Fantastica pomană

 

„Banii n-aduc fericirea/Mult mai de preț e iubirea/Fiindcă n-o poți cumpăra/Orișicâți bani ai avea.”zice cântecul.Total depăși acest cântec fiindcă, dacă sunt de pomană, banii aduc fericirea.Nu pentru toți.

„Este vina colectivă a politicienilor români din 1989 încoace că nu am fost capabili să creăm acasă condiţiile de muncă, de civilizaţie, de decenţă, şi, într-un fel, drumul către migraţia economică a fost unul impus de condiţiile grele de acasă”, zice Geoană (dar nu în gândul lui cum ne-am fi așteptat) ci la Milano unde s-a deplasat pentru a momi (cu ce altceva decât cu bani – „ochiul dracului”) diaspora și pe cei plecați să muncească în străinătate. Punerea cenușii în cap a fost întotdeauna un bun motiv să stârnești mila și compasiunea.

Ca om de bun simț am înțeles imediat că se simte profund vinovat că n-a reușit să asigure cetățenilor plecați și chiar stabiliți în străinătate, condiții decente de muncă acasă, în România. De aceea s-a gândit mult, a analizat cu staff-ul PSD consecințele și a hotărât să ia taurul de coarne. Să „dea” celor ce se vor întoarce (să muncească ?) în România o pomană: 20.000 euro (pe persoană, pe familie?). De ce ar mai munci oamenii dacă primesc 20.000 de euro. Eu, cel puțin o perioadă aș sta în șomaj și chiar m-aș gândi cum să cheltui frumos și ce să fac cu atâția bani. Poate chiar aș pleca să mă plimb acolo unde tocmai am fost la muncă. Dacă euro merge în sus până la primăvară suma ar fi frumușică: 700.000.000 – 750.000.000 milioane de lei vechi. Zero-urile multe încântă omul. E ca în filme: nu contează suma ci contează câte zerouri are.

D-nul G., să-l numim așa ca să nu-i mai facem nici măcar involuntar campanie electorală, gândește cam puțin și limitat. Altfel, ar trebui să ne spună nouă, celor care momentan muncim în România, de ce nu avem lefuri care să semene, cel puțin cu 1000 de euro sau, de ce nu primim și noi 20.000 de euro fiindcă chiar muncim?

Ar mai trebui să știm pe ce criterii s-ar acorda cei 20.000 de euro, dacă suma se oferă pe persoană și, dacă o familie are 4-5 persoane primește 100.000 de euro? Intersantă pomană. De data asta PSD-ul s-a întrecut pe sine. Ar mai fi ceva de întrebat: dacă o parte din cei ce muncesc în România pleacă acum și se întorc atunci când PSD-ul este (evenual) la guvernare primesc și ei 20.000 de euro? Dacă e așa aș vrea să plec.

Eu, ca om ce muncește în țara asta, n-am primit pe vremea guvernării PSD-iste nici măcar un salariu decent, fiindcă niciodată „nu se putea negocia sub presiunea sindicatelor” și „nu sunt bani.” „Atât poate guvernul să ofere”, se văicăreau negociatorii lor la fiecare procent. Vă rog să remarcați că nouă ne ofereau. Adică, dacă nu acceptam oferta, puteam chiar să rămânem cu oiștea salariilor înțepenită în gardul guvernului PSD-ist. În final chiar asta s-a întâmplat de avem acum așa niște salarii în sănătate, cultură și învățământ. Se pare încă că PSD –ul are o pușculiță secretă.

Rămâne de văzut dacă PSD-ul va câștiga alegerile (ceva, ceva, va câștiga) pentru că, e clar, „Uninominalul” ăsta a devenit brusc piatra pe care se ascute atât de tare bătălia politică, încât, mai în glumă, mai în serios, toate partidele și-au scos din rezerve absolut orice armament, oricât de scump și oricât de sofisticat.

Bătălia devine mult mai intersantă decât în filmele „specializate” în bătălii și intrate deja în istorie dar, tare mi-e teamă că se va termina prost. Când dai pomeni trebuie să împarți egal, altfel nedreptățiții se răzbună. De cele mai multe ori, crunt.

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: