Se mai șochează cineva?

Nu cred că mai există, în aceste zile, cuvinte în vocabularul vehiculat de mass-media, de bloggeri, de comentatorii versați sau de cei ocazionali, care să satisfacă pofta românilor de a înjura concret, suculent și …oarecum civilizat pe toți cei care, de ani buni de zile, îi sfidează batjocoritor din înălțimile pline de aroganță, cu  funcțiilor lor.

Mam’mare, Mamița și Tanti Mița, Tata și Tatamare, copilul obraznic cu jeep la scară și rudele până la a 7 -a spiță, și – au găsit servicii de stat (degeaba) în plină creștere a cifrelor statistice despre șomaj și a exodului forței de muncă spre destinații oarecum exotice(nu pentru cei ce muncesc acolo): Spania, Italia.

Ce fac agentiile guvernamentale? Mai nimic dar tocmai prin asta sunt atât de importante. Se ia o anumită avuție a României: de exemplu energia, gazele naturale, probabil si apele (că despre astea n-am auzit cine le administreaza sau monitorizează), comunicațiile (nu că s-ar încadra dar sunt tot în România și pot produce o mulțime de bani) etc. După ce se constată că nu pot funcționa de unele singure se inființează o „ceva”. Nu contează denumirea. Contează că trebuie să monitorizeze, să  supravegheze, să facă ceva pentru ca să justifice: funcțiile gen 2 directori și un subaltern la fiecare compartiment, mașinile la scară, bugetele anuale, sediile, dotările, site-ul în care explică ce sunt și ce fac, etc.

După o perioadă de probă, adică în care (șeful cel mare) verifică dacă cineva le cere ceva, vreun raport, vreo statistică, vreo socoteală pentru cheltuilei, salarii, etc. se poate porni activitatea. Se fixează întâi salariile. Nu oricum ci în euro fiindcă acesta este o monedă cu care te descurci oriunde. Și depozitele le faci tot în euro si de preferință în Elveția. Acestea sunt cele mai importante pentru impactul psihologic pe care îl pot avea atît asupra persoanelor care îl primesc cât și asupra persoanelor care constată că a venit dom’ Șef cu jeep-ul în control și care vila aia cu 3 niveluri ce se construiește pe vreo câteva hectare luate de la dom’ Primar.

Încep apoi angajările pe posturile care nu pot rămâne goale. Fiindcă nu poți avea încredere în oricine e preferabil să apelezi la rude. Începi cu soția și copiii indiferent de munca pe care o făceau înainte. Nimeni nu s-a născut învățat, așa că pot învăța din mers chiar dacă se mai enervează cineva, mai ții câte un raport 3 luni, mai dai o statistică după ce nu mai e nevoie de ea și tot așa. Ce faci însă cu fina cutare  care a fost dată afară de patron? Cum ce ? Îi găsești un loc în agenția …ta. Și te simți mândru că ți-ai ajutat ruda. Ce facem nașule cu ăla micu’ că termină și el facultatea? Lasă fină că ne descurcăm!

Și uite-așa ajungi să completezi schema de personal. Acum toată lumea trebuie să muncească. În teorie. În practică apare o problemă: când să facă asta? Sunt situații mai importante la ordinea zilei și apoi, nu te întreabă nimeni nimic. De ce ai munci când  trebuie să termini vila, casa, apartamentul? Ești ocupat și cu primele de vacanță, Crăciun, Paști. Vin invitațiile la o serie de manifestări internaționale: Paris, Bahamas, New York…Nu ți-a venit nici mașina comandată (ultimul model de Volkswagen și decapotabila pentru ăla micu’) și te-ai enervat că ți-au schimbat culoarea fără să te întrebe.

Oare care era scopul agenției noastre? Și, de fapt, ce facem noi? Mai știe cineva în ce țară trăim?

Orice asemănare cu personaje, fapte sau întâmplări din România este aproape întâmplătoare dar, nu este exclusă. Dacă aveți vreun exemplu, nu ezitați!

P.S. Am convingerea că suntem ca în proverbul „Ursul merge, câinii latră” sau …Batem apa în piuă pentru cooperativa „Munca în zadar”.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: