Cine aruncă gunoiul?

O zi dinAutocarul era de tip Scania. Avea probleme la perna de aer pe fată iar condensul de la aerul conditionat se scurgea prin orificiile din tavan pe pasagerii aflati pe banci. luna iulie 2008, pe soseaua Brasov – Ploiesti. Locul privitorului: scaunul cu numărul 1 dintr-un autocar al companiei de transport Eurolines (ruta Franta – Bucuresti).

De fapt autorul acestor rânduri se întorcea dintr-un  splendid si încântător sejur pe Coasta de Azur. Visând la zilele petrecute printre stânci si bulevarde inundate de flori, la apa imposibil de albastră a Mediteranei si la străzile mirosind a proaspăt si curat, a avut parte de un dus rece cum numai la noi poti avea.

Soferul copilot al autocarului tocmai terminase de băut o bere. Probabil iesise din tură. Sticla goală (de sticlă) nu mai prezenta interes. Si… Stupoare!, soferul deschide usor geamul usii din dreapta si aruncă sticla pe geam. Cu grijă! Celălalt sofer, conducătorul autocarului, a încercat, timid, să îl împiedice să facă gestul. Mult prea timid.

După acestă ispravă, soferul copilot s-a gândit să facă puțină curățenie. Nervos fiind, din diverse motive, găseste pe lângă el o sticlă de 2 l de băutură răcoritoare, pe jumătate goală. Considerând că umple degeaba spațiul autocarului, și așa cam rablagit, deschide geamul să o arunce. Soferul conducător încearcă, de data asta mult mai apăsat, să-l împiedice. Nu reușește fiindcă vin rapid întrebarea si răspunsul copilotului: „Ce facem noi (adică amândoi procedau la fel !) cu ceea ce nu ne mai trebuie? Aruncăm afară.” În secunda următoare sticla zboară pe geamul autocarului oprindu-se în decorul  Văii Prahovei.

Vreo 20 de minute mai târziu în autocar se face simțit miros de fum de tigară. Nervos, copilotul iesit din tură (oare?) se îndreaptă spre spatele autocarului unde un pasager, cam aburit de multele beri băute îsi aprinsese o tigară. Ajuns lângă el îl somează să stingă tigara si îi ordonă soferului să oprească autocarul. Soferul chiar a oprit autocarul si in următoarele vreo 2,3 minute toti am fost convinsi că pasagerul fumător va fi dat jos din autocar să admire Valea Prahovei la picior.

Pasagerul ametit dar diplomat isi cere imediat scuze. Soferul îi confiscă tigara, o stinge si o aruncă la cos (de fapt la punga de plastic). Victorios, dar tot nervos, se întoarce la locul său de copilot.

Tocmai când gândeam că făcuse într-adevăr un gest în spiritul educatiei pentru mediu, simt miros de fum de tigară. Mă întorc să mă uit în spatele autocarului. Pasagerul fumător stătea solemn si cuminte la locul lui. Fără să fumeze. Mirosul persista si chiar devenea înnecăcios. Întorc privirea spre geamul murdar din fata autocarului să mai admir ceva din peisajul autohton. Nu pot deoarece fumul dens se înaltă  chiar de lângă usa din dreapta autocarului. Copilotul, nervos, fuma. Tigara a avut aceeasi soartă ca si sticlele. A fost aruncată  pe geam.

Morala: iulie 2008, Nice -Franta, câteva zile mai devreme. Un autobuz apartinând transportului în comun, abia plecat din statia aflată pe unul din marile bulevarde, opreste cu grijă. Soferul asteaptă calm si linistit, în spatele unui scuter oprit si care nu putea fi depăsit. Toată lumea priveste scena. Cea care conducea scuterul coboară având în mână o sticlă de plastic si se îndreaptă către containerul aflat pe marginea străzii, container cu emblemă pentru recipiente de plastic. Pune sticla în container si se întoarce la scuter. Soferul si pasagerii, nu putini, murmură aprobator, zâmbesc, chiar aplaudă. Scuterul porneste, autobuzul după el.

PS. Nici o discutie, implicând accente educative, cu soferul nu ar fi avut rost. Autocarele sunt considerate aproape bunuri (locuinte) personale si risti să te alegi cu o întreagă gamă de vulgarități extrase din mult prea coloratul limbaj autohton.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: