă lege, soluția era demisia dumnealui și nu refuzul de aplicare a legii.

Anunțuri
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: