50% și „orice”

50 % obsedant. Cu 50% se vor mări salariile cadrelor didactice dacă Parlamentul va reuși să voteze azi această lege. Ieri au depășit un adevărat prag psihologic prin „navigarea” ultrarapidă prin articolele de lege și votarea lor în regim „văzut (citit?), plăcut, votat”. 

Dacă situația economică a României este cea pe care ne-a tot fluturat-o d-nul Tăriceanu  și ministrul economiei pe la nas, respectiv „economia duduie” nu (prea) înțeleg de ce nu s-a aplicat acestă majorare de la începutul anului. Dacă, în schimb, motivele sunt pur electorale, atunci s-ar putea să asistăm  din nou ( a câta oară?)  la o lege născută moartă.

Cred că este pentru prima dată în istoria anilor de după revoluția din 1989 când asistăm la o bătălie pe viață și pe moarte între partidele politice care-și doresc atât de mult puterea încât sunt dispuse să facă orice. Nici nu vreau să mă gândesc cum arată într-adevăr acest „orice”.

Startul pentru asta la dat PSD -ul care s-a cam săturat să stea în opoziție și să nu aibă acces la „marea și gustoasa plăcintă” aducătoare de votanți fără efort. Dar care, culmea, reușește o manipulare de zile mari a actualului parlament și implicit guvern. Altfel cum să explicăm forțarea guvernului de a accepta și anunța măriri salariale și de pensii pe care nici nu le-a gândit sau visat.

Cred că în următoarele 2 luni nu vom avea timp să ne plictisim. Scena politică înfierbântată va ascuți rating-urile televiziunilor de știri care vor concura cu celelalte și va asigura spectacole de zile mari.

Rămâne de văzut dacă voturile (uninominale)  vor merge acolo unde trebuie sau doar acolo unde s-a făcut propaganda populistă.

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

8 comentarii

 1. Eu cred ca e o masura electorala. Niciodata politicienii nu vor da doi bani pe educatie, au dovedit-o si o dovedesc. Dar au nevoie de electorat si atunci aproba toate proiectele. Si bune si rele. Din fericire, cel de fata e unul bun.

 2. Crezi foarte corect iar eu cred că legea e născută moartă. Nu știu cine ar putea să o resusciteze după ce actualul guvern sucombă asfixiat de manipulările PSD-ului.Dacă profesorii primesc cei 50%, restul bugetarilor se va revolta precum uraganele devastatoare. Dacă bugetarii nu primesc cei 50%, candidații „promițători de fantastice majorări” vor asista neputincioși și cam pleoștiți la „revolta” surdă a acestora. Voturile se vor evapora sau, și mai rău, cetățenii nici măcar nu vor vota.

 3. Da, o sa fie reactie in lant si nimeni, in afara celor implicati, ma refer la cei din invatamant, nu vor mai sti de unde s-a pornit, de la o necesitate reala. Ar fi trebuit facuta majorarea la momentul potrivit, acum toata lumea se va intoarce tot impotriva celor din invatamant. Asa mi se pare, oi gresi, sper.

 4. Asta spuneam: nici nu vreau să mă gândesc la cum arată „orice”. Nici în spatele imaginii pe care ne-o oferă guvernanții, nici în perspectiva a ce ne rezervă viitorul. Probabil că uraganul Katrina va avea vreun corespondent în plan social pe plaiurile mioritice.

 5. Uite, nu am scris deloc despre „cei 50%”. Intr-un fel, din sila…

  Pe de alta parte, ma asteptam sa revii la subiectul asta si ma surprinde ca nu ai facut-o. Ma surprinde intr-un mod foarte placut… :-)

  Sa scrii despre odiseea celor „50%” fara partizanat si fara patima? Un lucru foarte bun, excelent!

 6. Întotdeauna am crezut că fiecare categorie socială are dreptate când își susține drepturile și că, doar cei ce muncesc în sectorul respectiv știu mai bine asta. Asta nu înseamnă că ce se vede acum pe scena politică este din respect pentru dascăli sau fiindcă vreun partid politic s-a iluminat brusc și a constatat că acestă parte a societății merită asta. Nu. Este pură propagandă și realizez perfect asta. Sigur că mi-ar sta bine un salariu mai mare în buzunar dar sunt convinsă că s-ar evapora în vreo 2-3 luni din cauza inflației…dacă într-adevăr guvernul nu minte pur și simplu în privința situației în care se află economia României. Spun asta deoarece parlamentarii noștri au avut grijă ca în ultimii 4 ani să-și tot mărească salariile, sporurile, fel și fel de indemnizații, ajutoare de înmormântare, de radiații etc. și pentru asta guvernul nu a spus niciodată că (miliardele ?) produc inflație.
  Pentru toată țara treaba merge prost, nu sunt bani, economia se mișcă precum melcul, importurile depășesc exporturile, etc. dar pentru parlamentari, guvern, înalți funcționari publici asta nu se vede, nu se simte, nu există.

 7. Exact!

  Doar ca miliardele-alea pentru ajutoare nu produc inflatie… Banii nu raman in circuitul economic curent (ca sa zic asa), nu in consum. Acele sume mari se duc pe servicii sau produse cu valoarea adaugata mare din turism (de exemplu). Adica vacante scumpe sau cumparaturi in locuri exotice, unde banii intra in bugetul statutului respectiv. Sau achizitii de masini straine, sau orice alte lucruri care aborb capital catre alte destinatii! Nicidecum pentru bugetul statului, care devine din ce in ce mai sarac…

  Si uite aici o excelenta parabola pe tema asta, daca nu cumva o stii deja: http://blogstoievski.wordpress.com/2008/10/05/ana-are-mere-bugetarul-are-lei/

 8. Cristina

   /  octombrie 6, 2008

  Avem o soluție:„…Să ne mutăm în altă țară” cu banii pe care îi vom(eventual)primi și astfel să ocolim inflația din România.Poate într-una exotică? Poate într-un paradis fiscal? Oare putem să alegem?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: