De ce n-am căldură-n casă?

Aseară am văzut la una din televiziunile noastre, nu are importanță care, un sondaj care cerea telespectatorilor să se pronunțe dacă își pun speranțe în candidații și, în viitor, aleșii din 30 noiembrie. Nu am văzut emisiunea până la sfârșit dar într-un anumit moment sondajul arăta așa: 20% = DA, 80% = NU. Fără a mai plăti alte sondaje de opinie în rândul votanților cred, de fapt am siguranța, că acestea vor fi și procentele participării la vot: adică vor vota 20% și vor lipsi 80%.

Răspunsul la întrebare e simplu și e tot o întrebare la care nu s-a răspuns încă: de ce să votăm dacă nimic nu se schimbă pentru noi ci doar pentru „ei”?

Comunismul stabilise niște reguli și legi tâmpite după care să ne „conducem” și să nu vociferăm. Aceleași legi guvernează și astăzi. Cine stă să le schimbe?(Parlamentarii plecați deja în vacanță?)

De exemplu: vom avea căldură în case numai atunci când trei zile la rând temperatura (noaptea?) se va situa sub 10 grade Celsius. De ce? Nimeni nu ne explică. Doar se aplică. Între timp, deși afară de multe ori e bine, în casele noastre construite din betoane armate cu fiare, cu crăpături pe la îmbinări și cenușii ca vechiul regim, se tremură. Răcirea pereților se face încet și sigur și aceștia nu se mai încălzesc. Operatorii care distribuie căldura sunt neclintiți: nu se poate, deși primesc cereri pentru furnizarea căldurii. Fiind o „chestie” comună și oarecum paușală depindem de toți și mai ales de Asociațiile de locatari. Care asociații au pensionari cu venituri mici, au șomeri, au familii cu mulți copii deci nu vor căldură fiindcă e foarte scumpă. Așa a decis guvernul să fie scumpă. Și se tremură.

Chiar dacă în case sunt 20 -21 de grade, indicele de confort termic (acela invocat frecvent de autorități pe perioada caniculei) indică frig și umezeală, iar dacă se mai deschide și aragazul pentru a găti, apa curge pe pereți. Un oarecare avantaj au cei care stau pe partea însorită a blocurilor. Cei care nu văd niciodată razele soarelui în apartamente fiindcă acestea au fost construite fără nici un fel de cap, trebuie să suporte și asta.

De ce nu mai am căldură? Fiindcă s-au dat legi care interzic centralele termice de apartament în condițiile în care nu capeți aprobare de la Asociație sau de la nu știu câți vecini din bloc sau de la ….Dalkia (Ploiești) sau alt furnizor de …căldură. Și aici începe distracția.

  • Dacă Asociația (Măria Sa) nu vede cu ochi buni montarea unei centrale, nu aprobă. Motivele: există riscul…, știți trebuie să plătiți o…, nu cred că aveți dreptul…etc. Și, dacă nu ai semnătura, nu ai centrală.
  • Dacă un vecin are o problemă personală cu tine (reală sau imaginară) iar nu ai semnătura, iar nu ai centrală.
  • Dalkia (înlocuiți cu oricare alt furnizor) are nevoie de un dosar ca să aprobe debranșarea. Din el nu trebuie să lipsească, probabil, datele când te-ai vaccinat și motivele reale pentru care vrei să-ți pui centrală. Și nu merge așa să scrii ce vrei. Trebuie să știi că ai obligația să plătești pierderile de pe conductele de căldură fiindcă și ei pierd un apartament pentru care se plăteau pierderi. Și asta înseamnă un gol imens.
  • Acesta e încă un motiv pentru care nu am centrală.

Între timp, în intervalul în care n-au existat legi pentru montarea centralelor de apartament, cei care azi ne furnizează căldura, și-au pus centrale de apartament sau de vile. Pentru ei nu e nici o problemă să se conformeze legii tâmpite. Cu siguranță nici unul dintre cei care au atribuții și responsabilități în ceea ce privește furnizarea căldurii nu este intersat ca aceasta să intre în casele noastre  ca să ne încălzim ci doar ca să plătim. Fiindcă nici unul nu depinde de Dalkia, nici unul nu se zgribulește în apartamenul propriu când vine de la serviciu, nici unul nu tremură când face duș, nici unul nu stă cu aragazul aprins  sau cu o haină groasă pe el.

De la primar până la cei ce vin să citească repartitoarele, de la directorul Dalkia până la cei ce răspund de furnizarea căldurii în blocuri, toată lumea așteaptă să se facă cele 3 zile de temperaturi sub 10 grade. Și, cum natura e capricioasă, pot fi 2 zile sub 10 grade si un peste. Și tot așa până pe la începutul lui decembrie. Poate trece iarna și nu mai au nevoie de căldură și uite-așa nu se vor mai plânge (românii) că e scumpă gigacaloria. Mai face și românul o economie!

Noi, cei care dorim să trăim omenește, să avem căldură, să ne simțim oameni, nu putem face asta fiindcă depindem încă de „principiul paușalității”. Principiul acesta se întâlnește des și se bazează pe: „dar nu vă gândiți că există atâția oameni care nu au cu ce plăti?”

Răspunsul meu e: NU. Nu eu trebuie să mă gândesc la asta ci cei pe care i-am ales. Prost, după cum se vede cu ochiul liber. Pe ei statul îi plătește (gras) și ei nu fac nimic. Drept pentru care răspunsul la întrebarea: „De ce n-am căldură -n casă?”, acesta ar fi.

 

 

 

Anunțuri
Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. Cred ca suntem iarasi prea toleranti cu parlamentarii, deja ne-am obisnuit ca se gandesc numai la binele propriu si ne spunem – pai ce sa le facem?
    Pai ce sa le facem? Ori sa nu mai mearga nimeni la vot – dar nimeni -, ori sa-i batem cu pietre, ori sa ne anulam voturile, in semn de protest. Ca nu avem pe cine vota? Da. Dar cat sa asteptam sa explodeze mamaliga?

  2. Pe 30 noiembrie m-am gândit să votez cu Barack Obama. Oricum, în România, nu reușesc să mă orientez în noianul de personaje, de partide, de promisiuni, de uninominale, de femei dubioase și bărbați ce promit marea cu sarea. Aceștia din urmă fiind așa-zișii candidați. Oare ce s-ar întâmpla dacă toți românii ar scrie pe voturile introduse în urne: „Votez cu Barack Obama”? Am avea un nou 24 ianuarie 1859 dar de data asta România + America? A nu se înțelege că în America totul e roz. Nu, e doar mult mai limpede. Lumea e așezată, își cunoaște rolurile și rosturile, sistemul funcționează (cu greșeli ce-i drept), există oameni politici (nu clovni politici) etc. Și mi-e dor de limpezimi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: