Categoria: Nici nu mai întrebați!

Florea Geică. Un pensionar activ și fericit! Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) este, după cum bine se observă, o instituție din România. Ce face Autoritatea….? Păi simplu: verifică, monitorizează, treburi de-astea. De ce e importantă pentru țară Autoritatea…? Răspunsul îl găsim în fruntea Autorității. Pentru că are un manager care se dovedește a fi cu mult deasupra președintelui țării, primului – ministru, sau oricărui ministru din actualul sau trecutele guverne. D-nul Florea Geică.

Dumnealui a reușit, încă pe vremea când muncea cu spor fiind în același timp …mai mulți, să ducă la bun sfârșit toate slujbele pe care le-a avut și să iasă (foarte sănătos și destul de tânăr) la pensie. Statul român, nemaigăsind mulți (niciunul?) ca el, i-a calculat pensia în conformitate cu niște legi ciudate, ca omul să nu cumva să sufere, la…300.000.000 lei/30.000 ron. Proaspăt ieșit la pensie nu a reușit să se acomodeze cu statului de pensionar deși ar fi putut să cheltuie liniștit pensia și, ca urmare, s-a reangajat cu un salariu care să-i asigure un trai decent lui și familiei. Prin decență se înțelege posibilitatea de a-și cumpăra cel puțin câte o mașină străină și nu foarte ieftină, lunar. Dacă dorește.

Revenit la serviciu și-a reluat zborurile la Tarom și Blue Air, ignorând firesc și curajos pericolele pe care trebuie să le înfrunte, psihologic vorbind, un pensionar. Dar …pentru țărișoara în care s-a născut, d-nul Florea Geică s-a sacrificat, primind în același timp și un salariu. Nu s-a stabilit (încă) suma la care a ajuns d-nul Geică pe lună cumulând cele 2 venituri pe care toată țara le-a aflat dar imaginația românilor a învățat rapid să facă astfel de calcule. Cred că ne apropiem ușor și lin de cifra 50.000 ron sau 500.000.000 lei vechi.

Acum ar trebui să ne întrebăm firesc: De ce un manager atât de supercalificat (d-nul Turcescu îl vedea ca Superman) nu conduce România sau cel puțin guvernul? De ce nu e prim – ministru că poate ar fi mers și țara noastră într-o direcție bună, nu? De ce stă el doar la Autoritatea …asta? De ce primește el doar…. 300.000.000 lei pensie și nu i s-a ridicat vreo statuie, vreun monument, nu i s-a acordat vreun premiu de excelență, nu i s-a dat vreo medalie importantă? Nu vi se pare că nu știm, pur și simplu să-i „cinstim” pe cei care se sacrifică, în fiecare zi a vieții lor pentru țară?

Pe de altă parte de ce s-a sesizat…organul… Agenția Națională de Integritate („mult iubita și stimata” ANI) doar după sesizarea de către sindicaliști. Oare treaba Agențiilor care se tot înmulțesc ca ciupercile după ploaie n-ar fi să se sesizeze cercetând, ele însele, așa ca să le mai trecă timpul în care iau bani? Pe acestea le trecem la întrebări la care nu s-a răspuns încă și probabil nu se va răspunde niciodată.

Șeful ANRE, omul care câștigă dublu față de Președintele George Bush. Nu ne-am revenit bine din șocul pensiei ce nu se prea poate scrie pe cupon fiindcă nu încape, că aflăm și de salarii/câștiguri lunare ce nu încap pe micii fluturași: 50.000 euro. Un calcul scurt ne duce la suma de aproximativ : 2.000.000.000 lei ( să nu greșim – 2 miliarde) sau 200.000 ron. La valoarea unui euro îngrășat bine zilele trecute. De data acesta salariul nu a putut fi aflat de nimeni în timp util fiindcă era …confidențial. „Mult iubita și stimata ANI” era prea ocupată. E de înțeles. Cum să știe toată lumea (oare se spune pe la ei pe acolo…prostimea?) că șeful ANRE (altă autoritate) – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei  ridică lunar o asemenea sumă din buzunarul lărgit prostește al statului român? Dacă nu s-ar fi inventat cardurile omul chiar ar fi fost în impas. Cum să aduci atâția bani de la trezorerie? Este vorba de d-nul. Gergely Olosz.

În acest moment mă întreb: De ce d-nul Președinte Băsescu și d-nul Prim – Ministru Tăriceanu n-au anunțat, a doua zi după aflarea veștilor despre astfel de câștiguri, că intră în grevă pe termen nelimitat până li se acordă un spor de cel puțin 50% din salariul șefului ANRE. Așa mi se părea normal. Doar ei conduc o țară nu vreo „amărâtă” de autoritate din țară.

Dar, trecând peste toate matrapazlâcurile scoase la lumină de ziarul Gardianul, m-am gândit să aflu cam ce salariu are cel mai puternic om al planetei: Președintele George Bush. Și am aflat. Nici măcar nu mi se mai pare cel mai puternic om al planetei după ce am citit că, în urmă cu un an, salariul său era echivalentul a doar vreo 24.000 de euro. Păi, ce mai caută în America? Să-l invităm la noi și să înființăm o Autoritate….. de orice fel că se câștigă mult mai bine. Poate după alegerile de la ei.

Și asta tot n-ar fi nimic dar mai aflăm ceva foarte interesant. Cum o Autoritate… „mănâncă” bani pe „pâine” la micul dejun, prânz și cină în valoare de vreo 7 milioane de euro/anual. Mai precis doar cei 11 șefi. Restul de …mici „autoritari” din Marea Autoritate… nu primesc așa niște „mese consistente” de bani fiindcă deși sunt mai mulți primesc doar… „resturi” în valoare de vreo 8 milioane. De euro.

Cred că la vreo ședință de guvern s-a discutat situația „precară” în care se află anumite Autorități… din țara noastră și s-a hotărât acordarea de ajutoare de urgență pentru cei ce muncesc acolo. Un fel de „corn + lapte+ miere” care nu se termină niciodată oricât ai lua din sac. Și se mai spune că paradisurile fiscale ar fi Elveția, Lichtenstein, Panama etc.

Ce-i drept că acolo nu se poartă evaziunea fiscală la vedere însoțită, musai, de prezumția de nevinovăție pe principiul: Hoțul care este prins de polițiști (furând) este imediat eliberat (de procurori) dacă nu este dovedit (fiindcă are un avocat bun) și rămâne om cinstit. E printre noi, e de-al nostru.

La aceste Autorități nici măcar nu se fură. Statul a realizat un sistem ingenios care fură singur, sigur și confidențial dând apoi pensii și salarii celor care sunt ori mai mulți într-unul singur, ori supraoameni, ori șefi de ceva important. Care „ceva important” dacă nu există se poate înființa. De exemplu „Compania Energetică Natională” recent înființată care sigur va avea nevoie de vreo …Autoritate ca să poată funcționa bine.

Și acum să ne întrebăm, deși retoric, cum de guvernul Tăriceanu nu are bani la buget pentru măririle aprobate de Parlament? și Cum de nu sare economia în aer când Autoritățile… astea primesc lunar tot atât cât ne-ar trebui să mărim salariile și pensiile? Din categoria: Nici nu mai întrebați!

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: