Iluminare

Politicienii români au ajuns acolo fiindcă oamenii nu i-au votat?

Politicienii români au ajuns acolo fiindcă oamenii nu i-au votat?

Abia acum îmi dau seama cum se face că nimic nu merge bine în România. Zilnic, la orele dimineții , citesc știrile, doar,  doar voi găsi una care să nu aducă a „vopsit imaginea veche în culori noi” sau „vin alegerile, vă dăm banii pe care oricum îi aveam”.

 

 

Primul ministru se bâlbâie fiindcă nu cunoaște nimic din ceea ce a promis sau din ceea ce a semnat. Noiembrie sau octombrie se amestecă în discursurile dumnealui dar nu renunță nicidecum la campania electorală. Merge la Titu cu trenul ca impresia să fie mai puternică. Tot omul poate să se laude : „Cu cine am mers eu azi în tren? N-o să ghicești! Cu Tăriceanu. Vai dragă, nu mai spune! Chiar cu el? Era și Orban cu el. Serios?”

Face declarații numai de dragul de a declara. Bursa românească merge bine. Adică prăbușirea acțiunilor bursei românești până la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani, e un bun semnal. Probabil face parte din interpretarea viselor dumnealui. Altfel nu se explică.

Ministrul muncii, d-nul Paul Păcuraru, anunță noi criterii după care se fac măririle de salarii. Polițiștii stau în frig iar profesorii stau  (doar 4 ore) în clasă. Deci , după judecata domniei sale, profesorii trebuie să aibă salarii mai mici fiindcă nu stau în frig. Și, oricum, stau destul de puțin și în clasă.

Vine și d-nul Marko Bela și anunță că partidul domniei sale va avea în vedere autonomia și modernizarea Transilvaniei. După care adaugă sibilinic „dar bineînţeles că dezideratele noastre se referă la întreaga ţară.”Adică, întreaga țară ar avea ca deziderat autonomia? Față de cine? Sau întreaga țară are nevoie de modernizare? Dar de ce acum? Ce a făcut d-nul Marko Bela până acum? Nu a fost în parlamentul României? Nu a dorit să modernizeze nimic? Sau l -a împiedicat criteriul etnic din sigla partidului.

Ministrul învățământului spune povești copiilor și, din păcate, le spune eronat. Se laudă cu microbuzele trimise elevilor dar aflăm că microbuzele nu merg fără benzină și șoferi. Mulțumește pe site-ul ministerului pentru susținerea  ce i-a fost acordată în acest mandat  dar rămâne de văzut cine l-a susținut.

În Parlamentul României se joacă iar și iar piesa „Moțiunea”, deși s-a dovedit că scenariul este prost. Nici un ministru nu și-a jucat rolul și nici nu și-a pierdut fotoliul. Efectul moțiunilor în parlamentul României este cam același cu …efectul razelor gama asupra …roșiilor verzi, prăjite.

Noul guvernator al Deltei Dunării va fi Liviu Mihaiu. Proastă alegere, din start, dacă e să ne luăm după comentariile mass-mediei. Legăturile cu Sorin Ovidiu Vântu nu aduc nimic credibil iar d-nul respectiv a abdicat de la deontologia jurnalistică.

În justiție treburile stau și mai prost. Părerea d-nului Băsescu este că justiția e un lux. Pentru a constata asta nu era nevoie de părerea președintelui. Era de ajuns să mergem la tribunal sau să privim  la taxele pe care trebuie să le plătească un cetățean pentru a intra în posesia a ceva ce îi aparține  de drept și după ce s-a plimbat ani de zile prin tribunale. Sau să mai privim la multele procese intentate statului român în tribunale internaționale de oameni perseverenți . Toate astea costă și nu puțin.

Imaginea României din știrile zilnice e una incoerentă, haotică.  Nimic nu converge, nimic nu arată o direcție, nimic nu pare să se orienteze către mersul înainte, către o rezolvare. Fiecare instituție își arată orgoliul, fiecare ministru consideră că are ceva de spus, fiecare persoană cu o anumită răspundere în stat simte nevoia să dea declarații la televiziune, fiecare subsecretar face altceva decât ar trebui să facă, fiecare funcționar având o responsabilitate nu și-o asumă ci are întotdeauna explicații de ce nu a făcut ce trebuia.

Pe scena politică românească se joacă de ani de zile același vodevil prost. Personajele sunt aceleași dar au îmbătrânit. Merg prin târguri și prin iarmaroace și îndeamnă lumea să cumpere „licori vindecătoare” foarte ieftine. Nu contează că noi știm că ei ne mint și că „licorile” n-au servit la nimic. Nu contează nici că ei știu că noi știm că ne mint. Nu contează nimic. Macchiavelismul a devenit un fel de apendice personal de lux și sintagma „scopul scuză mijloacele” nici nu mai pare atât de imorală. Cu atâtea „personalități” ce o exersează zi de zi poate chiar să devină o regulă de bun-simț în curând. Poate Academia va lua în discuție și dezbatere sau se va  face o sesiune parlamentară specială pentru adoptare.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: