Cinismul la rang de politică de stat

              Mare întrunire, mare. La Cotroceni. Tema zilei: reducerea efectului catastrofal al creșterii prețurilor la energie și gaze asupra salariilor de mizerie (citește minim  500 lei foarte multe) și asupra pensiilor (citește 2/300 lei încă) care sucombă cu zecile la câte o pală de scumpiri. Întrunirea, ca și votatul, sunt degeaba. Care ar putea fi acele măsuri care să contracareze creșterile  masive de prețuri. S-a găsit cel puțin una: ajutoarele, viitoare, să meargă direct către categoriile sociale defavorizate. Categoriile „favorizate” pot să mai aștepte. Aceste categorii, „favorizatele”, așteaptă de vreo 18/19 ani. De ce sunt favorizate?

  1. pentru că muncesc mult;
  2. au salarii peste medie;;
  3. de cele mai multe ori au  cel puțin studii medii;
  4. plătesc impozite mari statului;
  5. plătesc CAS, asigurări, tot felul de taxe etc;
  6. din aceste impozite se plătesc pensiile de mizerie;
  7. tot din aceste impozite se plătesc funcționarii, poliția, parlamentul, etc;
  8. nu beneficiază de mai nimic  fiincă sunt „favorizate”;
  9. dacă cer ceva li se răspunde să mai aștepte „că sunt alții care nu au posibilitățile dumneavoastră”

               În aceste condiții toți cei care se consideră favorizați trebuie să tacă. Ce dacă cresc prețurile? Ei au. Au casă, au mașină, au salariu, au drepturi, au de plătit împrumuturi la bănci, etc. Da, dar au. Alții n-au. Pentru ei nu se îngrijorează nimeni. De aceea trebuie să fie înțelegători cu bieții guvernanți adunați la marea întrunire pentru a discuta pe tema, îngrijorătoare pentru ei, a creșterii prețurilor la gaze și electricitate. Să luăm măsuri! s-a auzit dinspre guvern. Să propunem strategii! au zis partidele. Să conlucrăm! a zis Președintele. Și au alergat la marea întrunire cât au putut de repede că și așa au pierdut cam multe zile de vacanță.

                Rezultat: aproape de zero. Prețurile alimentelor au crescut cu mult  înaintea anunțatului val de scumpiri de foc de la 1 iulie. Cum? Simplu. În fiecare zi comercianții adăugau pe ici pe colo câțiva lei sau bani în plus pentru că trebuiau să se alinieze. La prețul benzinei și motorinei. Benzina/motorina se scumpea cu 10 bani și se iefinea peste o săptămână cu 2 bani. Deci comercianții nu puteau sta cu mâinile în sân. Oricum barilul de petrol s-a jucat cu nervii noștri toată iarna și primăvara fără a ține cont de eventualele creșteri de prețuri de peste mări și țări. Există și un lucru …bun care pare să fi ieșit din acestă întrunire: partidele au „demonstrat” cât pot fi de unite pentru „țărișoara ” lor, pentru popor, pentru binele nației.

                 Așa că întrunirea aceasta mi se pare culmea cinismului. Cinică mi se pare și remarca primului ministru care spune (citez cu aproximație): „prima formă de protecție socială este un loc de muncă.” Trebuie să-i mulțumim. Noi nu știam asta. Nici cei 2/3.000.000 de români plecați la muncă în Italia și Spania. Acum toți cei care ne conduc pot dormi liniștiți. Au dat marele spectacol la Cotroceni, pe marea scenă a țării. Și-au unit forțele, și-au prezentat strategiile, au stabilit măsurile. Poporul să stea liniștit,noi veghem, și-au zis ei. Păcat că sindicatele, pensionarii, „favorizații”  și chiar defavorizații nu înțeleg contextul actual, european în care România s-a integrat. Rămâne cum am stabilit: prețuri europene – salarii românești. Primele în euro, celelate în lei.

 

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. Poporul sa ne voteze – cam asta a fost mesajul…Circ si iar circ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: