Școala în România și…Harry Potter

Harry Potter poate să-i „îndrume” pe cei ce se ocupă de învățământul românesc. Vine septembrie, vin știrile despre școli. Vine septembrie, jurnaliștii își freacă mâinile: au un subiect în plus – școala. Nu de alta dar toată vara au cam șomat. Au inventariat zi de zi câte accidente, sinucideri, incendii s-au întâmplat prin Romania.

De acum au ce scrie. Aproximativ 10.000 de școli nu au autorizație sanitară de funcționare; programul cornul și laptele nu se va putea realiza decât în câteva județe; elevii din Vaslui vor intra în școli dărăpănate; pactul pentru educație e doar pe…hârtie (ce noutate!); în județele afectate de inundații probabil copii nu vor mai începe deloc școala; etc.

Dar, elevii din județul Iași vor avea…microbuze. Ele, microbuzele, îi vor transporta pe elevi la și de la școală. Probabil pân când li se termină primăriilor benzina sau motorina, cum s-a mai întâmplat și în alte județe. Sau până dă un viscol mai serios.

Important este însă faptul că  cele 10.000 de școli (40% din totalul școlilor din România ) nu vor avea autorizație de funcționare. Da, dar elevii și cadrele didactice vor învăța acolo. Cum vor învăța? Păi să ne gândim. Vor veni zilnic la școală dar probabil că nu vor avea apă curentă. Toaletele vor funcționa pe undeva în aer liber, fără apă și fără condiții igienice. Clasele vor fi încălzite după un program special care include… căldura proprie. Când elevii sunt mulți și căldura e pe măsură în clase. Unele școli vor fi în pericol de a se prăbuși în întregime sau doar unii pereți. Așa că va fi ca în filmele de aventuri să stai la școală. Atent în permanență să nu cumva să fii strivit.

De ce nu au autorizație de funcționare cele 10.000 de școli? Și de ce se deschid aceste școli dacă nu au autorizație de funcționare? Acei elevi  și cadre didactice nu au aceleași drepturi ca și cei din restul de 14.000 de școli? Nu există o lege? Și, dacă legea mai funcționează, de ce nu se aplică?

Deci, să înțelegem ce nu s-a făcut? Directorii de școli ar fi trebuit să primească niște fonduri. Nu le-au primit. Primarii ar fi trebuit să aloce niște fonduri (bani, mulți bani). Nu le -au alocat. Cineva, de obicei nu știm cine, ar fi trebuit să facă niște licitații. Nu le-a făcut. Sau le-a făcut prea târziu, ca în fiecare an. Ministerul Educației ar fi trebuit să monitorizeze situația din curtea proprie, respectiv din sistemul românesc de învățământ, fiind direct interesat ca elevii și cadrele didactice să aibă asigurate toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea. Nu a monitorizat nimic fiindcă vine campania electorală care este mult mai importantă. Cum se poate vedea cu ochiul liber.

Un exemplu este relevant. Pe la începutul anului  mare tevatură, mare. Să se ia în dezbatere proiectul noii legi a învățământului, care tronează și acum pe site-ul M.E.C.T. S-a luat în dezbatere dar… chiar de atunci am prevăzut că nu se va ajunge nicăieri. Și tot fiindcă e an electoral. Pentru a schimba ceva în sistemul nostru de învățământ trebuie voință politică, un parlament hotărât să facă ceva (nu să doarmă) și un guvern pus pe treabă nu pe căpătuială.(Vezi demisii și demiteri, miniștri iresponsabili etc.) Și noi nu o avem (voința politică) fiindcă nu avem și nu am avut decât guverne amalgamate care nu-și pot impune această voință politică și un parlament de care putem chiar să ne lipsim. Și nici nu suntem Polonia sau Suedia. Suntem balcanici:„las’ că merge și așa!” Și … merge. Prost, dar merge.

Propun ministerului /ministerelor (al învățământului, al sănătății, al muncii ) să citească volumele din seria „ Harry Potter”. Poate învață niscaiva vrăjitorii și oferă elevilor din România, doar prin pură magie, condiții bune pentru a învăța. Altfel ar trebui să facă multă muncă… vara  pentru a avea școli ca lumea în septembrie și așa ceva nu se poartă la noi.

 

Articolul anterior
Articolul următor
Lasă un comentariu

3 comentarii

  1. Ei au ce scrie dar cine trebuie sa citeasca nu citeste!

  2. Aceasta scrisoare as vrea sai spun an fata lui HARRY POTTER can va fi aici dar nu cred ca va fi ca cum am aflat ca la ucis cineva . Eu al ador pe dansu.

  3. Din pacate nu despre adorarea lui Harry Potter este vorba in scrisoare ci despre cum ar putea (prin vrajitorii) Harry sa transforme invatamantul din Romania.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.